Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi muutosasetus vaarallisten kemikaalien valvontasetuksesta

Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 89/2022

Valtioneuvosto antoi asetuksen (89/2022) vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen (685/2015, muutettu 463/2019) muuttamisesta. Asetus annettiin vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain (390/2005) nojalla. Asetuksella muutettiin vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta annettua valtioneuvoston asetusta. Asetusta muutettiin ympäristövaikutusten arviointia koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/92/EU ja vaarallisista aineista aiheutuvien suuronnettomuusvaarojen torjuntaa koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2012/18/EU täytäntöönpanon täydentämiseksi. Muutoksilla täydennettiin kansallista lainsäädäntöä komission antamien virallisten huomautusten johdosta. Muutokset ovat luonteeltaan teknisiä.

Asetus tuli voimaan 14.2.2022.

Ks. myös työ- ja elinkeinoministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

muutetaan vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen (685/2015) 10 ja 11 §, 14 §:n 1 momentti ja 22 §:n 2 momentin 3 kohta sekä

lisätään 15 §:ään uusi 4 momentti ja 28 §:ään uusi 5 momentti seuraavasti:

10 §
Lupapäätös

Lupapäätöksessä on mainittava:

1) toiminnanharjoittajan yksilöintiä koskevat tiedot ja yhteystiedot;

2) minkälaista teollista käsittelyä ja varastointia lupa koskee;

3) paikka, jossa tuotantolaitos sijaitsee;

4) tiedot niistä vaarallisista kemikaaleista, joita päätös koskee;

5) kemikaalien enimmäismäärät tuotantolaitteistossa ja varastossa;

6) tiivistelmä turvallisuusselvityksen johtopäätöksistä;

7) lupaehdot.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn huomioon ottamisesta lupapäätöksessä säädetään kemikaaliturvallisuuslain 26 §:n 2 momentissa.

Selostus:

Pykälässä säädetään lupapäätöksen sisällöstä.

Pykälän 1 momentissa on listattu ne asiat, mitä lupapäätöksessä tulee mainita. Momenttiin lisättiin uudet 1 ja 6 kohdat. Uuden 1 kohdan mukaan lupapäätöksessä on jatkossa mainittava toiminnanharjoittajan yksilöintiä koskevat tiedot ja yhteystiedot. Uuden 6 kohdan mukaan myös turvallisuusselvityksen johtopäätökset tulee ottaa lupapäätöksessä huomioon. Lisäksi momentista poistettiin aiempi 6 kohta, jonka mukaan lupapäätöksessä tuli mainita, miten ympäristövaikutusten arviointi on lupapäätöksessä otettu huomioon. Tämä muutos tehtiin, kun pykälän 2 momenttiin lisättiin viittaus kemikaaliturvallisuuslakiin, jossa säädetään kokonaisuudessaan ympäristövaikutusten huomioon ottamisesta lupapäätöksessä.

Pykälään lisättiin uusi 2 momentti, joka sisältää viittauksen koskien ympäristövaikutusten arviointimenettelyn huomioon ottamista lupapäätöksessä. Uuden 2 momentin johdosta viittaus kumottuun ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettuun lakiin poistettiin ja muutettiin viittaukseksi kemikaaliturvallisuuslain 26 §:ään. Uuden viittauksen johdosta kohta on nyt YVA-direktiivin mukainen, sillä kemikaaliturvallisuuslain 26 § sisältää tarkemmat säännökset ympäristövaikutusten arviointimenettelyn huomioon ottamisesta luvassa.

11 §
Lupapäätöksen tiedoksianto viranomaisille

Sen lisäksi, mitä kemikaaliturvallisuuslain 104 f §:ssä säädetään lupapäätöksen tiedoksiannosta, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston on toimitettava lupapäätös tiedoksi päätöstä koskevan toiminnan sijaintialueen aluehallintovirastolle, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, pelastusviranomaiselle sekä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja rakennusvalvontaviranomaiselle.

Selostus:

Pykälässä säädetään lupapäätöksen tiedoksiannosta viranomaisille.

Pykälän 1 momentin mukaan lupapäätös on toimitettava tiedoksi niille päätöstä koskevan toiminnan sijaintialueen viranomaisille, jotka on lueteltu momentissa. Muutosasetuksen myötä momenttiin lisättiin informatiivinen viittaus kemikaaliturvallisuuslain 104 f §:ään, jossa säädetään yleisesti lupapäätöksen tiedoksiannosta.

14 §
Turvallisuusselvitys

Turvallisuusselvitys tulee toimittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle uusista tuotantolaitoksista riittävän ajoissa ennen kuin niiden rakentaminen tai toiminta aloitetaan sekä ennen sellaisia tuotantolaitoksen toiminnan muutoksia, jotka johtavat muutokseen tuotantolaitoksen vaarallisten aineiden luettelossa ja edellyttävät turvallisuusselvityksen laatimista.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään tuotantolaitosten turvallisuusselvityksistä.

