Hakutulokset
- Uutiset
16.4.2024 12.40
Miten tunnistaa ympäristön kannalta paremmat elintarvikkeet? Luken tuore ohjeistus näyttää suuntaa reilulle ympäristöviestinnälleVihreä, eko, ympäristöystävällinen – kuluttaja törmää ruokaostoksilla monenlaisiin ympäristöväittämiin. Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden koostama viestintäohjeistus neuvoo, miten yritykset voivat kertoa elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista eli ympäristöjalanjäljistä faktapohjaisesti ja luotettavasti. - Uutiset
15.3.2024 10.10
ELY-keskus: Ruokaketjun yritysten vesivastuullisella toiminnalla voidaan parantaa vesien tilaaSuomen ympäristökeskuksessa kehitetty toimintamalli ruokaketjun vesivastuullisuuden edistämiseksi tukee samanaikaisesti ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa, kestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa alkutuotannossa ja vesienhoidon toimeenpanoa. Toimintamalli rakentuu yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyölle. Sen lähtökohtia ovat tarve parantaa vesien tilaa kohdennetusti ja yrityksen sitoutuminen vesivastuulliseen toimintaan. - Uutiset
12.3.2024 13.21
Tukes: Raportti desinfiointiaineiden käytöstä eläinperäisten elintarvikkeiden alkutuotannossa on julkaistuTurvallisuus- ja kemikaalivirasto on julkaissut hankeraportin Desinfiointiaineet eläinperäisten elintarvikkeiden alkutuotannossa. Raportin tietoja voivat hyödyntää eri viranomaiset sekä yritystoimijat, jotka saattavat markkinoille tai käyttävät desinfiointiaineita maataloustoiminnassa ja muussa alkutuotannossa. - Uutiset
5.3.2024 16.00
Pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetusehdotuksesta alustava sopuEuroopan unionin jäsenmaat, Euroopan parlamentti ja EU:n komissio pääsivät maanantaina 4.3. alustavaan sopuun pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetusehdotuksesta. Suomi on vaikuttanut aktiivisesti pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen valmisteluun. Sovun tuloksena syntynyttä ehdotusta pystytään arvioimaan tarkemmin vasta, kun sen lopullinen sisältö on saatavilla. Ehdotus menee vielä jäsenmaiden ja parlamentin hyväksyttäväksi. Asetus tulisi sovellettavaksi 18 kuukauden kuluttua sen voimaan tulosta. - Uutiset
13.2.2024 11.40
EIT käsitteli ensimmäistä kertaa kysymystä, voidaanko eläinten hyvinvoinnin suojelu yhdistää joihinkin uskonnonvapauden tavoitteisiin - uskonnonvapautta tai syrjintäkieltoa ei loukattuEIT katsoi, ettei eläinten rituaaliteurastuksen kielto ilman edeltävää tainnutusta Flanderin ja Vallonian alueilla rikkonut yleissopimusta. - Uutiset
9.2.2024 9.38
Ruokavirasto: Uusi ravitsemus- ja terveysväiteopas ohjaa väitteiden käyttöön elintarvikkeiden markkinoinnissaMillä perusteella elintarvikkeen voi väittää olevan superfood tai vahvistavan vastustuskykyä? Voiko elintarvikkeiden markkinoinnissa käyttää sanoja ayurveda, keto, FODMAP? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyy vastaus Ruokaviraston uudistetusta Ravitsemus- ja terveysväiteoppaasta, joka sisältää kattavasti tietoa väitteiden käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa. Opas on suunnattu elintarvikealan yrityksille ja valvojille, mutta on avuksi myös kaupallista yhteistyötä tekeville somevaikuttajille. - Uutiset
8.2.2024 12.10
