Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Osakeyhtiön maksukyvyn arviointi varojenjaon yhteydessä korostuu taantuman aikana – käytännön tulkintaongelmat lisääntyneet

Vahtera, Veikko – Ruohonen, Janne

5.3.2015, Oikeustapauskommentti
Alkuperäinen julkaisupäivä: 5.3.2015

Tiivistelmä

Osakeyhtiössä on ennen varojenjakoa arvioitava yhtiön maksukyky. Viime aikoina Suomen huono talouskehitys on heijastunut kielteisellä tavalla yritysten kannattavuuteen. Taloudellisesti haasteellisina aikoina yhtiön johdon on kiinnitettävä erityistä huomiota yhtiön maksukyvyn arviointiin. Yhä useammin paitsi osakeyhtiön johto niin myös tilintarkastajat ja asianajajat törmäävät työssään maksukyvyn arvioinnin hankaliin tulkintaongelmiin.

Osakeyhtiölain mukaan 13:2:n mukaan osakeyhtiön varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Käytännössä maksukyvyn arviointi tulee useimmiten esille osingonjaon yhteydessä, mutta myös muissa tilanteissa, kuten omien osakkeiden hankkimisen ja muun varojenjaon yhteydessä.

Maksukykysäännöstä on pidetty käytännön kannalta ongelmallisena, sillä maksukyvyn tai -kyvyttömyyden arvioimiseksi ei ole mahdollista löytää taloudellista mittaria. Useammankaan taloudellisen tunnusluvun käyttäminen ei kaikissa tilanteissa kattavasti kuvaa yhtiön tulevaisuuden maksukykyyn liittyviä riskejä. Maksukykyä arvioivien hallitusten jäsenten ja muiden asiantuntijoiden näkökulmasta merkitystä on erityisesti kahdella tekijällä – ensinnäkin kyse on maksukyvyn arvioinnin sisällöstä, ja toiseksi arviointiajankohdasta ja arviointiajanjakson pituudesta. Osakeyhtiöllä saattaa esimerkiksi tilikauden päättyessä olla varojenjakokelpoisia varoja taseessa, mutta yhtiön taloustilanteen nopea huonontuminen on saattanut johtaa maksukyvyn tosiasialliseen heikkenemiseen varojenjakohetkellä. Kirjoituksessa paneudutaan näihin maksukykyarvioinnin kannalta keskeisiin kysymyksiin. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.