Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Päästökauppalain muutoksenhakusäännöksiä ajantasaistettiin

Laki päästökauppalain muuttamisesta 246/2023

Päästökauppalain (311/2011) muutos on osa esitystä, jossa 14:n eri hallinnonaloille sijoittuvan lain muutoksenhakusäännöksiä muutettiin niin, että viranomaisen hallintopäätöksestä ja tietyistä yleisten tuomioistuinten hallintopäätöksistä valitetaan hallinto-oikeuteen eikä suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Näin lait muutettiin vastaamaan nykyisen yleislain, oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) pääsääntöä, jonka mukaan vain valtioneuvoston yleisistunnon päätöksestä valitetaan suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja muiden viranomaisten tekemistä hallintopäätöksistä valitetaan hallinto-oikeuteen. Samalla muutoksenhakusäännöksiä ajantasaistettiin niin, että viittaukset kumottuun halllintolainkäyttölakiin päivitettiin ja yleislain kanssa päällekkäinen sääntely poistettiin.

Laki tuli voimaan 1.3.2023.

Ks. myös HE 93/2022.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan päästökauppalain (311/2011) 75 §:n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1014/2015, sekä

muutetaan 75 §:n 1, 4 ja 5 momentti sekä 76 ja 77 §, sellaisina kuin niistä ovat 75 §:n 1 ja 4 momentti laissa 291/2019 sekä 75 §:n 5 momentti ja 76 § laissa 1014/2015, seuraavasti:

75 §
Muutoksenhaku päästökauppaviranomaisen päätökseen

Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019). Hallintotuomioistuimen on käsiteltävä valitus päästöoikeuksien myöntämistä ja päästöoikeuksien määrän muuttamista koskevasta päätöksestä kiireellisenä.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Päätöstä, jolla päästökauppaviranomainen on myöntänyt maksutta jaettavia päästöoikeuksia tai muuttanut niiden määrää, on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Hallintotuomioistuin ei voi kieltää tai keskeyttää täytäntöönpanoa eikä antaa muuta täytäntöönpanoa koskevaa määräystä.

Muutoksenhausta päästökauppaviranomaisen julkisoikeudellisesta suoritteesta määräämään maksuun säädetään valtion maksuperustelaissa.

Selostus:

Aiemman sääntelyn mukaan päästökauppaviranomaisen päätökseen sai hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen siten kuin kumotussa hallintolainkäyttölaissa säädettiin. Säännöstä muutettiin siten, että n muutoksenhaun osalta viitataan informatiivisesti oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin, jonka mukaan muutoksenhakutie muista viranomaisen päätöksistä kuin valtioneuvoston yleisistunnon päätöksistä on valittaminen hallinto-oikeuteen. Samalla lainkohtaa muutettiin vastaamaan uutta muutoksenhakutietä siten, että kaikkien hallintotuomioistuimen, eikä ainoastaan korkeimman hallinto-oikeuden, on käsiteltävä mainitut valitukset kiireellisenä.

Säännöksestä kumottiin myös vanha 2 momentti, joka oli tarpeetonta päällekkäistä sääntelyä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa anneutn lain 107 §:n 1 momentin kanssa. 4 momentin termi "valitusviranomainen" muutettiin nykyisin käytettyyn termiin "hallintotuomioistuin". Lisäksi 5 momentin viittaus valtion maksuperustelakiin muutettiin informatiivisempaan muotoon.

76 §
Muutoksenhaku todentajan päätökseen

Todentajan lausuntoon saa vaatia oikaisua. Oikaisuvaatimuksesta säädetään hallintolaissa.

Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa.

Selostus:

Pykälän 1 momentin viittaus hallintolakiin muutettiin informatiivisempaan luotoon. 2 momentin viittaus kumottuun hallintokäyttölakiin ajantasaistettiin. Pykälän 3 momentin säännös, joka oli tarpeetonta päällekkäistä sääntelyä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 107 §:n 1 momentin kanssa, kumottiin.

77 §
Muutoksenhaku työ- ja elinkeinoministeriön päätökseen

Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa.

Hallintotuomioistuimen on käsiteltävä valitus kiireellisenä.

Työ- ja elinkeinoministeriön päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Päätöksen täytäntöönpanossa ei sovelleta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla muutoksenhakutuomioistuimelle kuuluvia toimivaltuuksia keskeyttää tai kieltää täytäntöönpano tai muutoin määrätä täytäntöönpanosta.

Selostus:

Aiemman säääntelyn mukaan työ- ja elinkeinoministeriön päätöksestä sai hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Nyt pykälän 1 momenttia muutettiin siten, että muutoksenhaun osalta viitataan informatiivisesti oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin, jonka mukaan muutoksenhakutie muista viranomaisen päätöksistä kuin valtioneuvoston yleisistunnon päätöksistä on valittaminen hallinto-oikeuteen. Myös pykälän 2 momenttia muutettiin vastaamaan tätä muutoksenhakutietä siten, että kaikkien hallintotuomioistuinten, ei ainoastaan momentissa aiemmin mainitun korkeimman hallinto-oikeuden, on käsiteltävä kyseiset valitukset jatkossa kiireellisenä. Pykälän 3 momentin vanhentunut viittaus kumottuun hallintolainkäyttölakiin päivitettiin.


Tämä laki tuli voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2023.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.