Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi muutoslaki pelastuslain muuttamisesta

Laki pelastuslain muuttamisesta 754/2023

Pelastuslakia (379/2011) muutetaan lailla (754/2023).

Muutos on osa laajempaa lainsäädäntöuudistusta, jossa säädetään uusi rakentamislaki (751/2023), johon siirretään maankäyttö- ja rakennuslaista (132/1999) rakentamista koskevat säännökset. Muutoksen myötä pelastuslakiin tehdään teknisiä korjauksia.

Laki tulee voimaan 1.1.2025.

Ks. myös hallituksen esitys 139/2022 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan pelastuslain (379/2011) 19 §:n 1 momentti, 71 §:n 1, 3 ja 4 momentti, 72, 73 ja 75 §, 82 §:n 2 momentti, 89 §:n 2 momentin 8 kohta, 104 §:n 4 momentti, 105 §:n 1 momentin johdantokappale ja 108 §, sellaisina kuin niistä ovat 71 §:n 1, 3 ja 4 momentti, 75 § ja 89 §:n 2 momentin 8 kohta laissa 1353/2018 sekä 82 §:n 2 momentti, 104 §:n 4 momentti, 105 §:n 1 momentin johdantokappale ja 108 § laissa 616/2022, seuraavasti:

19 §
Poistumisturvallisuusselvitys

Edellä 18 §:ssä tarkoitetun toiminnanharjoittajan on laadittava selvitys siitä, miten rakennuksen tai tilan käyttötapa ja henkilöiden rajoittunut, heikentynyt tai poikkeava toimintakyky sekä muut poistumisturvallisuuteen vaikuttavat tekijät otetaan huomioon tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin varautumisessa ja poistumisjärjestelyissä (poistumisturvallisuusselvitys). Rakentamisluvan yhteydessä kohteeseen laadittu turvallisuusselvitys vastaa poistumisturvallisuusselvitystä.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään poistumisturvallisuusselvityksestä.

Pykälän 1 momentissa säädetään toiminnanharjoittajan velvollisuudesta laatia poistumisturvallisuusselvitys. Momentin viittaus maankäyttö- ja rakennuslaissa säädettyyn rakennuslupaan korvataan viittauksella uuden rakentamislain termiin "rakentamislupa". Säännös ei muutu asiasisällöltään, vaan kyseessä on lakitekninen korjaus.

71 §
Väestönsuojan rakentamisvelvollisuus uudisrakentamisen yhteydessä

Rakennuksen omistajan on uudisrakentamisen yhteydessä tehtävä rakennukseen tai sen läheisyyteen väestönsuoja, jonka suuruudeltaan voidaan arvioida riittävän rakennuksessa asuvia, pysyvästi työskenteleviä tai muutoin oleskelevia henkilöitä varten. Väestönsuojan rakentamisvelvollisuus ei kuitenkaan koske rakentamislain (751/2023) 10 §:ssä tarkoitettua väliaikaista rakennusta eikä muuta sellaista rakennusta, jonka väestönsuojan rakennuskustannukset olisivat erityisen korkeat suhteessa koko rakennuksen rakentamiskustannuksiin.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Samalla tontilla tai rakennuspaikalla jo olevia rakennuksia, joita varten on väestönsuoja, ei oteta huomioon uudisrakennuksen väestönsuojan rakentamisvelvollisuutta määrättäessä eikä myöskään rakennuksia, joiden osittaisesta loppukatselmuksesta on kulunut yli viisi vuotta ennen rakentamislupahakemuksen vireille tuloa.

Rakentamisluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan sallia rakennettavaksi kahta tai useampaa rakennusta varten yhteisen väestönsuojan, jos se rakennetaan viiden vuoden kuluessa ensimmäisen rakennuksen osittaisesta loppukatselmuksesta. Rakentamisluvan myöntävä viranomainen voi sallia yhteisen väestönsuojan rakennettavaksi myöhemminkin kuin viiden vuoden kuluessa ensimmäisen rakennuksen osittaisesta loppukatselmuksesta, jos siihen on perusteltu syy eikä poikkeuksen tekeminen olennaisesti heikennä suojautumismahdollisuuksia.

