Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

342/30.10.1978Liikevaihto laskutyösopimuksessa

Lyhennelmä:

Laskutyösopimuksen mukaan urakoitsijana toimivan rakennusliikkeen, joka omissa nimissään solmii tarpeelliset työ-, aliurakka- ym. sopimukset ja hankkii rakennusaineet ja tarvikkeet, liikevaihtoon luetaan sopimuksen mukainen laskutussumma, ei pelkästään urakoitsijalle jäävää yleiskustannuslisää.

Rakennustoimintaa harjoittava A Oy on hakemuksessaan lausunut suorittaneensa uudisrakennustöitä sekä normaaleja urakkasopimuksia että laskutyösopimuksia käyttäen. Viimeksi päättyneellä tilikaudella laskutöiden osuus oli noin 63 % laskutuksesta.

Hakijan mukaan työn suorittamisvelvollisuus määräaikaisluovutuksineen on laskutyösopimuksen mukaan yhtä vaativa kuin urakkasopimuksessa. Eron muodostaa ainoastaan laskutustapa, jonka mukaan kaikki kertyneet kustannukset laskutetaan tositejäljennösten perusteella rakennuttajalta joka toinen viikko ja laskuun lisätään sopimuksen mukainen yleiskustannuslisä.

Hakija ilmoittaa laskutyösopimuksen perusteella kirjanneensa laskutyöt kirjanpitoon läpilaskutuksena. Tilinpäätöksessä merkitään tällöin sekä valmistuneiden että keskeneräisten laskutöiden laskutus myyntituottoihin ja aiheutuneet menot myynnin oikaisueriin. Liikevaihtoon on näin jäänyt läpilaskutuksesta kertyvä yleiskustannuslisä sekä omien koneiden, laitteiden ja parakkien vuokrat. Toisaalta hakija ei ole näin menetellessään voinut käsitellä keskeneräisten laskutöiden aiheuttamia menoja vaihto-omaisuutena.

Edellä lausuttuun viitaten hakija tiedustelee, onko sanottu laskutöiden käsittelytapa kirjanpitolainsäädännön mukainen.

Lausunnon perustelut

Myyntituottoihin ja liikevaihtoon luetaan suoritteiden luovutushinta. Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa hakija toimiessaan urakoitsijana solmii omissa nimissään työ-, alaurakka- yms. sopimukset ja hankkii tarpeelliset rakennusaineet ja -tarvikkeet. Vastaanotettujen tuotannontekijöiden johdosta aiheutuvat menot ovat näin ollen hakijan menoja, jotka luonteeltaan ovat vaihto-omaisuuden hankintamenoja.

Hakijan myyntituottoihin ja liikevaihtoon luetaan laskutussumma kokonaisuudessaan sen jälkeen, kun laskutyösopimuksessa tarkoitettu rakennuskohde on sovitulla tavalla rakennuttajalle luovutettu. Rakennuskohteesta hakijalle aiheutuneet menot käsitellään vaihto-omaisuuden hankintamenoina.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Laskutyösopimuksen mukaan urakoitsijana toimivan rakennusliikkeen, joka omissa nimissään solmii tarpeelliset työ- ja alaurakka- ym. sopimukset ja hankkii tarpeelliset rakennusaineet ja tarvikkeet, liikevaihtoon luetaan sopimuksen mukainen laskutussumma. Rakennuskohteesta aiheutuneet menot käsitellään vaihto-omaisuuden hankintamenoina.

Toimiala:

Rakennustoiminta

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

-

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.