Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi asetus PE-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista tulee voimaan

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoihin tarkoitettujen PE-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista 1044/2020

Maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999, MRL) nojalla annetaan uusi ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoihin tarkoitettujen polyeteeniputkien (PE-putket) olennaisista teknisistä vaatimuksista (1044/2020). MRL 117 c §:n 3 momentin mukaan ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa uuden rakennuksen rakentamista, rakennuksen korjaus- ja muutostyötä sekä rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta varten tarvittavia tarkempia säännöksiä rakennukselta edellytettävistä terveellisyyteen liittyvistä fysikaalisista, kemiallisista ja mikrobiologisista olosuhteista, taloteknisistä järjestelmistä ja laitteistoista sekä rakennustuotteista.

PE-putkien osalta oleellinen vaatimus on, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan siten, että se on turvallinen vesihuollon kannalta. Rakentamisessa tulee käyttää tuotteita, joista ei aiheudu suunnitellun käyttöiän aikana kiellettynä pidettäviä päästöjä talousveteen eikä ympäristöön. Selostettavalla asetuksella on tarkoitus antaa terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät olennaiset tekniset vaatimukset rakennuskohteen vesi- ja viemärilaitteistoissa käytettävien PE-putkien tuoteominaisuuksille. Rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista annetussa ympäristöministeriön asetuksessa (1047/2017) ei ole yksityiskohtaisia vaatimuksia vesi- ja viemärilaitteistoihin liittyville rakennustuotteille ja näin ollen näistä on tarve säätää erikseen tuoteryhmäkohtaisesti.

Asetus tulee voimaan 1.3.2021.

Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 c §:n 3 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa (958/2012):

1 §
Soveltamisala

Tämä asetus koskee rakennuksen ja kiinteistöllä sijaitsevien talousveden ja viemäriveden paineelliseen johtamiseen tarkoitettujen vesi- ja viemärilaitteistojen polyeteeniputkien (jäljempänä PE-putkien) olennaisia teknisiä vaatimuksia. Tämä asetus kattaa nimelliskooltaan DN/OD 16–DN/OD 225 PE-putket.

Tämän asetuksen piiriin kuuluu kolme PE-putken rakennetyyppiä: yksikerroksinen putki, koekstrudoitu putki ja suojakuorella varustettu putki.

Selostus:

Pykälässä säädetään asetuksen soveltamisalasta.

Pykälän 1 momentin mukaan asetuksessa säädetään rakennuksen ja kiinteistöllä sijaitsevien talousveden ja viemäriveden paineelliseen johtamiseen tarkoitettujen PE-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista. Lisäksi soveltamisalaa rajataan momentissa nimelliskoon mukaan.

Pykälän 2 momentin mukaan asetuksen piirissä olevat PE-putket voidaan jakaa kolmeen eri rakennetyyppiin.

2 §
Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1) PE-putkella paineputkikäyttöön luokitellusta polyeteenistä valmistettua sileää ekstrudoitua putkea. Talousvesiputken tunnusväri on sininen, paineviemäriputken tunnusväri on ruskea.

2) Ekstrudoidulla putkella putkea, joka on valmistettu suulakepuristusmenetelmällä

3) Yksikerroksisella PE-putkella putkea, jonka seinämä on sisäpinnasta ulkopintaan samaa materiaalia,

4) Koekstrudoidulla PE-putkella putkea, joka on suulakepuristettu kerroksittain saman MRS -luokituksen materiaalista,

5) Suojakuorella varustetulla PE-putkella putkea, jonka ulkopinnassa on ohut kestomuovinen suojakerros,

6) MRS-luokituksella putkimateriaalin pienintä vaadittua lujuutta,

7) DN/OD:llä putken nimelliskokoa, joka perustuu ulkohalkaisijaan,

8) d n putken nimellisulkohalkaisijaa,

9) e min putken pienintä sallittua seinämänpaksuutta,

10) e max putken suurinta sallittua seinämänpaksuutta,

11) d em, max putken suurinta sallittua keskimääräistä ulkohalkaisijaa,

12) SDR vakiomittasuhteella lukua, joka on likimain yhtä kuin nimellisulkohalkaisijan d n ja seinämän nimellispaksuuden e n suhde. SDR:stä käytetään myös nimitystä seinämäsarja.

