Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

14/27.5.1974Maahantuonnin käsittely läpikulkueränä

Lyhennelmä:

Hakijan toimiessa omissa nimissään maahantuojana ja laskuttaessa toimitukset asiakkaltaan, on laskutus luettava liikevaihtoon.

A Ky on hakemuksessaan lausunut olevansa koneliike, joka pääasiassa tuo maahan puuteollisuuden tarvitsemia koneita fob-ehdoin asiakkaiden omaan lukuun ja saa tällöin palkkionsa koneen valmistajalta provisiona.

Hakija on lausunut, että eräät asiakkaat haluaisivat heidän toimivan myös maahantuojana ja laskuttavan Suomen markkoina.

Hakija on pyytämät kirjanpitolautakunnan lausuntoa siitä, voidaanko viimeksimainitut liiketoimet käsitellä liikevaihdon ulkopuolisina ”läpikulkuerinä”.

Lausunnon perustelut

Liikevaihtoon sisällytetään suoritemyynti. Liikevaihtoon ja myyntituottoihin eivät kuulu sellaiset ”läpikulkuerät”, jotka eivät välittömästi vaikuta tulonmuodostukseen, mutta jotka pelkästään laskutus- ym. teknisistä syistä kulkevat kirjanpidon kautta ja jotka kirjanpitovelvollinen täysin sellaisenaan, täsmälleen samoin perustein ja samalla hinnalla laskuttaa menonsiirtona edelleen. Vähäinenkin pyrkimys myyntikatteen saavuttamiseen poistaa laskutettavalta erältä menonsiirtoluonteen.

Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa kirjanpitovelvollinen toimialansa mukaisesti toimii sekä agentuuri- että tuontiliikkeenä. Myyntituotot muodostuvat pääasiassa provisioista. Niissäkään liiketoimissa, joissa hakija omissa nimissään tuo maahan koneita laskuttaen ne edelleen asiakkaalta hankintahinnasta, ei ole kysymys laskutusteknisestä tai muusta “läpikulkuerästä“, vaan laskutusta on pidettävä liikevaihtoon luettavana suoritemyyntinä.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Hakijan toimiessa omissa nimissään maahantuojana ja laskuttaessa toimitukset asiakkailtaan laskutusta on pidettävä liikevaihtoon luettavana suoritemyyntinä.

Toimiala:

Maahantuonti- ja

agentuuritoiminta

Yhteisömuoto:

Kommandiittiyhtiö

Lakiviittaus:

-

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.