Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om säkerställande av patientsäkerheten vid arbetskonflikt inom hälso- och sjukvården 16.11.2007/1027

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Lagens syfte

Lagens syfte är att säkerställa patientsäkerheten när en arbetskonflikt inom den kommunala hälso- och sjukvården hotar att omedelbart äventyra patienters liv eller orsaka dem bestående allvarlig skada på grund av att det inte finns tillräckligt med vårdpersonal.

2 §

Ändring av arbetsuppgifter

En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som inte omfattas av en arbetskonflikt ska, utan hinder av vad som föreskrivs någon annanstans eller vad som överenskommits i arbetsavtalet, utöver sina sedvanliga arbetsuppgifter utföra andra uppgifter som motsvarar hans eller hennes yrkesskicklighet och som arbetsgivaren bestämmer, om detta är nödvändigt för att förhindra att en patients liv eller hälsa äventyras.

3 §

Patientsäkerhetsarbete

Om en verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården som har en kommun eller en samkommun som huvudman inte med anledning av en arbetskonflikt förmår tillhandahålla nödvändig vård för att trygga patienters liv eller förhindra bestående allvarliga skador kan länsstyrelsen förordna en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården att arbeta vid en sådan verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården i uppgifter som motsvarar personens yrkesskicklighet (patientsäkerhetsarbete). Förordnandet kan meddelas för högst en vecka åt gången och det får förnyas högst fyra gånger i fråga om dem som inte omfattas av arbetskonflikten. Att utföra patientsäkerhetsarbete utan samtycke av personen i fråga ska i första hand förordnas personer som har sagt upp sig med anledning av arbetskonfl...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.