Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vaasan HAO 15.02.2017 17/0055/1

Luotonantaja - Vertaislaina

Taltio:17/0055/1
Diaarinumero:00702/15/7201
Antopäivä:15.02.2017

Diaarinumero: 00702/15/7201
Taltionumero: 17/0055/1
Antopäivä: 15.2.2017

Asiassa oli kysymys siitä, oliko A Oy:tä pidettävä elinkeinonharjoittajana, joka myöntää kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluvia kuluttajaluottoja, jolloin sen oli päätöksentekohetkellä voimassa olleen eräiden luotonantajien rekisteröinnistä annetun lain mukaisesti rekisteröidyttävä luotonantajarekisteriin. A Oy oli katsonut toimivansa vertaislainanvälittäjänä.

A Oy:n toiminnassa luottosopimukset tehdään siten, että osapuolet eivät saa tietää toistensa henkilöllisyyttä. Siinäkään tapauksessa, että lainanottaja saa selville lainanantajan henkilöllisyyden, ei hän saa ottaa tähän yhteyttä. Yhtiö hoitaa laajasti velkaan liittyvät toimet, aina maksukyvyn arvioinnista perintään. Yhtiö hallinnoi lainattavia varoja omistajan tavoin ja asiakasvaratili on yhtiön nimissä. Yhtiö käyttää tosiasiallista määräysvaltaa velkasuhteessa. A Oy:n sijoitussopimuksen mukainen toiminta vastaa luotonantajan toimintaa.

Hallinto-oikeus katsoi, että A Oy myönsi toiminnassaan kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluvia luottoja ja sen oli rekisteröidyttävä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Aluehallintovirasto oli voinut kieltää A Oy:n harjoittamasta luotonantotoimintaa eräiden luotonantajien rekisteröinnistä annetun lain (747/2010) 2 §:n vastaisesti ilman rekisteröitymistä aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Aluehallintoviraston päätöstä ei ollut syytä muuttaa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.