Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tasavallan presidentin asetus valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan vuoden 1979 yleissopimukseen liittyvän pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan pöytäkirjan voimaansaattamisesta 880/2003

Selostus:

Tällä asetuksella todetaan, että Århusissa 1998 tehty valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan vuoden 1979 yleissopimukseen (julkaistu Suomen säädöskokoelman sopimussarjassa 15/1983) liittyvä pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskeva pöytäkirja, on voimassa 29 lokakuuta 2003 lähtien. 100-sivuinen sopimusteksti on julkaistu Suomen säädöskokoelman sopimussarjan numerossa 68/2003. Pöytäkirjan tavoitteena on rajoittaa, vähentää tai poistaa pysyvien orgaanisten yhdisteiden vuotoja, päästöjä ja hävikkejä. Pääasiallisia ympäristöön kertyvien pysyvien orgaanisten yhdisteiden ilman epäpuhtauksia aiheuttavia lähteitä ovat tiettyjen torjunta-aineiden käyttö, tiettyjen kemikaalien valmistus ja käyttö sekä tiettyjen yhdisteiden tahaton muodostuminen jätteiden polton, palamisen ja metallintuotannon yhteydessä sekä liikkuvissa lähteissä. "Pysyvillä orgaanisilla yhdisteillä" (POP) tarkoitetaan orgaanisia aineita, jotka ovat myrkyllisiä, hajoavat hitaasti, rikastuvat eliöihin, kaukokulkeutuvat helposti ilmakehässä maan rajojen ylitse ja laskeutuvat helposti ja joiden voidaan olettaa aiheuttavan merkittävän haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön päästöjen lähteiden lähellä sekä kaukana niistä.

Pöytäkirjan tavoitteena on lopettaa liitteessä I (mm. anadiini, PCB ja DDT) lueteltujen aineiden tuotanto ja käyttö sekä rajoittaa liitteessä II lueteltujen aineiden käyttöä kyseisessä liitteessä määritettyjen vaatimusten mukaisesti. Toinen tavoite on varmistaa, että kun nämä aineet tuhotaan tai käsitellään jätteenä, tällainen tuhoaminen tai käsittely tapahtuu ympäristön kannalta kestävällä tavalla erityisesti ottaen huomioon vaarallisten jätteiden maan rajan ylittävien siirtojen ja käsittelyn valvontaa koskeva Baselin yleissopimus. Liite 3 sisältää raja-arvoja POP-yhdisteille, kun kiinteää yhdyskuntajätettä kiinteää sairaalajätettä tai vaarallista jätettä poltetaan polttolaitoksissa. Liite 6 puolestaan sisältää rajoituksia liikkuvista lähteistä peräisin oleville POP-yhdisteille. Käytännössä on kysymys ajoneuvojen saavutettavissa olevista päästötasoista.

Asetuksen mielenkiintoisin osa ovat liitteet 4 ja 5, jotka sisältävät määräyksiä parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta tietyissä toiminnoissa, joissa POP-päästöjä aiheutuu kiinteistä prosesseista. Nämä toiminnot ovat
1 Yhdyskuntajätteen, vaarallisen jätteen, sairaalajätteen ja jätevesilietteen poltto, mukaan lukien rinnakkaispoltto.
2 Sintrauslaitokset.
3 Kuparin tuotanto ja jalostus.
4 Teräksen tuotanto.
5 Alumiinin jalostuksessa käytettävät sulatot.
6 Fossiilisten polttoaineiden poltto lämpökapasiteetiltaan yli 50 MWth:n hyötylämpökattiloissa ja teollisuuslämpökattiloissa.
7 Pienpoltto.
8 Lämpökapasiteetiltaan alle 50 MWth:n puunpolttolaitokset.
9 Koksin tuotanto.
10 Anodituotanto.
11 Alumiinin tuotanto Söderbergin prosessin avulla.
12 Puunsuojausta harjoittavat laitokset.

BATin soveltamiselle annetaan asetuksessa kahdeksan vuoden siirtymäaika vanhojen laitosten osalta. On kuitenkin huomattava, että BATia koskevat määräykset ovat ainoastaan suositusluontoisia ja kukin sopimuksen osapuolena oleva valtio voi itse valita, soveltaako se näitä määräyksiä vai ei. Tässä vaiheessa ei ole vielä selvää kuvaa siitä, mitä muutoksia nämä määräykset aiheuttavat Suomessa. Joka tapauksessa kahdeksan vuoden siirtymäajan johdosta yrityksiltä ei edellytetä tässä suhteessa välittömiä toimenpiteitä.

OTK Sanna Suvanto
Asianajotalo ANPR Oy

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.