Selostus:

Pykälässä säädetään velvollisuudesta rakentaa väestönsuoja uudisrakentamisen yhteydessä. Muutokset ovat lakiteknisiä.

Pykälän 1 momentin viittaus maankäyttö- ja rakennuslain 176 §:ään korvataan viittauksella uuden rakentamislain 10 §:ään.

Pykälän 3 momentin viittaus maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen rakennuslupahakemukseen korvataan viittauksella uuden rakentamislain mukaiseen rakentamislupahakemukseen.

Vastaavasti pykälän 4 momentin maankäyttö- ja rakentamislain mukainen rakennusluvan myöntävä viranomainen muutetaan uuden rakentamislain mukaiseen rakentamisluvan myöntävään viranomaiseen.

72 §
Väestönsuojan kunnostamisvelvollisuus muutos- ja korjaustyön yhteydessä

Jos rakennuksessa, jossa on väestönsuoja, tehdään rakentamislain 42 §:n 3 momentin mukainen rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva korjaus- tai muutostyö tai käyttötarkoituksen muutos, myös väestönsuoja on kunnostettava siten, että se täyttää tämän lain 74 §:ssä säädetyt väestönsuojan teknisiä yksityiskohtia koskevat vaatimukset.

Selostus:

Pykälässä säädetään velvollisuudesta kunnostaa väestönsuoja muutos- ja korjaustöiden yhteydessä.

Pykälän viittaus maankäyttö- ja rakennuslain 125 §:ään korvataan viittauksella rakentamislain 42 §:ään.

73 §
Poikkeus väestönsuojan rakentamisvelvollisuudesta

Tämän lain väestönsuojan rakentamisvelvollisuutta koskevat säännökset eivät koske maatilatalouden tuotantorakennuksia taikka olemassa olevassa rakennuksessa tehtävää rakennuksen rakentamiseen verrattavaa rakentamislupaa edellyttävää korjaus- tai muutostyötä, joka samalla lisää rakennuksen kerrosalaa kellarissa tai ullakolla.

Selostus:

Pykälässä säädetään poikkeuksesta velvollisuuteen rakentaa väestönsuoja.

Pykälässä korvataan maankäyttö- ja rakennuslain mukainen termi "rakennuslupa" uuden rakentamislain termillä "rakentamislupa".

75 §
Helpotusten myöntäminen

Rakentamisluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan yksittäistapauksessa myöntää vapautuksen laissa säädetystä väestönsuojan rakentamisvelvollisuudesta, jos väestönsuojan rakentamisesta aiheutuu tavanomaista huomattavasti korkeampia rakentamiskustannuksia suhteessa asianomaisen rakennuksen rakentamiskustannuksiin tai väestönsuojan rakentaminen ilman suuria teknisiä vaikeuksia ei käy päinsä.

Rakentamisluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan myöntää poikkeuksen tämän lain nojalla säädetyistä väestönsuojaa koskevista teknisistä vaatimuksista tai koko- ja sijaintivaatimuksesta, jos siihen on perusteltu syy eikä poikkeuksen tekeminen olennaisesti heikennä suojautumismahdollisuuksia.

Rakentamisluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan myöntää vapautuksen väestönsuojien rakentamisesta tietyllä alueella, jos siellä pelastusviranomaisen arvion mukaan on ennestään riittävä määrä suojapaikkoja tai väestön suojaaminen on turvattu muulla tavoin.

Selostus:

Pykälässä säädetään mahdollisuudesta myöntää helpotuksia väestönsuojan rakentamista koskevista velvoitteista. Pykälä vastaa sisällöltään voimassa olevaa lakia.

Pykälän 1–3 momentteihin tehdään lakiteknisiä muutoksia, joilla viittaukset maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen rakennusluvan myöntävään viranomaiseen korvataan viittauksilla uuden rakentamislain mukaiseen rakentamisluvan myöntävään viranomaiseen.

82 §
Erityiset turvallisuusvaatimukset

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Hyvinvointialueen pelastusviranomaisen tulee kuulla rakentamislain 99 §:ssä tarkoitettua kunnan rakennusvalvontaviranomaista valmisteltaessa tämän pykälän 1 momentissa tarkoitettua määräystä kohteessa edellytettävistä turvallisuusvaatimuksista, jos turvallisuusvaatimusten toteuttaminen edellyttää rakentamislupaa.

