Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Miljöministeriets förordning om säkerhet vid användning av byggnader 20.12.2017/1007

I enlighet med miljöministeriets beslut föreskrivs med stöd av 117 d § 2 mom. och 117 k § 3 mom. i markanvändnings- och bygglagen (132/1999), sådana de lyder, 117 d § 2 mom. i lag 958/2012 och 117 k § 3 mom. i lag 812/2017:

1 kap

Allmänt

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning gäller nya byggnader, utvidgning av byggnader, utrymmen som utökar en byggnads våningsyta och byggnaders omedelbara omgivning.

Vid reparation och ändring av byggnader ska denna förordning tillämpas, om den ursprungliga lösningen är uppenbart skadlig med tanke på säkerheten eller hälsan. Byggnader får i övrigt repareras och ändras i enlighet med den ursprungliga lösningen. Ändringarna får inte försämra säkerheten vid användning.

Denna förordning ska tillämpas vid ändring av en byggnads användningsändamål, om användningsändamålet för byggnaden eller en del av den blir mer riskfyllt.

2 §

Säkerhet vid användning av byggnader

Huvudprojekteraren, byggprojekteraren och specialprojekteraren ska i enlighet med sina respektive uppgifter sörja för projekteringen av en byggnad så att byggnaden i enlighet med sitt användningsändamål uppfyller de väsentliga tekniska krav som ställts på säkerheten vid användning.

2 kap

Förhindrande av fall och felstigning

3 §

Trappor

En trappa ska vara säker och lämplig för sitt ändamål. En trappa får inte ha en hal yta.

En trappa inom ett utrymningsområde ska vara minst 0,85 meter bred. Ledstänger och fotlister får dock finnas inom denna bredd.

Från varje utrymningsområde ska det vara möjligt att via en utgång på bår transportera en person som inte kan förflytta sig själv. Om en förbindelseled till en utgång i någon annan...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.