Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi asetus väliaikaisista poikkeuksista tieliikenteen ajo- ja lepoaikoihin

Valtioneuvoston asetus väliaikaisista poikkeuksista tieliikenteen ajo- ja lepoaikoihin 9/2022

Valtioneuvosto antoi asetuksen (9/2022) väliaikaisista poikkeuksista tieliikenteen ajo- ja lepoaikoihin. Asetus annettiin liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) 43 §:n 3 momentin nojalla ja se vastaa edellistä väliaikaisesti voimassa ollutta valtioneuvoston asetusta väliaikaisista poikkeuksista ajo- ja lepoaikoihin (282/2020).

Asetuksessa säädetään kiireellisissä tapauksissa annettavista poikkeuksista kuljettajan ajo- ja lepoajoihin tieliikenteessä 30 vuorokauden ajaksi pahentuneen covid-19-tautitilanteen vuoksi. Poikkeusmahdollisuus ajo- ja lepoaikoihin perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 561/2006 tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3820/85 kumoamisesta (jäljempänä ajo- ja lepoaika-asetus). Kansallisesta poikkeusmahdollisuudesta on säädetty ajo- ja lepoaika-asetuksen 14 artiklan 2 kohdassa, jossa annetaan jäsenvaltioille kiireellisissä tapauksissa oikeus myöntää poikkeuksia mainitun säädöksen ajo- ja lepoajoista 30 vuorokauden ajaksi.

Poikkeusten yhteydessä liikenteenharjoittajien on huomioitava kuljettajien työssäjaksaminen. On tärkeää, ettei yleinen liikenneturvallisuus tai kuljettajien työturvallisuus vaarannu poikkeussääntelyn johdosta. Väliaikaisen poikkeuksen mahdollistamalla joustolla kuljettajan ajo- ja lepoaikoihin on arvioitu olevan positiivisia vaikutuksia ennen kaikkea tavarankuljetusten sujuvuuteen ja kuljetusketjujen häiriöttömyyteen.

Asetus tuli voimaan 17.1.2022 ja on voimassa 15.2.2022 saakka.

Ks. myös Liikenne- ja viestintäministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) 43 §:n 3 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 301/2018:

1 §

Tiekuljetuksissa voidaan poiketa tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3820/85 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 561/2006 6–8 artiklassa tarkoitetuista ajoajoista, lepoajoista ja tauoista seuraavasti:

1) vuorokautinen ajoaika saa olla enintään 11 tuntia;

2) viikoittainen ajoaika saa olla enintään 60 tuntia;

3) kahden peräkkäisen viikon aikana kertynyt yhteenlaskettu ajoaika saa olla enintään 120 tuntia;

4) vuorokautisen lepoajan on oltava joka päivä vähintään 9 tuntia;

5) viikoittaisen lepoajan saa lyhentää vähintään 24 tuntiin joka toinen viikko ilman korvaavaa lepoaikaa;

6) viimeistään 5,5 tunnin ajon jälkeen on pidettävä 45 minuutin tauko, jonka saa jaksottaa myös niin, että 15 minuutin tauko pidetään ensin ja 30 minuutin tauko sen jälkeen;

7) säännölliset viikoittaiset lepoajat, muualla kuin ajoneuvon asemapaikkakunnalla, voidaan kuljettajan valinnan mukaan pitää ajoneuvossa, jos siinä on asianmukaiset nukkumismahdollisuudet jokaista kuljettajaa varten ja ajoneuvo on pysäköitynä.

Selostus:

Pykälän mukaisesti vuorokautinen enimmäisajoaika saa olla 11 tuntia. Viikoittainen enimmäisajoaika on määritetty 60 tuntiin viikossa ja kahden peräkkäisen viikon yhteenlaskettu enimmäisajoaika 120 tuntiin. Kuljettajan tulee pitää ajo- ja lepoaika-asetuksen mukainen normaali, vähintään 45 tunnin viikoittainen lepoaika vähintään joka toinen viikko. Vuorokautisen lepoajan tulee olla joka päivä vähintään 9 tuntia sekä viikoittaisen lepoajan saa lyhentää vähintään 24 tuntiin joka toinen viikko ilman korvaavaa lepoaikaa. Lyhennettyä viikoittaista lepoa ei tarvitse kompensoida. Pykälän mukaisesti kuljettajan tulee pitää 45 minuutin tauko viimeistään 5 tunnin ja 30 minuutin ajon jälkeen. Ennen väliaikaisen asetuksen voimaantuloa tauko on tullut pitää 4 tunnin ja 30 minuutin ajon jälkeen. Tauon saa kuitenkin jaksottaa niin, että 15 minuutin tauko pidetään ensin ja 30 minuutin tauko sen jälkeen. Näin ollen 11 tunnin vuorokautisen ajoajan aikana voi pitää 45 minuutin ajan taukoa. Lisäksi säännölliset viikoittaiset lepoajat muualla kuin ajoneuvon asemapaikkakunnalla, voidaan pitää kuljettajan valinnan mukaan myös ajoneuvossa, jos ajoneuvossa on asianmukaiset nukkumismahdollisuudet jokaista kuljettajaa varten ja ajoneuvo on pysäköitynä.


Tämä asetus tuli voimaan 17 päivänä tammikuuta 2022 ja on voimassa 15 päivään helmikuuta 2022.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.