Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

7/1.4.1974Kahdenkertainen kirjanpito

Lyhennelmä:

Elokuvateatterin pitäminen on liiketoimintaa, koska henkilökohtainen ammattitaito ei ole toiminnassakeskeisessä osassa, vaan toiminta perustuu enemmän kiinteistön ja laitteiden hyväksikäyttöön. Tällöin hakija on liikkeenharjoittaja, jonka tulee pitää toiminnastaan kahdenkertaista kirjanpitoa.

NN on hakemuksessaan lausunut, että hän pitää elokuvateatteria, jossa nykyään on näytäntöjä ainoastaan sunnuntaisin. Elokuvateatterin bruttomyynti oli vuonna 1973 mk 28.000,-, jolloin vielä oli näytäntöjä 2-3 kertaa viikossa. Vuonna 1974 arvioitu myynti on n. mk 23.000,-. Hakija harjoittaa toimintaansa erityisesti elokuvateatteriksi rakennetussa kiinteistössään, jonka yläkerrassa on hänen asuntonsa. Elokuvateatterin katsomon paikkaluku on 148 ja pinta-ala 160 neliömetriä sekä eteisen pinta-ala 45 neliömetriä.

Hakijan palveluksessa ei ole vierasta henkilökuntaa. Hakija ja hänen elokuvateatterin pitämisessä apuna toimiva vaimonsa ovat vuonna 1905 syntyneitä eläkeläisiä.

Hakija on tiedustellut, onko häntä hakemuksessa tarkoitetun toiminnan osalta pidettävä liikkeen- vai ammatinharjoittajana ja määräytyykö hänen kirjanpitonsa kirjanpitolain 2 §:n vai 26 §:n mukaisesti.

Lausunnon perustelut

Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa ansion saanti perustuu pääosaltaan toiminnassa käytettävän kiinteistön ja elokuvien näyttämiseen tarpeellisten laitteiden ja kaluston hyväksikäyttöön. Elokuvateatterin omistajan ja hänen vaimonsa henkilökohtainen ammattitaito ei ole ansion saannin kannalta siinä määrin ratkaiseva, että toimintaa tuotantovälineiden osuudesta aiheutuva riski huomioon ottaen olisi pidettävä ammattitoimintana. Näin ollen hakijan toiminta on liiketoimintaa ja hänen tulee kirjanpitolain 2 §:n mukaan pitää kahdenkertaista kirjanpitoa.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Hakijaa on hakemuksessaan tarkoitetussa toiminnassa pidettävä liikkeenharjoittajana, jonka tulee toiminnastaan pitää kahdenkertaista kirjanpitoa.

Toimiala:

Elokuvateatteri

Yhteisömuoto:

Toiminimi

Lakiviittaus:

KPL 2 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.