Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Etusija eräiden kaavavalitusten käsittelylle hallintotuomioistuimessa

Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta 1147/2022

Selostettavalla muutoslailla voimassa olevaan maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999) on lisätty uusi 188 a §. Lisäys on osa väliaikaista muutoskokonaisuutta, jossa muutetaan lisäksi mm. vesilakia (587/2011) ja ympäristönsuojelulakia (527/2014). Maankäyttö- ja rakennuslakiin tehdyllä lisäyksellä uusiutuvan energiantuotannon kannalta merkittäväksi katsottavaa asemakaavaa koskeva valitus ja tuulivoimarakentamista ohjaavaa yleiskaavaa koskeva valitus tulee käsitellä kiireellisenä suhteessa muihin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia kaava-asioita ja lupa-asioita koskeviin valituksiin vuosina 2023—2028.

Laki tuli voimaan 1.1.2023 ja on voimassa 31.12.2028.

Ks. myös hallituksen esitys 128/2022 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti lisätään maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999) väliaikaisesti uusi 188 a § seuraavasti:

188 a §
Uusiutuvan energiantuotannon kannalta merkittävää kaavaa koskevan valituksen käsittely kiireellisenä

Uusiutuvan energiantuotannon kannalta merkittäväksi katsottavaa asemakaavaa koskeva valitus ja 77 a §:ssä tarkoitettua tuulivoimarakentamista ohjaavaa yleiskaavaa koskeva valitus on käsiteltävä hallintotuomioistuimessa kiireellisenä suhteessa muihin tämän lain mukaisia kaava-asioita ja lupa-asioita koskeviin valituksiin.

Selostus:

Maankäyttö- ja rakennuslakiin on lisätty uusi 188 a §, jossa säädetään uusiutuvan energiantuotannon kannalta merkittävää kaavaa koskevan valituksen käsittelemistä kiireellisenä. Pykälän mukaan uusiutuvan energiantuotannon kannalta merkittäväksi katsottavaa asemakaavaa koskeva valitus ja 77 a §:ssä tarkoitettua tuulivoimarakentamista ohjaavaa yleiskaavaa koskeva valitus on käsiteltävä hallintotuomioistuimessa kiireellisenä suhteessa muihin tämän lain mukaisia kaava-asioita ja lupa-asioita koskeviin valituksiin. Säännöksellä ei ole vaikutusta mm. hallintopakon käyttöä koskevien asioiden käsittelyyn hallintotuomioistuimessa.


Tämä laki tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.