Selostus:

Pykälässä säädetään erityisistä turvallisuusvaatimuksista kohteessa, jossa harjoitettu toiminta tai olosuhteet aiheuttavat henkilö- tai paloturvallisuudelle tai ympäristölle tavanomaista suuremman vaaran.

Pykälän 2 momenttia muutetaan siten, että viittaus maankäyttö- ja rakennuslain 124 §:ään korvataan viittauksella uuden rakentamislain 99 §:ään. Tämän lisäksi momentin viittaukset maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen rakennuslupaan ja toimenpidelupaan korvataan viittauksella uuden rakentamislain mukaiseen rakentamislupaan.

89 §
Tiedonsaantioikeus pelastustoimintaa ja valvontatehtäviä varten

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Tässä tarkoituksessa pelastusviranomaisella on oikeus saada tietoja sekä valvontatehtävien hoitamista että pelastustoiminnan suunnittelua ja toteutusta varten:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

8) kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta rakentamislain 42 §:n mukaisesta rakentamisluvasta ja sen 61 §:n mukaisesta hakemuksesta rakennusvalvontaviranomaisen kanssa yhteisesti sovittavalla tavalla;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään pelastusviranomaisen tiedonsaantioikeudesta pelastustoimintaa ja valvontatehtäviä varten.

Pykälän 2 momentin 8 kohtaa muutetaan siten, että viittaukset maankäyttö- ja rakentamislain 125 §:n mukaiseen rakennuslupaan sekä 126 §:n mukaiseen toimenpidelupaan korvataan viittauksella uuden rakennuslain 42 §:n mukaiseen rakentamislupaan. Tämän lisäksi viittaus maankäyttö- ja rakennuslain 131 §:ään korvataan viittauksella rakentamislain 61 §:ään.

104 §
Muutoksenhaku

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Rakentamisluvan myöntävän viranomaisen tämän lain nojalla tekemään päätökseen saa hakea muutosta noudattaen rakentamislakia.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään muutoksenhausta.

Pykälän 4 momenttia muutetaan siten, että viittaus maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen rakennusluvan myöntävään viranomaiseen korvataan viittauksella uuden rakentamislain mukaiseen rakentamisluvan myöntävään viranomaiseen.

105 §
Uhkasakko ja teettämisuhka

Hyvinvointialueen pelastusviranomainen tai, jos on kyse 8 kohdassa tarkoitetusta asiasta, aluehallintovirasto taikka, jos on kyse 9 kohdassa tarkoitetusta asiasta, rakentamisluvan myöntävä viranomainen, voi määräajassa velvoittaa oikaisemaan sen, mitä on tehty tämän lain vastaisesti tai lyöty laimin. Määräys voidaan antaa sille, joka:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään toimivaltuuksista uhkasakon määräämiseen sekä velvoittamisesta oikaisemaan lain vastainen toiminta.

Pykälän 1 momentin johdantokappaletta muutetaan siten, että väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden laiminlyöntitilanteessa päätöksen seuraamuksista tekee rakentamisluvan myöntävä viranomainen.

108 §
Pelastustoimen laitteiden sijoittaminen rakennukseen

Hyvinvointialueen pelastusviranomaisella on oikeus sijoittaa rakennukseen tai rakennelmaan pelastustoimen tarvitsemia laitteita. Rakennuksen tai rakennelman omistajaa ja haltijaa tulee kuulla ennen laitteiden sijoittamista. Laitteiden sijoittamiseen sovelletaan, mitä rakentamislain 131–134 §:ssä säädetään yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamisesta, muuttamisesta ja poistamisesta.

Selostus:

Pykälässä säädetään pelastusviranomaisen oikeudesta sijoittaa tarvitsemiaan laitteita rakennukseen tai rakennelmaan.

Pykälää muutetaan siten, että viittaukset maankäyttö- ja rakennuslain 161–163 §:iin korvataan viittauksilla uuden rakentamislain 131–134 §:iin.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2025.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.