Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om behandling av berusade. 8.6.1973/461

I enlighet med Riksdagens beslut stadgas:

1 § (7.4.1995/502)

Den som på grund av berusning gripits i det syfte som nämns i 2 kap. 2 § 1 mom. i polislagen (872/2011) ska behandlas och vårdas så som förskrivs i denna lag. (22.7.2011/897)

Ifråga om behandlingen av berusade som tagits in i polisens förvaringslokaler gäller förutom denna lag också lagen om behandlingen av personer i förvar hos polisen (841/2006), med beaktande av den berusades berusningstillstånd. (29.9.2006/848)

2 § (29.9.2006/848)

En i 1 § 1 mom. avsedd person som inte genom sitt beteende äventyrar andras säkerhet skall av polisen föras till en tillnyktringsstation för berusade eller till någon annan vårdplats, om den berusade inte kan tas om hand på annat sätt.

En berusad som beter sig våldsamt eller som är känd för att vara våldsam samt en berusad som av någon annan orsak inte kan föras till en tillnyktringsstation eller en vårdplats som avses i 1 mom. skall tas in i polisens förvaringslokal.

Om den berusades hälsotillstånd ger anledning därtill, skall han utan dröjsmål föras till sjukhusvård eller underkastas annan åtgärd som påkallas av hans tillstånd.

3 § (29.9.2006/848)

En berusad kan tas i förvar, om hans hållande i förvar är påkallat med beaktande av graden av hans berusning och hans hälsotillstånd samt av upprätthållande av ordningen och säkerheten. Om tagande i förvar på en tillnyktringsstation eller någon annan vårdplats beslutar den person som är ansvarig för dess verksamhet, och om tagande i förvar i polisens förvaringslokal en polisman.

4 §

Den som gripits skall friges så snart behovet att gripa honom inte längre föreligger, dock senast 12 timmar efter gripandet. (7.4.1995/502)

Den som ej frigivits före klockan 20 kan utan...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.