13) Paineluokalla (PN) bareina ilmaistua nimellispainetta, joka vastaa sallittua käyttöpainetta veden lämpötilassa 20 celsiusastetta mitoitusperusteella 50 vuotta silloin, kun käytetään pienintä mitoituskerrointa C,

14) Mitoituskerroin C:llä vakiokerrointa, jolla otetaan laskennassa huomioon muut, kuin alimman varmuusrajan mukaiset olosuhteet, ja joka määrittää mitoitusjännityksen putkelle,

15) Sulaindeksillä (MFR-arvo) määrätyn muotoisesta ja kokoisesta suulakkeesta kymmenen minuutin aikana puristuvan muovin massaa lämpötilassa 190 celsiusastetta ja painon viisi kilogrammaa aiheuttamalla paineella,

16) Epäpyöreydellä samasta putken poikkileikkauskohdasta mitatun suurimman ja pienimmän halkaisijan erotusta.

Selostus:

Pykälässä määritellään se, mitä eräillä käsitteillä tarkoitetaan asetuksessa. Määriteltäviä käsitteitä ovat PE-putki ja erilaiset PE-putkityypit sekä muut putken kelpoisuuden tarkastelussa käytettävät tekijät. Putkityypit on esitetty esimerkiksi standardissa EN 12201-1 ja 2 ja putkijärjestelmän vaatimukset on määritetty esimerkiksi standardissa EN 12201-5. Putket tulee muun muassa merkitä asianmukaisesti oikealla tunnusvärillä, esimerkiksi raidoituksella niiden käyttötarkoituksen mukaisesti. Talousvesikäyttöön tarkoitettu putki tulee merkitä sinisellä ja paineellinen PE-viemäriputki ruskealla värillä. Putkia tulee aina käyttää käyttötarkoituksensa mukaisesti ja oikeilla värimerkinnöillä siinäkin tapauksessa, että putket olisivat koostumukseltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaisia.

3 §
Materiaalin koostumus

Raaka-ainesekoitteen on oltava joko PE 80 tai PE 100 paineputkiluokiteltua (MRS-luokiteltua) polyeteeniä. PE80 MRS-luokitellun materiaalin on kestettävä 50 vuotta 20 celsiusasteen lämpötilassa kahdeksan megapascalia kehäjännitystä ja vastaavasti PE100 MRS-luokitellun materiaalin on kesteättävä 50 vuotta 20 celsiusasteen lämpötilassa kymmenen megapascalia kehäjännitystä.

Talousvesikäyttöön tarkoitetun yksikerroksisen tai koekstrudoidun putken valmistuksessa on käytettävä joko neitseellistä raaka-ainesekoitetta tai neitseellisen raaka-ainesekoitteen ja omasta tuotannosta saadun saman MRS-luokan kierrätysmateriaalin sekoitetta. Muuhun kuin talousveden johtamiseen tarkoitettu yksikerroksinen tai koekstrudoitu putki voidaan valmistaa neitseellisestä raaka-aineesta, neitseellisen ja omasta tuotannosta saadun saman MRS-luokan kierrätysmateriaalin sekoitteesta tai kokonaan oman tuotannon samasta MRS-luokitellusta raaka-ainesekoitteesta valmistetusta kierrätysmateriaalista.

Suojakerroksen kanssa rouhitusta putkesta tehtyä kierrätysmateriaalia ei saa käyttää uusien putkien valmistukseen. Kierrätysmateriaalia, joka tehdään putkista, joiden suojakerros on poistettu ennen rouhimista, voi käyttää uusien putkien valmistuksessa toisen momentin vaatimusten mukaisesti.

Selostus:

Pykälässä määritellään PE-putken materiaali.

Pykälän 1 momentissa säädetään, että PE-putkien valmistuksessa käytettävien raaka-ainesekoitteiden on oltava perusmateriaaliltaan paineputkiluokiteltua (MRS-luokiteltua) polyeteeniä ja sen tulee polyeteenilaadultaan olla joko PE 80 tai PE 100 luokiteltu. Lisäksi momentissa säädetään polyteenin kestävyyden minimivaatimuksista. Paineputkiluokitus voidaan suorittaa noudattaen esimerkiksi EN 12201-1 ja EN ISO 9080 -standardeja.

Pykälän 2 momentissa säädetään mahdollisuudesta käyttää omassa tuotannossa saman MRS-luokan putken valmistuksessa syntyvää kierrätysmateriaalia raaka-ainesekoitteessa. Talousveden johtamiseen tai paineelliseen viemäröintiin tarkoitettujen PE-putkien raaka-ainesekoitteessa ei voida käyttää vierasta kierrätysmateriaalia. Syy tähän on se, että vain neitseellisen sertifioidun raaka-aineen kemiallinen koostumus voidaan selvittää raaka-aineen valmistajalta. Liiallinen kierrätysmateriaalin käyttö voi heikentää putken fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Momentissa säädetään, että talousvesikäyttöön tarkoitetun putken valmistukseen tulee käyttää ainakin osittain myös neitseellistä raaka-ainesekoitetta. Muuhun kuin talousvesikäyttöön tulevaan PE-putkeen voidaan käyttää myös kokonaan omasta tuotannosta syntyvää saman MRS-luokan mukaista kierrätysmateriaalia.

