Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Undervisnings- och kulturministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande inom gymnasieutbildningen 23.9.2021/838

I enlighet med undervisnings- och kulturministeriets beslut

föreskrivs med stöd av 22 § 2 och 3 mom. i gymnasielagen (714/2018):

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas när en sökande söker sig till gymnasieutbildning i det riksomfattande ansökningsförfarande som avses i 19 § 2 mom. i gymnasielagen (714/2018). Denna förordning tillämpas också när sökanden vid kontinuerlig ansökan som avses i 19 § 3 mom. ansöker om avläggande av lärokursen för unga enligt 10 § i gymnasielagen.

2 §

Ansökningsmål

Studerande antas för att avlägga lärokursen enligt 10 § i gymnasielagen.

Studerande kan också antas för att avlägga

1) studier med betoning på en särskild utbildningsuppgift enligt 6 § i gymnasielagen, eller

2) studier som utbildningsanordnaren erbjuder i enlighet med 12 § 2 mom. i statsrådets förordning om gymnasieutbildning (810/2018).

Utbildningsanordnaren kan besluta att studerande i samband med ansökningsmål även kan erbjudas möjlighet att genomföra yrkesutbildning som avses i lagen om yrkesutbildning (531/2017).

3 §

Urvalskriterier

Om det finns fler sökande till utbildningen än det finns studieplatser att fylla, antas de studerande till gymnasiet i den ordning som anges av det aritmetiska medeltalet av vitsorden i modersmål och litteratur, det andra inhemska språket, främmande språk, religion eller livsåskådningskunskap, historia, samhällslära, matematik, fysik, kemi, biologi, hälsokunskap och geografi på avgångsbetyget från den grundläggande utbildningen som avses i lagen om grundläggande utbildning (628/1998). De separata vitsorden för valfria ämnen beaktas inte vi...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.