Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

5/11.3.1974Lippukoneiden osoittamien tilitysten kirjaustiheys

Lyhennelmä:

Maksutapahtumat on kirjattava aikajärjestyksessä viivytyksettä. Maksutapahtumien kirjaaminen aikajärjestykseen koko kalenterikuukaudelta yhdellä kertaa vasta kuukauden päätyttyä ei täytä lain vaatimusta viivityksettä kirjaamisesta.

Linja-autoliikennettä harjoittava avoin yhtiö on hakemuksessaan lausunut, että se on tulojen kirjaamisessa vuoden 1973 loppuun saakka menetellyt siten, että eri linjojen päivittäiset lippukoneen osoittamat tilitykset on kuukausittain yhdistelmän mukaisina kirjattu yhtenä vientinä kassakirjaan.

Näin meneteltäessä yhtiön on lausumansa mukaan ollut helpompaa valvoa kunkin linjan kannattavuutta ja antaa veroviranomaisille ymmärrettävät selvitykset kokonaistuotosta. Joukossa on hakijan mukaan kannattamattomia linjoja, joita kuitenkin on liikennöitävä.

Hakija on tiedustellut, voiko se edelleen noudattaa kerrottua menettelyä, joka sen käsityksen mukaan täyttää kirjanpitolain 7 §:n säännöksen vaatimukset.

Lausunnon perustelut

Kirjanpidon ja tilijärjestelmän tulee olla sellainen, että kirjanpitovelvollisen kaikki liiketapahtumat tulevat kirjatuiksi. Kirjanpitolain 7 §:n 2 momentin 1 lauseen mukaan maksutapahtumien kirjaaminen aikajärjestykseen on suoritettava viivytyksettä päiväkohtaisesti, jolloin kirjaus voidaan suorittaa myös yhdistelmänä. Säännöksen vaatimuksen täyttämiseksi liikkeen- ja ammatinharjoittajan on kirjattava maksutapahtumat viivytyksettä päiväkohtaisesti kassakirjaan, kassakladiin, vientimuistioon tai muuhun sellaiseen kirjaan, johon merkitään ainakin päivämäärä, markkamäärä, selvitys siitä, onko kysymyksessä tuleva vai menevä maksu ja joka täydennetään tositenumeroilla.

Kirjaaminen voidaan suorittaa myös yhdistelmänä siten, että kunkin päivän samanlajiset maksutapahtumat yhdistetään ja kirjataan yhtenä eränä. Kassaan- ja kassastamaksuja ei saa yhdistää siten, että vain niiden nettosumma kirjattaisiin.

Vaatimus maksutapahtumien viivytyksettä kirjaamisestä edellyttää, että kirjaukset tehdään päivittäin, mikäli toiminnan vähäisyyden vuoksi ei ole perusteltua aihetta siitä poiketa. Kalenterikuukauden aikana tapahtuneiden maksutapahtumien kirjaaminen aikajärjestykseen yhdellä kertaa vasta kuukauden päätyttyä ei täytä säännöksen vaatimusta viivvtyksettömästä kirjaamisesta.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Kirjanpitovelvollisen on kirjattava maksutapahtumat perusteluissa mainituin tavoin aikajärjestykseen viivytyksettä.

Kalenterikuukauden aikana tapahtuneiden maksutapahtumien kirjaaminen aikajärjestykseen yhdellä kertaa vasta kuukauden päätyttyä ei täytä säännöksen vaatimusta viivytyksettömästä kirjaamisesta.

Toimiala:

Linja-autoliikenne

Yhteisömuoto:

Avoin yhtiö

Lakiviittaus:

KPL 7 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.