Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

4/11.3.1974Päiväpääkirjan käyttäminen tasekirjana

Lyhennelmä:

Hakija voi käyttää sivunumeroitua päiväpääkirjaa myös tasekirjana.

Kirjanpitotoimisto A on hakemuksessaan lausunut, että kirjanpitovelvollinen tekee juoksevan kirjanpitonsa amerikkalaiseen päiväpääkirjaan kirjanpitolain 7 §:n aikarajoja noudattaen. Liiketapahtumien lukumäärä tilikaudella on suhteellisen vähäinen. Tilinpäätöksensä jälkeen kirjanpitovelvollinen käyttää samaa kirjanpitokirjaa myös tasekirjana, kirjoittamalla siihen kirjanpitolain 25 §:n mukaiset tiedot ja allekirjoittamalla sen kirjanpitolain 22 §:n mukaisesti. Tasekirjaan kirjoitettu kirjanpitokirjojen luettelo muodostuisi näin ollen seuraavaksi:

Päiväpääkirja sidottuna kirjana

Tase-erittelyt erikseen sidottuna.

Hakija on pyytänyt ohjetta siitä, onko hakemuksessa kuvattu menettely kirjanpitolain 23 ja 3 §:n mukaista.

Lausunnon perustelut

Kirjanpitolain 23 §:n mukaan tuloslaskelma ja tase sekä luettelo käytetyistä tilikirjoista on kirjoitettava sidottuun tai välittömästi tilinpäätöksen jälkeen sidottavaan tasekirjaan, jonka sivut tai aukeamat on numeroitava. Säännöksen tarkoituksena on, kirjanpitolain 3 §:ssä tarkoitetun hyvän kirjanpitotavan sisältämän todennettavuuden periaatteen mukaisesti kirjanpidon tarkastettavuuden turvaaminen. Kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan laadusta ja laajuudesta osaltaan riippuu se, minkälaista tilijärjestelmää ja minkälaisia tilikirjoja hänen on käytettävä.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa voidaan päiväpääkirjaa, jonka sivut tai aukeamat on numeroitu, käyttää myös tasekirjana, johon kirjanpitolain 23 §:n mukaiset tiedot merkitään.

Toimiala:

Kirjanpitotoimisto

Yhteisömuoto:

Yleinen

Lakiviittaus:

KPL 3 §

KPL 7 §

KPL 22-23 §

KPL 25 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.