Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annettuun lakiin uusi säännös biologisista tekijöstä aiheutuvien vaaratilanteiden ja onnettomuuksen ilmoitusvelvollisuudesta

Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain muuttamisesta 926/2017

Työsuojelun valvonnasta ja työsuojeluyhteistoiminnasta annettuna lakia (44/2006) muutettiin lisäämällä säännös, joka velvoittaa työnantajaa viipymättä ilmoittamaan työsuojeluviranomaiselle kaikista sellaisista vaaratilanteista ja onnettomuuksista, joiden johdosta ympäristöön on saattanut levitä ihmiselle vaarallinen biologinen tekijä.

Lisätty säännös sisältyi äskettäin kumottuun valtioneuvoston päätökseen (1155/1993). Säännös haluttiin korottaa perustuslain edellyttämällä tavalla lain tasolle. Perustuslain (731/1999) 80 §:n mukaan yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista säädetään lailla. Kyseessä oli siis säädöstekninen muutos, joka ei muuttanut vallitsevaa oikeustilaa.

Muutos tuli voimaan 1.1.2018.

Ks. myös hallituksen esitys HE 94/2017 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti lisätään työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annettuun lakiin (44/2006) uusi 46 b § seuraavasti:

46 b §
Vaaratilanteista ilmoittaminen

Työnantajan on viipymättä ilmoitettava työsuojeluviranomaiselle kaikista sellaisista vaaratilanteista ja onnettomuuksista, joiden johdosta ympäristöön on saattanut levitä sellainen biologinen tekijä, joka voi aiheuttaa ihmiselle vakavan tartunnan tai vakavan sairauden.

Ilmoituksesta on käytävä ilmi:

1) onnettomuuden ja vaaratilanteen sattumisaika ja -paikka;

2) työnantajan tiedot;

3) tieto siitä, mitä biologista tekijää mahdollisesti on levinnyt ympäristöön;

4) ilmoittajan tiedot.

Selostus:

Pykälän tarkoittamia biologisia tekijöitä ovat ne, jotka on luokiteltu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (921/2010) liitteessä vaarallisimpiin ryhmiin 3 tai 4. Ryhmään 3 kuuluvan biologisen tekijän aiheuttama sairaus on hoidettavissa ja siihen on yleensä käytettävissä tehokas ehkäisykeino. Sairaus voi levitä väestöön. Ryhmään 4 kuuluvan biologisen tekijän aiheuttamaan sairauteen ei yleensä ole tehokasta ehkäisykeinoa eikä hoitoa ja sen todennäköisyys levitä väestöön on suuri. Ilmoitusta ei siis tarvitse tehdä, jos biologinen tekijä ei todennäköisesti aiheuta sairautta tai vaaraa, tai vaikutus on lievä ja tällainen sairaus on hoidettavissa.

Pykälän 2 momentissa säädettiin viranomaiselle tehtävän ilmoituksen sisällöstä. Tietojen osalta ilmoituksessa edellytettävät vastaavat pitkälti valvontalain 46 a § ilmoitukselta edellytettäviä tietoja.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2018.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.