Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Yleistestamentinsaajalle annetun lahjan huomioon ottaminen perinnönjaossa

Lohi, Tapani

Defensor Legis 3/2021 s. 527–541
4.10.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Perinnönjaossa saatetaan esittää vaatimuksia sen johdosta, että perittävä on lahjoittanut omaisuuttaan perillisasemaa vailla olevalle yleistestamentinsaajalle. Tällainen etuus ei ole koskaan PK 6 luvussa tarkoitettua ennakkoperintöä, vaan lahjan mahdolliset vaikutukset jaon lopputulokseen määräytyvät testamentin ja lahjaoikeustoimen tulkinnan perusteella. Ratkaisevaksi muodostuu, katsotaanko lahjan vähentämisen sen saajan osuudesta vastaavan perittävän tahtoa. Artikkelin pääkysymyksenä onkin, miten perittävän tahtoa arvioidaan, jos hänen selvä kannanottonsa asiaan puuttuu.

Vastausta on etsitty PK 6:1.1:ssä ilmaistusta positiivisesta ennakkoperintöolettamasta. Väite perittävällä olleesta vähentämistarkoituksesta osoittautuu tätä kautta uskottavaksi erityisesti silloin, kun jakoasetelma muistuttaa lainkohdassa säänneltyä. Näin on asia, jos testamentinsaajat muodostavat perittävän kannalta katsottuna rintaperillisiin verrattavan, yhdenvertaisesti kohdeltavan henkilöjoukon. Esimerkin tästä tarjoaa tilanne, jossa perittävä on määrännyt omaisuutensa jaettavaksi lastensa ja perillispiirin ulkopuolisen kasvattilapsensa kesken. Kasvattilapselle annettu lahja voi tällöin olla perusteltua vähentää hänen jako-osuudestaan vastaavin edellytyksin kuin rintaperilliselle annettu lahja lain mukaan vähennettäisiin.

Artikkelissa esitetyt käsitykset poikkeavat ratkaisussa KKO 1997:156 omaksutuista. KKO päätyi siinä katsomaan, että yleistestamentinsaajalle annetun lahjan huomioon ottaminen jaossa edellyttäisi konkreettista näyttöä perittävän tällaisesta tarkoituksesta. Pelkkä olosuhteista ilmenevä tahto kohdella testamentinsaajia yhdenvertaisesti ei riitä. Ratkaisua voidaan kritisoida perintökaaren sääntelyn sivuuttamisesta. Järjestelmämme perusteita on, että perittävän lähtökohtaisesti katsotaan tarkoittaneen rintaperilliselle antamansa lahjan vähentämistä tämän perintöosasta. Periaatetta tulisi kirjoittajan mielestä soveltaa myös yleistestamentinsaajalle annettuun lahjaan, jos perinnönjaon henkilösuhteet ovat asiallisesti samanlaiset kuin rintaperillisten välisessä jaossa.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.