Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om skydd för direkta tilläggspensionsarrangemang vid arbetsgivarens insolvens 6.3.2015/209

Se ändringsförslag RP 23/2024.

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Tillämpning

Denna lag tillämpas på sådana utfästelser om tilläggspension som skapar en skyldighet för arbetsgivaren att betala tilläggspension till en arbetstagare som avses i 1 kap. 1 § i arbetsavtalslagen (55/2001) eller i 1 kap. 1 § i lagen om sjöarbetsavtal (756/2011) i syfte att trygga eller förbättra arbetstagarens utkomst efter det att han eller hon gått i ålderspension enligt 3 kap. 11 § i lagen om pension för arbetstagare (395/2006) eller 3 kap. 8 § i lagen om sjömanspensioner (1290/2006) (direkt tilläggspensionsarrangemang).

Denna lag ska också tillämpas på direkta arrangemang för betalning av tilläggspension till en arbetstagares efterlevande make och arbetstagarens barn under 18 år (annan förmånstagare) när arbetstagaren avlidit.

Denna lag tillämpas inte på

1) skydd av tilläggspensionsarrangemang som arbetsgivaren ordnar genom ett livförsäkringsbolag, en pensionskassa eller en pensionsstiftelse,

2) arbetsgivare som enligt 1 kap. 3 § i konkurslagen (120/2004) inte kan försättas i konkurs.

2 §

Garantiskyldighet

Arbetsgivaren ska se till att minst hälften av det belopp som följer av arbetsgivarens pensionsåtagande enligt ett direkt tilläggspensionsarrangemang är tryggat i händelse av konkurs eller företagssaneringsförfarande (garantiskyldighet).

Arbetsgivarens garantiskyldighet börjar när en rätt till tilläggspension som inte är beroende av kommande händelser eller omständigheter uppstår för arbetstagaren eller en annan förmånstagare enligt villkoren för det direkta tilläggspensionsarrang...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.