Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

470/16.3.1981Rakentamislainojen korkojen esittäminen tuloslaskelmassa

Lyhennelmä:

Kiinteistökaavaa käyttävän kirjanpitovelvollisen tuloslaskelmasa rakennuslainojen korot esitetään tuloslaskelman kohdassa ”korkokulut”. Mikäli tulokseen vaikuttaneiden tekijöiden selventämiseksi on tarpeen, voidaan nämä kyseiset korot esittää korkokuluissa omana alaryhmänään.

Hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnan lausuntoa siitä, voidaanko ns. kiinteistökaavaa käyttävän kirjanpitovelvollisen tuloslaskelmassa rakentamislainojen korot esittää tuloslaskelman kohdassa ”Muut tuotot ja kulut” pääomavastikkeiden alaryhmän jälkeen.

Hakija on lausunut, että pääomavastikkeilla katetaan yhtiöjärjestysten mukaan pääomakulut (mm. rakentamislainojen korot, kulut ja kuoletukset). Kun rakentamislainojen korkojen esittämispaikasta ei asetuksessa ole määräystä, esitetään ne yleensä kirjanpitokäytännössä kohdassa korkokulut, jolloin pääomavastikkeilla ja hoitovastikkeilla katettavat korot esitetään yhtenä summana.

Hakijan mukaan ei rakentamislainojen korkojen esittäminen tuloslaskelman kohdassa ”Korkokulut” ole johdonmukaista, sillä jos pääomavastikkeet esitetään tuloslaskelman muissa tuotoissa, tulisi niillä katettava kuluerä vastaavasti esittää muissa kuluissa. Rakentamislainojen korkojen esittäminen tuloslaskelman kohdassa ”Korkokulut” saattaa hakijan mukaan lisäksi johtaa harhaan vastikkeiden määrittelyssä ja niiden käytön selvittämisessä.

Lausunnon perustelut

Kirjanpitolain 19 §:n 2 momentin mukaan on tuloslaskelmaan merkittävä omana kulueränään mm. korot. Kirjanpitolain 19 §:n 3 momentin nojalla on kirjanpitoasetuksen 3 §:ssä annettu kiinteistön hallintaan perustuvan toiminnan tuloslaskelmakaava, jonka mukaan korkokulut esitetään yhtenä eränä varausten lisäyksen (-) tai vähennyksen (+) jälkeen.

Kirjanpitoasetuksen 7 §:n 1 momentin mukaan tuloslaskelma ja tase on laadittava kaavoja yksityiskohtaisempina, mikäli se tilikauden tuloksen muodostumiseen vaikuttaneiden tekijöiden tai tase-erien selventämiseksi on tarpeen.

Rakentamislainojen korot sisällytetään tuloslaskelman pääryhmään ”Korkokulut”. Kiinteistön hallintaan perustuvaa toimintaa harjoittavan kirjanpitovelvollisen tuloksen muodostumiseen vaikuttaneiden tekijöiden selventämiseksi voidaan rakentamislainojen korot esittää tuloslaskelman korkokuluissa omana alaryhmänään.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Korot esitetään tuloslaskelman kohdassa ”Korkokulut”. Mikäli tulokseen vaikuttaneiden tekijöiden selventämiseksi on tarpeen, voidaan korkokuluissa esittää esim. rakentamislainojen korot omana alaryhmänään.

Toimiala:

Rakennustoiminta

Yhteisömuoto:

Yleinen

Lakiviittaus:

KPL 19 §

(KPA 3 §) KPA 4 §

(KPA 7 §) KPA 11 §

Huomautus:

KPA 4 § vastaa aiempaa KPA 3 §:ä, KPA 11 § vastaa KPA 7 §:ä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.