Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om ett register över bindningar och bisysslor 23.3.2023/507

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Den personuppgiftsansvarige och registrets ändamål

Rättsregistercentralen är personuppgiftsansvarig för ett för allmänt bruk avsett register över bindningar och bisysslor. Syftet med registerföringen är att tillgodose offentligheten för domarnas bindningar och bisysslor samt offentligheten för de bindningar som sakkunnigledamöterna vid domstolarna och tingsrätternas nämndemän samt de bisysslor som föredragandena vid domstolarna har.

Med bindningar avses omständigheterna enligt 8 a § 1 mom. i statstjänstemannalagen (750/1994) och med bisysslor uppdragen enligt 18 § 4 mom. i den lagen.

Dessutom syftar registerföringen till att tillgodose offentligheten för de bindningar som medlemmarna i besvärsnämnden för social trygghet, besvärsnämnden för olycksfallsärenden och besvärsnämnden för arbetspensionsärenden (besvärsnämnderna) har. Vad som i denna lag föreskrivs om besvärsnämnder tillämpas också på trafik- och patientskadenämnden.

2 §

Anmälningsskyldighet

Skyldiga att anmäla uppgifter till registret är

1) de domare, sakkunnigledamöter vid domstolar och nämndemän vid tingsrätterna som är skyldiga att lämna i 11 kap. 12 § i domstolslagen (673/2016) avsedd redogörelse för bindningar,

2) de domstolar som har beviljat ett tillstånd för bisyssla enligt 9 kap. 5 § i domstolslagen,

3) domare och föredragande vid domstolar som har fått i 9 kap. 7 § i domstolslagen avsedd inkomst från bisyssla,

4) de medlemmar i besvärsnämnderna som är skyldiga att lämna i 8 a § 1 mom. i statstjänstemannalagen avsedd redogörelse för bindningar.

Domare, sakkunnigledamöter vid domstolar, nämndemän vid tingsrätter och med...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.