Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om nödcentraler (upphävt) 18.2.2000/157

Denna lag har upphävts genom L 20.8.2010/692, som gäller fr.o.m. 1.1.2011.

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Lagens syfte

Syftet med denna lag är att säkerställa produktionen av samt tillgången till och kvaliteten på nödcentralstjänster på lika villkor i hela landet samt att effektivisera samarbetet mellan myndigheterna.

2 §

Lagens tillämpningsområde

Denna lag tillämpas på organiseringen av räddnings-, polis- samt social- och hälsovårdsväsendets nödcentralsverksamhet och på nödcentralerna samt på meddelanden som gäller nödsituationer, om inte något annat bestäms om behandlingen av meddelanden någon annanstans i lag.

2 mom. har upphävts genom L 28.2.2003/178. (28.2.2003/178)

3 §

Nödcentralsverksamhetens lednings- och styrförhållanden

För nödcentralsverksamheten finns ett nödcentralsverk som drivs av staten och till vilket hör en nödcentralsenhet med underlydande nödcentraler.

Nödcentralsverket lyder under inrikesministeriet. Verket leds av inrikesministeriet i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet.

Varje myndighet som deltar i nödcentralsverksamheten styr nödcentralerna i ärenden som hör till det egna behörighetsområdet. Nödcentralen utför dessutom sådana uppdrag inom sitt verksamhetsområde som enheter hos de myndigheter som utför uppgifter tilldelar eller ålägger nödcentralen inom ramen för sina befogenheter.

4 §

Nödcentralens uppgifter

En nödcentral skall ta emot nödmeddelanden, meddelanden som kräver omedelbara åtgärder av polisen och andra meddelanden som kräver omedelbara åtgärder för människors, egendoms och miljöns säkerhet samt förmedla dem vidare till de enheter som uppgiften e...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.