Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om tillsynen över social- och hälsovården (huvudsakligen i kraft fr.o.m. 1.1.2024) 14.4.2023/741

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Lagens tillämpningsområde och syfte

Denna lag innehåller bestämmelser om tillsynen över statens, välfärdsområdenas, Helsingfors stads, HUS-sammanslutningens ordnande av social- och hälsovården och Folkpensionsanstaltens ordnande av studerandehälsovård för högskolestuderande och rehabiliteringstjänster samt om tillsynen över social- och hälsovårdstjänster som tillhandahålls offentligt eller i privaträttslig form. Lagen innehåller också bestämmelser om verksamhetsförutsättningar för och registrering av tjänsteproducenten samt om tjänsteproducentens egenkontroll.

Syftet med denna lag är att säkra klient- och patientsäkerheten inom social- och hälsovården och social- och hälsovårdstjänster av god kvalitet samt främja samarbete mellan staten, välfärdsområdena, Helsingfors stad, HUS-sammanslutningen, Folkpensionsanstalten, tjänsteproducenter och myndigheter.

Vad som föreskrivs i 4 och 5 kap. tillämpas också på den egenkontroll som bedrivs inom patientombudens och socialombudens verksamhet enligt lagen om patientombud och socialombud (739/2023) samt på myndighetstillsynen över dem.

2 §

Begränsningar av tillämpningsområdet

Denna lag tillämpas inte på tjänster som är avgiftsfria för klienten. Denna lag tillämpas dock på ordnande och produktion av sådana social- och hälsovårdstjänster som är avgiftsfria enligt lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården (734/1992) eller beslut som meddelats med stöd av den. Denna lag tillämpas också på sådan avgiftsfri socialservice och sådana avgiftsf...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.