Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Förnyande av rättsvården

Astola, Tiina

JFT 5–6/2013 s. 424–435
13.3.2014
Lyhyempi kirjoitus

Tiivistelmä

Den rättsliga världen inte har stått stilla. Rättskyddet och hur det förverkligas har varierat under decennierna. Hur kan man upprätthålla, eller så som det ofta krävs, t.o.m. förbättra rättsvården och rättsskyddet när de ekonomiska förutsättningarna verkar bli knappare år efter år?

I början av sommaren 2012 tillsatte ministern delegationen för utarbetande av ett rättsäkerhetsprogram. I delegationen ingår representanter från högsta domstolarna, hovrätterna, tingsrätterna, förvaltningsdomstolarna, åklagarna, advokaterna och statens revisionsverk samt ministeriets olika avdelningar.

Delegationen arbetade mycket intensivt och ett reformprogram för rättsvården för åren 2013–2025 lämnades till ministern i våras. Programmet består av en vision för rättsvården år 2025 samt horisontella och sektoriella åtgärder som borde genomföras inom olika tidsperioder dvs. under denna regeringsperiod, nästa regeringsperiod och fram till 2025. Delegation försökte även grovt bedöma åtgärdernas finansiella effekter.

Delegationen försökte se långt in i framtiden och bilda sig en uppfattning om hur rättsväsendet borde se ut år 2025, för att fylla dess viktigaste mål dvs. att garantera rättskyddet. Många av de reformer som delegationen föreslog är redan på gång. Några av dem kommer att behöva bli inskrivna i nästa regeringsprogram för att kunna realiseras. Vi ser redan nu att det behövs nytänkande på några områden där delegationen inte hade tid att för-djupa sig.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.