Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Teemaprekluusiosta dispositiivisessa riita-asiassa

Saranpää, Timo

Defensor Legis 5/2014 s. 699–720
4.11.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Prosessioikeudessa prekluusiolla tarkoitetaan asianosaisen velvollisuutta suorittaa tietty prosessitoimi tiettynä ajankohtana tai tietyn ajan kuluessa uhalla, että myöhästynyttä prosessitoimea ja sen avulla esitettyä aineistoa ei myöhemmin lähtökohtaisesti oteta huomioon.

Teemaprekluusiolla tarkoitetaan tavallisesti lähinnä dispositiivisen riita-asian henkilötodisteluun liittyvää kysymystä siitä, voidaanko todistajaa kuulustella sellaisesta todistusteemasta, josta häntä ei ole nimetty todistamaan.2 Sellaiset tilanteet, joissa asianosaisen avustaja dispositiivisen jutun pääkäsittelyssä esittää omalle tai vastapuolen todistajalle nimetyn todistusteeman ulkopuolisia kysymyksiä, on katsottu voitavan jakaa ainakin neljään ryhmään: 1) kysymykset koskevat riidattomia seikkoja tai ovat muuten tarpeettomia; 2) kysymykset koskevat sellaista uutta oikeustosiseikkaa, johon asianosainen ei ole valmistelun aikana vedonnut; 3) kysymykset koskevat riitaista seikkaa, mutta todistajaa ei ole nimetty todistamaan kyseisestä seikasta; 4) kysymykset koskevat todistajan luotettavuuden arviointia. Teemaprekluusiosta edellä tarkoitetussa merkityksessä on kysymys vain 3-ryhmään kuuluvissa kysymyksissä.

Todistusteemojen sitovuudesta ”sukupolvikysymyksenä” puhuminen osoittaa toisaalta sen, että erilaiset käytännöt muuttuvat hitaasti. Toivottavaa olisi, että Suomessakin alioikeusuudistuksen jälkeiset ”lastentaudit” alkaisivat vähitellen olla historiaa. Dispositiivisten riita-asioiden oikeudenkäynnin osalta voitaisiin vähitellen siirtyä keskustelemaan vanhoihin käsityksiin lukkiutumatta siitä, voisivatko henkilötodistelun todistusteemat prekludoitua, ja millä edellytyksillä tämä tapahtuu. Kun otetaan huomioon se, että dispositiivisten juttujen suurimpana ongelmana voidaan yhä pitää menettelyn hitautta ja kalleutta sekä tuomioistuin- ja asianajajakunnalle teetettyjen selvitysten mukaan (hitautta ja kalleutta varsin hyvin selittävinä tekijöitä) todistelun liian runsasta esittämistä, voisi teemaprekluusio olla osaltaan toimiva keino korostaa teemojen merkitystä sekä ehkäistä liian runsasta todistelun esittämistä. Toisaalta teemaprekluusiolla olisi myös yksittäisen jutun ulkopuolisia heijastusvaikutuksia: teemaprekluusion omaksuminen olisi omiaan pakottamaan asianosaiset todistelun huolelliseen ennakkokartoitukseen sekä pohtimaan tarkemmin sitä, millaisia kysymyksiä todistajille esitetään. Tätä kautta teemaprekluusio olisi omiaan parantamaan myös menettelyn ennakoitavuutta. (ET)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.