Pykälän 3 momentissa kielletään suojakerroksen kanssa rouhitusta putkesta tehdyn kierrätysmateriaalin käyttö uusien putkien valmistuksessa.

4 §
Materiaalin ominaisuudet

Valmistettavien putkien raaka-ainesekoitteen sulaindeksin MFR-arvon on oltava vähintään 0,2 grammaa ja enintään 1,4 grammaa kymmenessä minuutissa. Raaka-ainesekoitteen sulaindeksi voi muuttua prosessoitaessa enintään 20 prosenttia. Putkesta määritetyn hapetuskestävyyden on oltava vähintään 20 minuuttia koelämpötilassa 200 celsius-astetta. Raaka-ainesekoitteen on neljältä sivulta pituussuuntaisesti uritetun putken muodossa vedessä testattuna kestettävä rikkoutumatta vähintään 500 tunnin ajan putken sisäinen veden koepaine 0,8 megapascalia (PE80 MRS-luokka) tai 0,92 megapascalia (PE100 MRS-luokka) koelämpötilassa 80 celsiusastetta.

Mustan PE-putken nokimustan on mikroskooppikuvasta tarkasteltuna oltava tasaisesti jakautunut sekä sen määrän on oltava 2–2,5 painoprosenttia. Mustan raaka-ainesekoitteen valmistuksessa käytetyn nokimustan keskimääräisen alkuperäisen partikkelikoon on oltava 10–25 nanometriä.

Muunvärisessä raaka-ainesekoitteessa väriaineen on mikroskooppikuvasta tarkasteltuna oltava tasaisesti jakautunut. Muunvärisestä materiaalista valmistetun PE-putken on kestettävä auringonvaloa määrä, joka vastaa vähintään 3,5 gigajoulea neliömetrille tulevaa keinovalon kumulatiivista säteilymäärää.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putkien materiaalin ominaisuuksista.

Pykälän 1 momentissa säädetään materiaalin sulaindeksin (esimerkiksi EN ISO 1133, 190°C/ 5 kg) ja hapetuskestävyyden (esimerkiksi ISO 11357-6) vaatimuksista. Sulaindeksi saa muuttua prosessoitaessa enintään 20 prosenttia. Sekä raaka-aineesta että putkesta määritetyn hapetuskestävyyden tulee olla vähintään 20 minuuttia +200°C lämpötilassa.

Pykälän 2 momentin mukaan mustan PE-putken nokimustan (esimerkiksi ISO 6964) määrän on oltava 2–2,5 painoprosenttia ja sen tulee jakaantua putkessa tasaisesti. Nokimustan jakaantumisaste saa olla enintään asteen 3 tasoa (esimerkiksi ISO 18553). Nokimusta vähentää valon läpäisyä ja vähentää hapettumista. Riittävällä nokimustamäärällä (2–2,5 painoprosenttia) värjätty polyeteeni kestää siten valosäteilyä. Nokimusta estää valon tunkeutumisen muoviin ja toimii samalla UV-stabilisaattorina.

Pykälän 3 momentissa säädetään muunvärisen raaka-ainesekoitteen väriaineesta. Myös muunvärisen aineen tulee olla tasaisesti jakaantunut ja sinisen väriaineen jakaantumisaste saa olla enintään asteen 3 tasoa (esimerkiksi ISO 18553). Muunväristen putkien riittävä UV-valonkesto voidaan osoittaa kokeellisesti. Materiaalin valonkesto varmistetaan lisäaineilla, kuten pigmenteillä, UV-stabilisaattoreilla ja antioksidanteilla.

5 §
Pintojen ominaisuudet

Putken sisä- ja ulkopintojen on oltava sileitä ja puhtaita, eikä niissä saa olla näkyviä virheitä, värivaihteluita, naarmuja tai pintavikoja. Putkien päiden on oltava siististi katkaistut kohtisuorasti putken pituusakseliin nähden. Raidoitettujen putkien raitojen on oltava pysyviä ja selvästi erottuvia.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putkien pintojen ominaisuuksista. Sileiden ja virheettömien pintojen on tarkoitus varmistaa osaltaan hyvän ja kestävän liitoksen aikaansaaminen putken ja liittimen välille.

