Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Hissiturvallisuuslakia muutettiin

Laki hissiturvallisuuslain muuttamisesta 251/2022

Hissiturvallisuuslain (1134/2016) muuttamisesta annettiin laki (251/2022).

Lain muuttaminen on osa eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta annetun lain (1137/2016, markkinavalvontalaki) muutoskokonaisuutta, jolla pannaan täytäntöön uusi markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020 (markkinavalvonta-asetus). Lakia muutettiin korjaamalla laissa olevat viittaukset NLF-asetukseen viittauksilla markkinavalvonta-asetuksen vastaavaan sääntelyyn. Lisäksi muutoslailla ajantasaistettiin muutoksenhakua koskevia säännöksiä. Muutoksen tavoitteena on yhdenmukaistaa markkinavalvontasääntelyä kansallisella tasolla.

Laki tuli voimaan 11.4.2022.

Ks. myös hallituksen esitys 139/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan hissiturvallisuuslain (1134/2016) 4 §:n 5 kohta sekä 5, 85 ja 86 § seuraavasti:

4 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

5) akkreditoinnilla akkreditoinnin vaatimusten vahvistamisesta ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 765/2008, jäljempänä NLF-asetus, 2 artiklan 10 kohdassa määriteltyä akkreditointia;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä määritellään laissa käytettyjä termejä.

Momentin 5 kohdassa määritellään sana 'akkreditointi'. Kohdan viittaus NLF-asetukseen muutettiin siten, että ajankohtaistettiin NLF-asetuksen soveltamisalaa. Aiemmin soveltamisala oli ilmaistu sanamuodoilla 'tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvää akkreditointia ja markkinavalvontaa koskevista vaatimuksista', kun uudella asetuksella soveltamisalan ilmaisu muutettiin muotoon 'akkreditoinnin vaatimusten vahvistamisesta'. Muutoksella huomioitiin markkinavalvonta-asetuksen aiheuttamat muutokset NLF-asetukseen ja sen soveltamisalaan.

5 §
Suhde muuhun lainsäädäntöön

Jos muussa erityislainsäädännössä on tästä laista poikkeavia säännöksiä hisseihin tai hissien turvakomponentteihin liittyvien vaarojen osalta, niitä sovelletaan tämän lain asemesta.

Vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten akkreditoinnille ja tuotteiden CE-merkinnälle asetettavista vähimmäisvaatimuksista säädetään NLF-asetuksessa.

Markkinavalvonnan, talouden toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön sekä unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvonnan puitteista säädetään markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2019/1020, jäljempänä markkinavalvonta-asetus.

Markkinavalvonnasta, markkinavalvonta-asetuksen 25–28 artiklan mukaisesta ulkorajavalvonnasta, valvontaviranomaisista ja muutoksenhausta säädetään eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta annetussa laissa (1137/2016). Mainittua lakia ei kuitenkaan sovelleta tämän lain kevythissejä, liukuportaita, liukukäytäviä, henkilöpaternosterhissejä ja nosto-ovia koskevien säännösten noudattamisen valvontaan.

Sähkötyöturvallisuudesta ja sähkölaitteistojen sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta säädetään sähköturvallisuuslaissa (1135/2016).

Ilmoitetuille laitoksille asetetuista vaatimuksista, ilmoitettujen laitosten valvonnasta ja muutoksenhausta säädetään eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista annetussa laissa (278/2016).

Työturvallisuutta koskevista vaatimuksista säädetään työturvallisuuslaissa (738/2002).

Kevythissien, liukuportaiden, liukukäytävien ja nosto-ovien markkinoille saattamisesta säädetään eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta annetussa laissa (1016/2004) ja kuluttajaturvallisuuslaissa (920/2011).

Hissin konehuoneeseen ja pyörästötiloihin johtavista kulkuteistä säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999) ja sen nojalla annetuissa säännöksissä.

Selostus:

Pykälässä säädetään tämän lain suhteesta muuhun lainsäädäntöön. Pykälä annettiin säädösteknisistä syistä kokonaan uudelleen ja sen otsikkoa muutettiin aikaisemmasta 'Lain suhde muuhun lainsäädäntöön' muotoon 'Suhde muuhun lainsäädäntöön'.