Uudet genomitekniikat: Euroopan parlamentti tukee viljelijöiden vihreää siirtymää - Helpotetaan menettelyä niille NGT-kasveille, joiden katsotaan vastaavan tavanomaisia kasveja
- Kaikki NGT-kasvit on merkittävä jatkossakin
- Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut geenitekniikoiden mahdollisia riskejä. - Uutiset
23.1.2024 10.11
MMM: Julkisten elintarvikehankintojen hinnankorotukset olivat linjassa ruuan kuluttajahintamuutoksen kanssaSelvityksen mukaan julkisten elintarvikehankintojen sopimusten hinnankorotusehdoissa on merkittävää vaihtelua. Keskimäärin sopimushintojen korotukset olivat vuonna 2022 linjassa ruuan keskimääräisen kuluttajahintamuutoksen kanssa. Hintoja korotettiin myös sopimusehdoista poikkeavilla tavoilla. - Uutiset
12.1.2024 15.00
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry: Ruokapalvelut tulevat mukaan HuoltovarmuusorganisaatioonHuoltovarmuuskeskuksen hallitus on päättänyt 10.1.2024 perustaa Huoltovarmuusorganisaatioon Ruokapalvelupoolin. Se tukee ruokapalvelutoimijoiden yhteistyötä huoltovarmuuden kehittämisessä ja alan jatkuvuutta uhkaavien kriisien vaikutusten ennaltaehkäisyssä. Uusi pooli aloittaa toimintansa alkuvuodesta. Ruokapalvelupooli täydentää elintarvikehuoltosektorin yhteistyötä jo olemassa olevien Alkutuotantopoolin, Elintarviketeollisuuspoolin, Kauppa- ja jakelupoolin ja sekä kotitalouksien omatoimisen varautumisen tukemiseen keskittyvän KOVA-toimikunnan rinnalla. - Uutiset
9.1.2024 12.35
Ruokavirasto: Ruokakaupoissa myytäviin kauppakasseihin lisätään uusi merkintäElintarvikekauppojen kassoilla myytäviin muovi- ja paperikasseihin lisätään uusi merkintä: ”Tämä kassi ei sovellu kosketukseen pakkaamattomien elintarvikkeiden kanssa / Denna påse lämpar sig inte för oförpackade livsmedel”. Merkintä lisätään jatkossa sellaisiin kassoilla myytäviin kauppakasseihin, jotka eivät täytä elintarvikekontaktimateriaaleille asetettuja vaatimuksia. - Uutiset
2.1.2024 9.09
Elintarvikemarkkinointilautakunnan lausunto maitotaloustuotteen mainoksesta: Vähäpukeisuus ei ollut hyvän tavan vastaistaElintarvikemarkkinointilautakunta on antanut lausunnon maitotaloustuotteen mainoksesta, joka sisälsi vähäpukeisuutta. Lausunnonpyytäjän käsityksen mukaan mainoksessa lähes alastomana esiintynyt mies teki mainoksesta hyvän tavan vastaisen. Lautakunta antoi kuitenkin asiassa vapauttavan lausunnon. - Uutiset
14.12.2023 8.03
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunnalta suositus lihatoimialalle – sopimuksen yksipuolinen muuttaminen ei ole hyvän kauppatavan mukaistaElintarvikeketjun kauppatapalautakunta on antanut suosituksen lihantuottajasopimusten yksipuolisesta muuttamisesta. Lautakunta korostaa, että lihatoimialan yritysten on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei sopimuksia muuteta yksipuolisesti. Sopimuksen jälkikäteisen muuttamisen edellytyksenä on, että molemmat sopimusosapuolet hyväksyvät muutoksen. Teurastamoyrityksen on myös arvioitava, millainen merkitys muutoksella olisi lihantuottajan asemaan. - Uutiset
21.11.2023 15.00
MMM: Vastuullisuuskriteerit ruokapalveluille kriteeripankki.fi-palvelustaVastuullisten ruokapalveluiden hankinnan avuksi on laadittu kriteerit, jotka kattavat vastuullisuuden eri osa-alueet. Kriteerit on julkaistu kriteeripankki.fi-palvelussa. Ne täydentävät aiemmin julkaistuja oppaita, joista saa neuvoja vastuullisten ruokapalveluiden ja elintarvikehankintojen toteuttamiseen. - Uutiset
