Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om överföring av små fristående områden från en kommun till en annan 19.12.1997/1197

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 § (30.12.2019/1576)

Lagens tillämpningsområde

Med avvikelse från vad som föreskrivs i kommunstrukturlagen (1698/2009) kan ett område som ligger avskilt från en kommuns huvudsakliga område (enklav) överföras till en annan kommun på det sätt som föreskrivs i denna lag. Om enklaven är belägen på ett område där en ändring i kommunindelningen enligt kommunstrukturlagen inletts, ska dock inte överföringar av enklaver inledas med stöd av denna lag.

2 § (21.4.2023/778)

Förutsättningar för överföring av enklaver

En enklav överförs till den kommun med vilken den har den längsta gemensamma gränsen. För överföringen krävs att enklavens areal är högst 50 hektar och att det på enklaven inte finns några andra byggnader som förutsätter bygglov än enstaka semesterbostäder utanför detaljplaneområde eller ekonomibyggnader som behövs för bedrivande av jord- och skogsbruk.

2 § har ändrats genom L 778/2023, som träder i kraft 1.1.2025. Den tidigare formen lyder:

2 § (5.2.1999/155)

Förutsättningar för överföring av enklaver

En enklav överförs till den kommun med vilken den har den längsta gemensamma gränsen. För överföringen krävs att enklavens areal är högst 50 hektar och att det på enklaven inte finns några andra byggnader som förutsätter bygglov än enskilda fritidsbostäder belägna utanför detaljplaneområdet eller ekonomibyggnader som behövs för bedrivande av jord- och skogsbruk.

3 § (30.12.2019/1576)

Uppgörande av överföringsförslag

Lantmäteriverket uppgör kommunvis förteckningar över enklaver som ska överföras med stöd av 2 § (överföringsförslag). I förteckningen antecknas enklaverna samt de regi...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.