6 §
Mitat

PE-putken ulkohalkaisijoiden, paineluokkien (PN), seinämäsarjojen (SDR) ja seinämän paksuuksien (e) on oltava taulukon yksi mukaisia. Kiepillä ja kelalla toimitettavien putkien suurin sallittu epäpyöreys on kuusi prosenttia nimellisulkohalkaisijasta (dn) putkien valmistuspaikalla mitattuna.

Taulukko 1. Putkisarjat, paineluokat, ulkohalkaisijat ja seinämänpaksuudet. Mitat millimetreinä.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putkien mittavaatimuksista, jotka on esitetty taulukossa 1. Putkijärjestelmän eli PE-putkien ja niiden liittämiseen tarkoitettujen liittimien tulee olla pitäviä ja kestäviä. Tämän vuoksi valmistajan ilmoittamien mittojen tulee vastata lopputuotetta, ja putkien tulee olla yhteensopivia liittimien kanssa. Putkien mitat ja toleranssit on lueteltu esimerkiksi EN 12201-2 -standardissa. Putken dimensiot voidaan mitata esimerkiksi standardin EN ISO 3126 mukaisesti.

7 §
Kelpoisuus talousveden johtamiseen

Talousvesikäyttöön tarkoitetuista PE-putkista ei saa siirtyä veteen terveydelle haitallisia aineita, eivätkä ne saa aiheuttaa veteen vierasta hajua, makua, ulkonäön muutosta tai terveydelle haitallisten mikrobien kasvua. Veden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien on sovelluttava talousveden johtamiseen. PE-putken kelpoisuuden arviointi perustuu putken raaka-aineen koostumustietoihin sekä kemiallisiin ja aistinvaraisiin tutkimuksiin.

PE-putkesta veteen liuenneiden orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuus (TOC, Total Organic Carbon) ei saa ylittää migraatioarvoa kaksi ja puoli milligrammaa neliömetrille vuorokaudessa (2,5 mg/m2/d) kolmannen seisotuskokeen kylmässä, ionivaihdetussa testivedessä.

Riippumattoman testipaneelin on arvioitava PE-putkesta veteen mahdollisesti siirtyneiden aineiden aiheuttama virhehaju ja -maku kylmästä testivedestä aistinvaraisella tutkimuksella. Testissä poikkeavan näytteen virhehajun ja -maun voimakkuutta on arvioitava nollasta kolmeen olevalla pisteasteikolla, joka esitetään taulukossa kaksi. Putkista veteen siirtyneen hajun ja maun on alitettava arvo 1,5.

Taulukko 2. Testiveden virhehajun ja -maun pisteasteikko.

Selostus:

Pykälässä säädetään siitä, millä edellytyksin PE-putkia voidaan käyttää talousveden johtamiseen.

Pykälän 1 momentin mukaan PE-putken kelpoisuus arvioidaan putken raaka-aineen koostumustietojen sekä kemiallisten ja aistinvaraisten tutkimusten perusteella. Arvioinnin tulee suorittaa akkreditoiru testauslaboratorio.

Pykälän 2 momentissa säädetään PE-putkesta veteen liuenneiden orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuudesta (TOC, Total organic carbon).

Pykälän 3 momentin mukaan riippumattoman testipaneelin on arvioitava PE-putkesta veteen mahdollisesti siirtyneiden aineiden aiheuttama virhehaju ja -maku kylmästä testivedestä aistinvaraisella tutkimuksella. Taulukossa 2 on esitetty testiveden virhehajun ja -maun pisteasteikko, jonka mukaisesti arviointi tulee tehdä.

8 §
Pitkäaikaislujuus ja paineenkesto

PE-putken on oltava pitkäaikaislujuudeltaan sellainen, että se kestää nimellispainettaan vähintään 50 vuotta 20 celsiusasteen käyttölämpötilassa.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putkien pitkäaikaislujuudesta ja paineenkestosta. Putkien tavoitteellinen tekninen käyttöikä normaaleissa käyttöolosuhteissa on 50 vuotta. Pitkäaikaislujuus voidaan varmistaa raaka-aineen luokittelukokeilla, joilla voidaan määrittää materiaalin pitkäaikaiskesto lämpötilan ja kehäjännityksen funktiona.

9 §
Murtovenymä

PE-putken murtovenymän on oltava vetokokeessa vähintään 350 prosenttia.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putkien murtovenymästä. Sen tulee olla vetokokeessa vähintään 350 prosenttia, joka on mittari materiaalin riittävälle sitkeydelle. Vetokokeet voidaan tehdä esimerkiksi standardin ISO 6259-1 mukaisesti, kun vetosauvat valmistetaan standardin ISO 6259-3 mukaisesti.