Pykälän 1 momentissa säädetään ensisijaisuuslausekkeesta, jonka mukaan tämän lain asemesta sovelletaan muuta erityislainsäädäntöä, mikäli niissä on tästä laista poikkeavia säännöksiä koskien hissejä ja hissien turvakomponentteihin liittyviä vaaroja. Oikeustila säilyi ennallaan.

Pykälän 2 momentti sisältää viittauksen NLF-asetukseen. Momentissa sanan 'akkreditoinnille' jälkeen poistettiin ilmaus 'markkinavalvonnalle ja kolmannesta maasta tuotavien tuotteiden ulkorajavalvonnalle sekä'. Momentissa oleva viittaus NLF-asetuksessa säädettyyn muutettiin ottamalla huomioon muutokset, joita EU:n markkinavalvonta-asetus aiheutti NLF-asetukseen ja sen soveltamisalaan. NLF-asetuksessa säädetään nykyään vain vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten akkreditoinnille ja tuotteiden CE-merkinnälle asetettavista vähimmäisvaatimuksista.

Pykälän 3 momentti on kokonaan uusi ja se sisältää informatiivisen viittauksen markkinavalvonta-asetukseen. Momentin mukaan markkinavalvonta-asetus sisältää säännökset markkinavalvonnan, talouden toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön sekä unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvonnan puitteista.

Pykälän 4 momentti sisältää viittauksen eräiden tuotteiden markkinavalvonnasta annettuun lakiin, jossa säädetään markkinavalvonnasta, ulkorajavalvonnasta, valvontaviranomaisista ja muutoksenhausta. Säännös säilyi sisällöltään ennallaan lukuun ottamatta muutosta viittauksesta NLF-asetuksen 27–29 artiklaan viittaukseen markkinavalvonta-asetuksen 25–28 artiklaan.

Pykälän momentti 5 on aiemman oikeustilan mukainen momentti 3. Momentti sisältää viittauksen sähköturvallisuuslakiin, jossa säädetään sähkötyöturvallisuudesta ja sähkölaitteistojen sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta. Sisällöltään säännös säilyi ennallaan.

Pykälän momentti 6 on aiemman oikeustilan mukainen momentti 5. Momentti sisältää viittauksen eräitä tuoteryhmiä koskevista ilmoitetuista laitoksista annettuun lakiin, jossa säädetään ilmoitetuille laitoksille asetetuista vaatimuksista, ilmoitettujen laitosten valvonnasta ja muutoksenhausta. Sisällöltään säännös säilyi ennallaan.

Pykälän momentti 7 on aiemman oikeustilan mukainen momentti 6. Momentti sisältää viittauksen työturvallisuuslakiin, jossa säädetään työturvallisuudesta. Sisällöltään säännös säilyi ennallaan.

Pykälän momentti 8 on aiemman oikeustilan mukainen momentti 7. Momentti sisältää viittauksen eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta annettuun lakiin ja kuluttajaturvallisuuslakiin, joissa säädetään kevythissien, liukuportaiden, liukukäytävien ja nosto-ovien markkinoille saattamisesta. Sisällöltään säännös säilyi ennallaan.

Pykälän momentti 9 on aiemman oikeustilan mukainen momentti 8. Momentti sisältää viittauksen maankäyttö- ja rakennuslakiin ja sen nojalla annettuihin säännöksiin, joissa säädetään hissin konehuoneeseen ja pyörästötiloihin johtavista kulkuteistä. Sisällöltään säännös säilyi ennallaan.

85 §
Muutoksenhaku hissiturvallisuusviranomaisen päätökseen

Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019).

Hissiturvallisuusviranomaisen päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön valituksesta huolimatta.

Muutoksenhaussa uhkasakon asettamista ja maksettavaksi tuomitsemista sekä teettämisuhan asettamista ja täytäntöönpantavaksi määräämistä koskevaan päätökseen sovelletaan kuitenkin, mitä uhkasakkolaissa säädetään.

Selostus:

Pykälässä säädetään muutoksenhausta hissiturvallisuusviranomaisenpäätökseen. Pykälä muutettiin vastaamaan uutta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettua lakia (808/2019), joka kumosi hallintolainkäyttölain vuoden 2020 alusta lähtien.

