Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi laki tupakkalain muuttamisesta

Laki tupakkalain muuttamisesta 212/2023

Tupakkalakia (549/2016) muutetaan lailla (212/2023).

Muutoslain tarkoituksena on panna täytäntöön komission delegoitu direktiivi (EU) 2022/2100 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/40/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse tiettyjä kuumennettavia tupakkatuotteita koskevien vapautusten lopettamisesta.

Muutoslaissa määritellään kuumennettavat tupakkatuotteet. Lisäksi muutoslaissa säädetään kuumennettavan tupakkatuotteen kielletyistä lisäaineista ja ominaisuuksista, joita ei saa myydä tai muutoin luovuttaa.

Laki tulee voimaan 23.10.2023.

Ks. myös hallituksen esitys HE 304/2022 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan tupakkalain (549/2016) 11 §:n 1 momentin 1, 7 ja 8 kohta ja 2 momentin 1 kohta sekä

lisätään 2 §:ään, sellaisena kuin se on osaksi laissa 248/2019, uusi 13 a kohta seuraavasti:

2 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

13 a) kuumennettavalla tupakkatuotteella uutta tupakkatuotetta, josta vapautuu kuumennettaessa käyttäjän hengitettäväksi nikotiinia ja muita kemikaaleja sisältäviä päästöjä ja joka on ominaisuuksistaan riippuen savuton tupakkatuote tai poltettavaksi tarkoitettu tupakkatuote;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään laissa käytettyjen termien määritelmistä.

Pykälään lisätään uusi 13 a kohta, jossa määritellään kuumennettava tupakkatuote. Pykälän mukaan kuumennettavia tupakkatuotteita voivat olla pelkästään uudet tupakkatuotteet. Uusi tupakkatuote määritellään tupakkalain 2 §:n 13 kohdassa, jonka mukaan uudella tupakkatuotteella tarkoitetaan muuta sellaista tupakkatuotetta kuin kyseisen pykälän 4—12 kohdassa tarkoitettua tuotetta, joka on asetettu EU:ssa sijaitsevien kuluttajien saataville myöhemmin kuin 19.5.2014.

Kuumennettavan tupakkatuotteen on oltava savuton tupakkatuote tai poltettavaksi tarkoitettu tupakkatuote. Savuttomia tupakkatuotteita ovat 2 §:n 2 kohdan mukaan tupakkatuotteet, joita ei polteta, ja poltettavaksi tarkoitettuja tupakkatuotteita ovat saman pykälän 3 kohdan mukaan muut tupakkatuotteet kuin savuttomat tupakkatuotteet.

11 §
Kielletyt lisäaineet ja ominaisuudet

Kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa:

1) savuketta, kääretupakkaa tai kuumennettavaa tupakkatuotetta, jossa on tunnusomainen tuoksu tai maku;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

7) savuketta, kääretupakkaa tai kuumennettavaa tupakkatuotetta, jonka jossakin osassa on makuaineita niin, että tuotteen tuoksua, makua tai savun voimakkuutta voi muuttaa;

8) savuketta, kääretupakkaa tai kuumennettavaa tupakkatuotetta, jonka suodatin, paperi tai patruuna sisältää tupakkaa tai nikotiinia;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan EU:n lainsäädännön täytäntöön panemiseksi säätää enimmäismääristä sellaisille tupakkatuotteiden lisäaineille tai niiden yhdistelmille, jotka:

1) saavat aikaan 1 momentin 1 kohdassa kielletyn tunnusomaisen tuoksun tai maun;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään kielletyistä lisäaineista ja ominaisuuksista.

Pykälän 1 momenttia muutetaan siten, että 1 kohdassa säädetty tunnusomaisten tuoksujen tai makujen kielto sekä 7 kohdassa säädetty tuoksun, maun tai savun muutettavuuden kielto ulotetaan koskemaan savukkeiden ja kääretupakan lisäksi myös kuumennettavia tupakkatuotteita.

Pykälän 1 momentin 8 kohdassa kielletään myymästä tai muutoin luovuttamasta kuluttajalle savukkeita, joiden suodattimet, paperit tai patruunat sisältävät tupakkaa tai nikotiinia. Kohtaa muutetaan siten, että jatkossa kielto koskee myös kääretupakkaa ja kuumennettavia tupakkatuotteita.

Lisäksi muutoslailla muutetaan 2 momentin 1 kohtaa. Voimassa olevan pykälän mukaan 2 momentin 1 kohdassa viitataan vain savukkeeseen tai kääretupakkaan. 2 momentin 1 kohtaa muutetaan siten, että siinä viitataan yleisemmin 1 momentin 1 kohdassa kiellettyyn tunnusomaiseen tuoksuun tai makuun, koska muutoslain myötä tunnusomaisten tuoksujen tai makujen kielto koskee myös kuumennettavia tupakkatuotteita.


Tämä laki tulee voimaan 23 päivänä lokakuuta 2023.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.