21.11.2023 12.40
KKV tutkii elintarvikemarkkinoiden toimivuuttaKilpailu- ja kuluttajavirastossa on käynnissä tutkimus elintarvikkeiden hintojen rakenteesta ja hintasiirtymistä eli siitä, miten muutokset esimerkiksi maatalouden tuotantokustannuksissa siirtyvät elintarvikeketjussa eteenpäin. Hintojen rakennetta tarkastellaan hintamarginaalien avulla, joilla tarkoitetaan kuluttajahinnan jakautumista tuotannon eri portaissa. Alustavien havaintojen perusteella tuotteiden ja tuoteryhmien välillä on eroja sekä hintamarginaalien muutoksissa että hintasiirtymissä. Tutkimuksen väliraportti julkaistaan keväällä 2024. - Uutiset
10.11.2023 16.00
Viinien pakkausmerkintöihin muutoksia 8.12.20238. joulukuuta 2023 jälkeen tuotettuihin viineihin sekä muun muassa kuohuviineihin ja hiilihapotettuihin viineihin tulee lisätä etiketteihin ravintoarvoilmoitus ja ainesosaluettelo. Nämä voidaan esittää myös sähköisessä muodossa, esimerkiksi QR-koodin avulla. Merkinnät ovat pakollisia pakkausmerkintöjä, joten niiden täytyy olla suomeksi ja ruotsiksi. - Uutiset
7.11.2023 12.05
Luke: Uusi työkirja auttaa elintarvikealan pk-yrityksiä varautumaan liiketoiminnan riskeihinLuonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla -työkirjan. Työkirja vastaa pienten ja keskisuurten yritysten toiveeseen saada kriisitilanteessa työvälineitä oman liiketoimintansa riskien hallintaan ja varautumissuunnitteluun. - Uutiset
27.10.2023 14.40
Tiedonsaantia pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisällöistä halutaan parantaa – asiasta voi lausua 8. joulukuuta 2023 saakkaMaa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisältöjen ilmoittamisesta. Kyse on asetusehdotuksesta, jolla pyritään varmistamaan, että kuluttajat saavat vähittäiskaupassa ja tarjoilupaikassa terveellisten ja kestävien valintojensa tueksi riittävät kirjalliset tiedot pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisällöistä. - Uutiset
26.10.2023 14.13
Valtioneuvoston U-kirjelmä: Valtioneuvosto tukee komission tavoitetta vähentää elintarvike- ja tekstiilijätteen määrääValtioneuvosto suhtautuu myönteisesti Euroopan komission tavoitteeseen vähentää elintarvikejätteen ja tekstiilijätteen määrää sekä ympäristövaikutuksia näiden koko elinkaaren aikana. Hallitus toimitti tänään eduskunnalle U-kirjelmän, jossa se linjaa kantansa komission ehdotukseen jätedirektiivin muuttamisesta elintarvikkeiden ja tekstiilien osalta. - Uutiset
2.10.2023 12.12
Ruokavirasto: Suonenjoen mansikka on Suomen neljästoista nimisuojattu tuoteKomissio on hyväksynyt Suonenjoen mansikka -nimen rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Suonenjoen Seudun marjanviljelijäin yhdistys ry. - Uutiset
14.8.2023 12.43
Kalatalouden Keskusliitto: Kalastaja, syksyn kalastusrajoitus- ja rauhoitusajat alkavat – rauhoitetun kalan saaliiksi ottaminen voi tulla kalastajalle kalliiksiVaelluskalavesistöihin kuuluvien jokien ja jokisuiden verkkokalastuskielto alkaa tiistaina 15. elokuuta. Varsinainen lohikalojen syysrauhoitus joessa ja purossa alkaa perjantaina 1. syyskuuta. Rajoituksilla ja rauhoituksilla suojataan syyskutuisten lohikalojen nousua lisääntymisalueille jokiin ja puroihin sekä kalojen kuturauhaa.