Pykälän 1 momentin mukaan turvallisuusselvitys tulee toimittaa uusien tuotantolaitosten kohdalla riittävän ajoissa ennen kuin niiden rakentaminen tai toiminta aloitetaan. Jo olemassa olevien tuotantolaitosten osalta turvallisuusselvitys tulee toimittaa aina ennen sellaisia toiminnan muutoksia, joiden seurauksena myös tuotantolaitoksen vaarallisten aineiden luettelo muuttuu ja jotka edellyttävät turvallisuusselvityksen laatimista. Tämä erittely uusien ja jo olemassa olevien tuotantolaitosten välillä on uusi. Myös maininta turvallisuusselvityksen toimittamisesta ennen rakentamisen aloittamista on uusi muutosasetuksen tuoma lisäys. Lisäksi muutosasetuksen myötä tuotantolaitoksen toiminnan muutosten ei tarvitse enää johtaa toiminnan laajuuden kasvamiseen, vaan momentti käsittää myös muunlaiset muutokset. Lisäksi momentin ilmaus 'kemikaaleihin, niiden luokitukseen tai määriin liittyviä muutoksia' muutettiin yksinkertaisempaan ilmaukseen 'muutokseen tuotantolaitoksen vaarallisten aineiden luettelossa'.

15 §
Turvallisuusselvityksen käsittely

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto voi pyytää toiminnanharjoittajaa täydentämään turvallisuusselvitystä ja antamaan tarpeellisia lisätietoja sen käsittelyä varten. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto antaa 10 §:ssä tarkoitetun lupapäätöksen sen jälkeen, kun toiminnanharjoittaja on toimittanut pyydetyt täydennykset ja selvitykset turvallisuusselvityksen käsittelyä varten.

Selostus:

Pykälässä säädetään turvallisuusselvityksen käsittelystä ja siihen liittyvien täydennysten ja lisätietojen toimittamisesta.

Pykälään lisättiin uusi 4 momentti selvyyden vuoksi. Momentin mukaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto voi pyytää toiminnanharjoittajaa täydentämään turvallisuusselvitystä. Asiakirjan täydentäminen tapahtuu hallintolain mukaan. Toiminnanharjoittajan tulee pyynnöstä antaa myös tarpeellisia lisätietoja turvallisuusselvityksen käsittelyä varten. Momentin mukaan lupapäätös annetaan vasta sen jälkeen, kun tarpeelliset selvitykset ja lisätiedot on toimitettu viranomaiselle turvallisuusselvitystä koskevien johtopäätösten antamista varten. Turvallisuusselvitys sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston siihen antama johtopäätös ovat näin ollen osa lupapäätöksen käsittelyä.

22 §
Toiminnanharjoittajien yhteistoiminta onnettomuuksien ehkäisemiseksi

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Edellä 1 momentissa tarkoitettujen tuotantolaitosten tulee:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

3) tehdä yhteistyötä tiedottamisessa yleisölle ja viereisille kohteille, jotka ovat muita kuin edellä 1 momentissa tarkoitettuja tuotantolaitoksia sekä tietojen toimittamisessa pelastusviranomaiselle ulkoisen pelastussuunnitelman laatimista varten;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään siitä yhteistoiminnasta, joita toiminnanharjoittajien tulee harjoittaa onnettomuuksien ehkäisemiseksi.

Pykälän 2 momentissa säädetään niistä toimenpiteistä, joita pykälässä tarkoitettujen tuotantolaitosten tulee tehdä yhteistoiminnan nimissä. Momentin 3 kohtaan lisättiin toiminnanharjoittajien yhteistoimintaa koskevaksi velvoitteeksi huolehtia tiedotuksesta myös kemikaaliturvallisuuslain soveltamisalan ulkopuolisille tahoille.

28 §
Tarkastusohjelman mukaiset tarkastukset

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Tarkastukset on mahdollisuuksien mukaan koordinoitava ja tilanteen mukaan yhdistettävä muihin lainsäädäntöön perustuvien tarkastusten kanssa, joita edellä 3 momentissa mainitut viranomaiset suorittavat.

Selostus:

Pykälässä säädetään Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tekemistä tarkastusohjelman mukaisista tarkastuksista.

Pykälään lisättiin uusi 5 momentti. Momentissa säädetään viranomaisten velvollisuudesta koordinoida ja yhdistää suorittamansa tarkastukset mahdollisuuksien mukaan.


Tämä asetus tuli voimaan 14 päivänä helmikuuta 2022.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.