Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

26/21.10.1974Poikkeuslupa erillisen tilinpäätöksen antamiseen tietyistä rahastoista

Lyhennelmä:

Aattelisena yhdistyksenä toimiva hakija saa kolmessa seuraavassa tilinpäätöksessä tehdä omistamistaan rahastoista erillisen tilinpäätöksen, mikäli sen tilinpäätöstiedot tiedot sisällytetään myös hakijan omaan tilinpäätökseen.

Aatteellinen yhdistys A on hakemuksessaan lausunut, että se sääntöjensä 1 §:n mukaan omistaa rahasto B:n varat ja hoitaa sen hallintoa. Rahasto B:n varoja hoitaa aatteellinen yhdistys A:n finanssineuvosto.

B ei hakijan mukaan ole oikeushenkilö, vaan yhteisnimitys suurelle joukolle rahastoja, joita hallitaan kokonaan erillään A:n omista rahastoista. B:n rahastojen arvo on suunnilleen kaksi kertaa suurempi kuin A:n.

B:n arvopapereiden hoito, pankkitoimet, veroilmoitukset yms. hoidetaan pääasiallisesti eri rahalaitoksen toimesta kuin A:n vastaavat toimet.

B:n valtuuskunta päättää B:n varoista ja jakaa niistä avustuksia voimassaolevia ohjesääntöjä sekä testamentti- ja lahjoitusmääräyksiä noudattaen.

B:n ja A:n kirjanpito ja tilinpäätös on tähän saakka tehty täysin toisistaan riippumattomasti. Tilintarkastuskertomukset on laadittu erikseen ja A:n finanssineuvoston vuosikertomuksessa on rahastojen muutokset samoin kuin omaisuus ja tulostaseet esitetty erikseen.

Koska molempien varallisuusobjektien käyttö tapahtuu täysin eri tarkoituksiin ja koska A:n vuosikokous, hallitus ja finanssineuvosto eivät voi vaikuttaa B:n jaettavaan määrään, hakija katsoo,että B:n ja A:n tilinpäätökset tulisi laatia erikseen, jotta ne antaisivat selvän kuvan toiminnoista. Tämän vuoksi hakija pyytää kirjanpitolautakunnalta lupaa poiketa kirjanpitolain ja -asetuksen säännöksistä siten, ettei B:n tilinpäätöstä tarvitsisi sisällyttää sen tilinpäätökseen, vaan että se voitaisiin tehdä kuten tähänkin saakka erillisenä.

Lausunnon perustelut

Aatteellisilla yhteisöillä on usein eri tyyppisiä rahastoja, jotka syntytapansa ja luonteensa puolesta poikkeavat toisistaan. Rahastoja voidaan muodostaa yhteisön omien hallintoelinten päätöksillä, mutta tavallisesti rahastot perustuvat sellaisiin lahjoituksiin ja testamentteihin, joihin liittyy saajaa sitovia ehtoja ja määräyksiä. Eri tyyppiset rahastot voidaan syntyperusteen sekä niihin liittyvien ehtojen pohjalta ryhmitellä esim. seuraavasti:

  1. Omat rahastot, jotka ovat syntyneet omien hallintoelinten päätöksillä.

  2. Yhteisöt saattavat saada lahjoituksia tai testamentteja, joiden suhteen ei ole rajoittavia ehtoja, mutta joista muodostetaan lahjoittajan nimeä kantava rahasto (muisto- ja nimikkorahastot).

  3. Yhteisöt saavat usein vastaanottaa varoja, joiden käyttöön nähden on esim. lahjakirjassa tai testamentissa annettuja sitovia määräyksiä. Pääoman käyttö on saatettu rajoittaa vain tiettyyn erityistarkoitukseen. Usein pääoma on määrätty säilytettäväksi vähentämättömänä, jolloin vain sen tuotto on kokonaan tai osaksi käytettävissä.

  4. Yhteisöt ovat saattaneet saada myös sellaisia varoja, jotka on hoidettava erillään muista varoista. Näin syntyneitä rahastoja, joilla on yhteisön muusta omaisuudesta erillinen kate, on nimitetty omakatteisiksi rahastoiksi. Oikeustieteessä on tällaisia rahastoja kutsuttu epäitsenäisiksi säätiöiksi.

Kirjanpitoasetuksen 6 §:n 1 momenttiin sisältyy säännös aatteellisten yhteisöjen taseessa erikseen ilmoitettavista sellaisista varoista tai sellaisesta pääomasta, joiden suhteen on rajoittavia erityismääräyksiä. Tämä säännös koskee edellä kohdassa 3. tarkoitettuja varoja tai pääomaa.

Edellä kohdissa 1. ja 2. tarkoitetut rahastot esitetään oman pääoman ryhmässä, eikä kirjanpitoasetuksessa ole niitä koskevia erityismääräyksiä. Sellaiset edellä 4. kohdassa tarkoitetut varat, jotka yhteisöä sitovan velvoitteen mukaan on säilytettävä erossa muista varoista, on kirjanpitoasetuksen 6 §:n 2 momentin mukaan ilmoitettava erikseen taseessa tai sen liitteessä. Kirjanpitolain 20 §:ssä edellytetään, että taseen erät riittävästi eritellään. Vastaavaa periaatetta on noudatettava myös erikseen hoidettavien varojen osalta.

Informaatiotarve kussakin yksityistapauksessa määrää, miten rahastoista kirjanpitoasetuksen 6 ja 7 §:ien määräysten mukaisen informaation lisäksi annetaan tilinpäätöksessä tietoja. Kun hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa informaation on katsottava yksinomaan paranevan, mikäli rahastoista, joita tarkoitetaan B-nimityksellä, laaditaan myös erillinen tilinpäätös, voidaan hakemuksessa tarkoitettu menettely kirjanpitolain 35 §:n nojalla sallia edellyttäen, että B sisällytetään omana eränään A:n tilinpäätökseen tai että erillisistä tilinpäätöksistä muutoin muodostetaan yhtenäinen kokonaisuus.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Aatteellinen yhdistys A saa tämän päätöksen jälkeen kolmessa ensiksi laadittavassa tilinpäätöksessään antaa hakemuksessa tarkoitetuista rahastoista tilinpäätösinformaation erillisen tilinpäätöksen avulla, mikäli sen omassa tuloslaskelmassa esitetään B:n tuotot ja kulut tai tulos ja sen taseessa esitetään B:n varat, velat, oma pääoma ja tulos omina nimikkeinään ja mikäli B:n erillinen tilinpäätös liitetään A:n tilinpäätökseen.

Toimiala:

Aatteellinen toiminta

Yhteisömuoto:

Yhdistys

Rahasto

Lakiviittaus:

KPL 20 §

KPL 35 §

(KPA 6 §) KPA 9 §

(KPA 7 §) KPA 11 §

Huomautus:

KPA 9 § vastaa nykyisin aiempaa KPA 6 §:ä ja KPA 11 § KPA 7 §:ä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.