10 §
Pituussuuntainen muodonpysyvyys

PE-putken on säilytettävä alkuperäinen muotonsa. Pituuden muutos voi olla enintään kolme prosenttia lämpökäsittelyn jälkeen lämpötilassa 110 celsiusastetta.

Selostus:

Pykälässä säädetään pituussuuntaisesta muodonmuutoksesta, sillä muodonpysyvyys vaikuttaa putken kestävyyteen. Muodonpysyvyys tarkistetaan PE-putkesta otettujen näytteiden avulla. Näiden tulee lämpökokeessa säilyttää muotonsa ja pituussuuntaisen pituuden muutos saa olla korkeintaan kolme prosenttia 110 celsiusasteen lämpötilassa. Mittaukset voidaan tehdä esimerkiksi EN ISO 2505 standardin mukaan.

11 §
Delaminoituminen

Kerroksellisissa PE-putkissa ei saa esiintyä kerrosten välistä delaminoitumista.

Selostus:

Pykälässä säädetään, ettei kerroksellisten PE-putkien välistä delaminoitumista saa esiintyä. Pykälän tarkoitus on varmistaa, että PE-putken kerrokset pysyvät hyvin kiinni toisissaan. Vaatimus on esitetty esimerkiksi standardissa EN 12201-2.

12 §
Rakenteen yhtenäisyys

Koekstruoidun putken rakenteen rengasjäykkyyden on oltava vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä jäykkyydestä lommahduskokeen jälkeen. Lommahduskokeessa puristuman on oltava 30 prosenttia putken ulkohalkaisijasta.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putken rakenteen yhtenäisyydestä. Koekstruoidun putken rakenteellinen yhtenäisyys tulee varmistaa. Testauksessa rengasjäykkyys (esimerkiksi EN ISO 9969) määritetään ennen ja jälkeen lommahduskokeen (esimerkiksi EN ISO 13968) esimerkiksi standardin EN 12201-2 mukaisesti.

13 §
Teknisten ominaisuuksien kokeellinen määrittäminen

Valmistajan on määritettävä tekniset ominaisuudet kokeellisesti. Kokeellinen määrittäminen on tehtävä Euroopan talousalueen jäsenmaassa tai Turkissa yleisesti hyväksyttyä menetelmää käyttäen. Selvitys teknisten ominaisuuksien määrittämisessä käytetyistä menetelmistä ja koetuloksista on toimitettava pyydettäessä rakennushankkeeseen ryhtyvälle sekä rakennus- ja markkinavalvontaviranomaiselle.

Selostus:

Pykälässä säädetään, että valmistajan on kokeellisesti määritettävä PE-putken tekniset ominaisuudet. Euroopan talousalueen jäsenmaassa tai Turkissa yleisesti hyväksytty kokeellinen menettely voi perustua esimerkiksi standardiin. Markkinavalvontaviranomaisena toimii Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

14 §
Merkintä

Valmistajan on merkittävä PE-putket pysyvästi niin, että ne ovat yksilöitävissä ja jäljitettävissä. Merkintöjen väli voi olla enintään yksi metri. Valmistajan on varmistettava, että merkinnän yksityiskohtien luettavuus säilyy varastoinnin, käsittelyn ja asennuksen jälkeen. Merkintä ei saa aiheuttaa säröjä tai putken toimintaa haittaavia vaurioita. Merkinnöistä on oltava luettavissa vähintään taulukossa kolme esitetyt tiedot.

Taulukko 3. Merkinnän vähimmäisvaatimukset.

Selostus:

Pykälässä säädetään PE-putkienmerkintävaatimuksista. Valmistajan on merkittävä selkeästi ja pysyvästi putken oleelliset tiedot niin, että ne ovat yksilöitävissä ja jäljitettävissä. Merkittävät tiedot ilmoitetaan esimerkiksi standardin EN 12201-2 kohdan 11 mukaisesti. Merkinnän vähimmäisvaatimukset on esitetty taulukossa 3.

15 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2021.

Tämän asetuksen voimaan tullessa vireillä olevaan hankkeeseen sovelletaan tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

Selostus:

Pykälässä säädetään asetuksen voimaantulosta.

Pykälän 1 momentin mukaan asetus tulee voimaan 1.3.2021.

Pykälän 2 momentissa säädetään, että ennen asetuksen voimaan tuloa vireille tulleeseen hankkeeseen sovelletaan asetuksen voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2021.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.