Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

165/29.3.1976Rekisteröimättömien yhdistysten toiminnan sisällyttäminen tilinpäätökseen

Lyhennelmä:

Järjestötoimintaa harjoittavan yhdistyksen rekisteröimättömien piiriyhdistysten vastaavat ja vastattavat sekä kulut ja tuotot tulee bruttoperiaatteen mukaisesti sisällyttää yhdistyksen tilinpäätökseen.

Nuorisojärjestötoimintaa harjoittava X ry on hakemuksessaan lausunut, että sillä on rekisteröimättömät piiriyhdistykset. X ry:n ja sen piirien välillä tapahtuu taloudellista toimintaa. X ry lähettää rahaa piireille niiden menoja varten ja maksaa piirien lähettämiä laskuja omista varoistaan. Piireillä on toisaalta suhteellisen suuri riippumattomauus X ry:n taloudesta. Ne harjoittavat itsenäistä varainhankintatoimintaa X ry:n suostumuksella ja vastuulla. Tältä osin niiden talous ja kirjanpito hoidetaan X ry:n taloudesta ja kirjanpidosta irrallaan.

Nuorisojärjestöjen valtionavusta annetun lain nojalla nuorisojärjestöt ja niiden rekisteröidyt piiriyhdistykset saavat vuosittain opetusministeriön myöntämiä toiminta-avustuksia. Näin tapahtuu myös X ry:n kohdalla. Rekisteröimättöminä X ry:n piiriyhdistykset eivät voi saada valtionavustusta. Piirit eivät hakijan mukaan voi saada avustusta myöskään X ry:n kautta, vaikka niiden kirjanpidot on yhdistetty X ry:n kirjanpitoon tilinpäätöksessä erillisenä alitilittäjäsarakkeena ja vaikka niiden toiminta on X ry:n toimintaa.

X ry:n piiriyhdistysten kirjanpidosta liiton kirjanpidon osana esiintyy erilaisia tulkintoja. Tämän vuoksi hakija on kirjanpitolautakunnalta tiedustellut, kuinka sen kirjanpito tulee järjestää rekisteröimättömien piiriyhdistysten kirjanpitojen osalta kirjanpitolain mukaan.

Lausunnon perustelut

Kirjanpitolain 1 §:n 3. momentin mukaan yhdistys ja muu sellainen yhteisö on aina kirjanpitovelvollinen. Yhdistyslaissa (1/1919) säädetään aatteellisista yhdistyksistä, jotka voivat olla rekisteröityjä tai rekisteröimättömiä.

Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa rekisteröimättömät piiriyhdistykset toimivat eräiltä osin itsenäisesti hakijayhdistyksen suostumuksella ja vastuulla. Piiriyhdistysten toiminnassa käytetään hakijayhdistyksen palkkaamia henkilöitä. Rekisteröimättömillä piiriyhdistyksillä ei ole itsenäistä oikeushenkilön asemaa, minkä vuoksi niiden toiminta on otettava huomioon hakijayhdistyksen kirjanpitoa pidettäessä ja tilinpäätöstä laadittaessa.

Yhdistyslaissa tarkoitettu rekisteröimätön aatteellinen yhdistys on kirjanpitolain 1 §:n 3 momentin nojalla velvollinen itsenäisesti pitämään kirjanpitoa ja laatimaan tilinpäätöksen silloin, kun sen toimintaa ei voida pitää osana muun yhdistyksen toimintaa. Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa, jossa piiriyhdistysten toiminta on osa hakijayhdistyksen toimintaa, hakijan tulee laatia sellainen kokonaistilinpäätös, johon epäitsenäisten piiriyhdistysten vastaavat ja vastattavat sekä bruttoperiaatteen mukaisesti kulut ja tuotot sisältyvät.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

X ry:n rekisteröimättömien piiriyhdistysten toiminta tulee sisällyttää sen tilinpäätökseen siten, että siihen merkitään piiriyhdistysten vastaavat ja vastattavat sekä bruttoperiaatteen mukaisesti kulut ja tuotot.

Toimiala:

Järjestötoiminta

Yhteisömuoto:

Yhdistys

Lakiviittaus:

KPL 1 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.