Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Lakiosan täydennyskanteen määräajasta

Koskinen, Mikael

Defensor Legis 4/2022 s. 876–892
12.12.2022
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Rintaperillisellä on oikeudessamme vahva lakiosaoikeus. Perittävä on voinut elämänsä aikana tehdä oikeustoimia, jotka ovat vähentäneet hänen omaisuutensa määrää huomattavasti. Perintökaaressa on säädetty, että lakiosia laskettaessa voidaan huomioida tiettyjä perittävän tekemiä lahjoituksia. Rintaperillisen lakiosasuojaa on vahvistettu lisäksi sillä, että rintaperillinen voi tietyin edellytyksin vaatia lahjansaajalta lakiosan täydennystä, kun reaalinen jäämistö ei riitä lakiosien täyttämiseen.

Lakiosan täydennystä tulee vaatia kanteella, joka PK 7:10:n mukaan tulee nostaa vuoden kuluessa siitä, kun perillinen on saanut tiedon perittävän kuolemasta ja siitä perittävän tekemään lahjoitukseen tai muuhun oikeustoimeen sisältyvästä määräyksestä, joka loukkaa hänen oikeuttaan lakiosaan, kuitenkin viimeistään kymmenen vuoden kuluessa perittävän kuolemasta. Takarajana kymmenen vuoden kuluessa perittävän kuolemasta on selkeä ja kiinteä pituus määräajalle. Sen sijaan mainittu vuoden määräaika ei ole yksiselitteinen, koska se jättää tulkinnanvaraiseksi sen hetken, josta itse määräaika alkaa kulua.

Tässä artikkelissa käsitellään lakiosan täydennyskanteen määräaikaa ja samalla tutkin erityisesti sen alkamishetkeä. Artikkelissa käsitellään myös sitä, onko lakiosan täydennyskannetta mahdollista enää nostaa määräajan umpeutumisen jälkeen. Vallitsevan käsityksen mukaan se ei ole mahdollista, koska kyseessä on materiaalinen määräaika.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.