Pykälän 1 momentti sisältää viittauksen oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin, jossa säädetään muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen. Momenttia muutettiin siten, että sitä yksinkertaistettiin poistamalla momentista viittaus tiettyyn päätökseen muutoksen kohteena ja korvattiin tämä yleisellä ilmauksella, joka kattaa kaikki tämän lain mukaiset muutoksenhaut hallintotuomioistuimeen. Lisäksi momentin vanhentunut viittaus hallintolainkäyttölakiin muutettiin ajankohtaiseksi viittaukseksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin. Lisäksi poistettiin erityinen maininta siitä, että hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Pykälän 2 momentissa säädetään poikkeuksesta, jonka mukaan valituksesta huolimatta voidaan panna täytäntöön sellainen päätös, jonka on antanut sähköturvallisuusviranomainen. Momentista poistettiin muutoksenhakuviranomaisen mahdollisuus määrätä asiasta toisin.

Pykälän 3 momentti sisältää viittauksen uhkasakkolakiin, ja momentin mukaan uhkasakon asettamista ja maksettavaksi tuomitsemista sekä teettämisuhan asettamista ja täytäntöönpantavaksi määräämistä koskevaan päätökseen liittyvässä muutoksenhaussa sovelletaan uhkasakkolakia. Momentin sanamuotoa muutettiin, mutta oikeustila säilyi ennallaan.

86 §
Muutoksenhaku ilmoitetun laitoksen, pätevyydenarviointilaitoksen, valtuutetun laitoksen tai valtuutetun tarkastajan päätökseen

Ilmoitetun laitoksen, pätevyydenarviointilaitoksen, valtuutetun laitoksen ja valtuutetun tarkastajan päätökseen saa vaatia oikaisua. Oikaisuvaatimuksesta säädetään hallintolaissa.

Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa.

Päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön muutoksenhausta huolimatta.

Selostus:

Pykälässä säädetään muutoksenhausta ilmoitetun laitoksen, pätevyydenarviointilaitoksen, valtuutetun laitoksen tai valtuutetun tarkastajan päätökseen. Pykälä muutettiin vastaamaan uutta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettua lakia (808/2019), joka kumosi hallintolainkäyttölain vuoden 2020 alusta lähtien. Lisäksi 1 momenttiin tehtiin säännösteknisiä muutoksia.

Pykälän 1 momentissa säädetään oikaisun vaatimisen sallittavuudesta sellaiseen päätökseen, jonka on antanut ilmoitettu laitos, pätevyydenarviointilaitos, valtuutetun laitos tai valtuutetun tarkastaja. tehtiin muutoksia. Momenttiin tehtiin pieniä teknisluonteisia muutoksia. Sanan 'tarkastajan' jälkeinen ilmaus 'tämän lain nojalla tekemään' poistettiin. Momenttia siis muutettiin siten, että sitä yksinkertaistettiin poistamalla momentista viittaus tiettyyn päätökseen muutoksen kohteena ja korvattiin tämä yleisellä ilmauksella, joka kattaa kaikki päätökset. Lisäksi aikaisemmin sanan 'oikaisua' jälkeen oli ilmaus 'siten kuin hallintolaissa säädetään', joka muutoslain johdosta muutettiin erilliseksi lauseeksi. Sisällöllisesti säännös säilyi ennallaan.

Pykälän 2 momentti sisältää viittauksen oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin, jossa säädetään muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen. Momenttia muutettiin siten, että sitä yksinkertaistettiin poistamalla momentista viittaus tiettyyn päätökseen muutoksen kohteena ja korvattiin tämä yleisellä ilmauksella, joka kattaa kaikki muutoksenhaut hallintotuomioistuimeen. Lisäksi momentin vanhentunut viittaus hallintolainkäyttölakiin muutettiin ajankohtaiseksi viittaukseksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin. Lisäksi momentista poistettiin erityinen maininta siitä, että hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Pykälän 3 momentissa säädetään poikkeuksesta, jonka mukaan valituksesta huolimatta voidaan panna täytäntöön tässä pykälässä tarkoitettu päätös. Momentista poistettiin muutoksenhakuviranomaisen mahdollisuus määrätä asiasta toisin.


Tämä laki tuli voimaan 11 päivänä huhtikuuta 2022.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.