Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Työaikalain muuttamisesta annettiin laki

Laki työaikalain muuttamisesta 1067/2021

Työaikalain (872/2019) muuttamisesta annettiin laki (1067/2021). Lakimuutoksen johdosta valtakunnallisella työ- ja virkaehtosopimuksella sallitaan poikettavan lain yleissäännöksen mukaisesta säännöllisestä työajasta ja vuorokausilevosta työssä, jota tehdään vain aika ajoin sen vuorokautisen työajan kuluessa, jona työntekijän on oltava valmiina työhön. Näin ollen muutoksella mahdollistetaan sekä vuorokautisesta että viikoittaisesta säännöllisestä työajasta poikkeaminen. Lakimuutoksen johdosta oikeustila muuttuu myös niin, että työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudestaan rikkoo hätätyön teettämiselle säädettyjä rajoja, tulee tuomita työaikarikkomuksesta sakkoon. Lisäksi lakimuutoksella tehtiin pykäliin teknisiä korjauksia.

Laki tulee voimaan 1.1.2022.

Ks. myös hallituksen esitys 161/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan työaikalain (872/2019) 34 §:n 5 momentti, 39 §:n 2 momentti ja 44 §:n 1 momentti seuraavasti:

34 §
Poikkeaminen työehtosopimuksella

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Valtakunnallisessa työehtosopimuksessa saadaan lisäksi sopia 5 §:ssä säädettyjen työajan rajoitusten ja 25 §:n vuorokausilepoa koskevien säännösten estämättä poikkeuksellisesta säännöllisestä työajasta työssä, jota tehdään vain aika ajoin sen vuorokautisen työajan kuluessa, jona työntekijän on oltava valmiina työhön. Tällöin työntekijälle on turvattava 25 §:ssä säädettyjä lepoaikoja vastaava korvaava lepoaika välittömästi työvuoron päättymisen jälkeen.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Lakimuutoksella pykälän 5 momentista poistetaan sana 'vuorokautinen'. Näin säännös kattaa jatkossa työaikalain 5 §:stä poikkeamisen koskien sekä viikoittaista että vuorokautista työaikaa. Ilman tällaista muutosta valtakunnallisella työehtosopimuksella voidaan poiketa ainoastaan 5 §:ssä säädetystä vuorokautisesta työajasta, mutta ei viikoittaisesta työajasta. Kysymys on valtakunnallisella virka- ja työehtosopimuksella sovittavasta asiasta, joka ei kuitenkaan mahdollista poikkeamista lain enimmäistyöaikaa koskevasta säännöksestä. Lakimuutoksella palautetaan aiemmin voimassa olleen työaikalain (605/1996) mukainen oikeustila.

Momentin sanamuotoihin leposäännökseen viittaamisen osalta tehtiin tekninen korjaus. Teknisellä korjauksella viittaukset ovat jatkossa monikossa, kun aiemmin momentin viittaukset olivat yksikössä.

39 §
Poikkeuslupa

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Jos aluehallintovirasto on myöntänyt työnantajalle 1 momentissa tarkoitetun luvan määräaikaisena eivätkä olosuhteet ole myöntämisen jälkeen olennaisesti muuttuneet, työnantaja ja 36 §:n 2 momentissa tarkoitettu työntekijöiden edustaja voivat sopia aluehallintoviraston myöntämän luvan tai vapautuksen jatkamisesta.

Selostus:

Lakimuutoksella pykälän 2 momenttiin sisältyvään viittaukseen tehtiin tekninen korjaus. Lainkohdassa on tarkoitus viitata 36 §:n 2 momenttiin aiemman 3 momentin sijasta.

44 §
Työaikarikkomus

Työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo 18 §:n enimmäistyöaikaa, 19 §:n hätätyötä, 25–27 §:n vähimmäislepoaikoja tai 30 §:n työvuoroluettelon laatimisvelvollisuutta koskevia säännöksiä, on tuomittava työaikarikkomuksesta sakkoon.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Lakimuutoksella pykälän 1 momenttiin lisätään rangaistavaksi teoksi myös lain 19 §:n hätätyösäännöksen rikkominen. Tarkoituksena on, että lain 19 §:n vastaisesti teetetystä hätätyöstä tai hätätyöilmoituksen tekemättä jättämisestä voidaan rangaista työnantajaa tai tämän edustajaa työaikarikkomuksesta tuomittavalla sakkorangaistuksella. Ilman tällaista säännöstä perusteettomasti teetetystä hätätyöstä tai hätätyöilmoituksen laiminlyömisestä ei seuraa rangaistusta työnantajalle tai tämän edustalle. Lisäyksellä pyritään turvamaan työsuojelullisia näkökulmia ja estämään hätätyön väärinkäytöksiä.

Lakimuutoksella tehtiin myös tekninen korjaus momentin sanamuotoihin. Aiemmin momentissa käytettiin jokaisen pykäläviittaukseen jälkeen ilmaisua '§:ssä säädettyä' ja lakimuutoksen johdosta ilmaisu on jatkossa '§:n'.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2022.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.