Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista annetun lain muuttamisesta annettiin laki

Laki työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista annetun lain 7 ja 8 §:n muuttamisesta 1336/2021

Työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista annetun lain (400/2004) muuttamisesta annetiin laki (1336/2021). Lailla muutettiin työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista annetun lain viittaukset vanhaan yhteistoimintalakiin viittauksiksi uuteen yhteistoimintalakiin. Tämä tuli tarpeelliseksi yhteistoimintalain muutoksen myötä. Muutoin pykälien oikeustila säilyi ennallaan.

Laki tuli voimaan 1.1.2022.

Ks. myös hallituksen esitys 159/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan työneuvostosta ja eräistä työsuojelun poikkeusluvista annetun lain (400/2004) 7 ja 8 §, sellaisina kuin ne ovat, 7 § laissa 877/2019 ja 8 § laeissa 1527/2009 ja 223/2010, seuraavasti:

7 §
Lausunnon antaminen

Työneuvoston tehtävänä on antaa pyynnöstä lausuntoja työaikalain (872/2019), vuosilomalain (162/2005), työturvallisuuslain (738/2002) ja nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) soveltamisesta ja tulkinnasta sekä siitä, onko yritystä tai yhteisöä pidettävä sellaisena, että siihen sovelletaan yhteistoimintalakia (1333/2021) tai yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä annettua lakia (335/2007). Lausuntopyyntö on esitettävä kirjallisesti.

Selostus:

Pykälässä säädetään työneuvoston lausuntojen antamisesta.

Pykälän 1 momentin mukaan työneuvoston tulee antaa lausuntoja pykälässä yksilöityjen lakien soveltamisesta ja tulkinnasta. Työneuvoston tulee antaa lausuntoja myös siitä, milloin yritystä tai yhteisöä tulee pitää yhteistoimintalain tai yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä annetun lain soveltamispiiriin kuuluvana. Momentin mukaan lausunnot on annettava pyynnöstä, joka tulee esittää kirjallisesti. Momentti vastaa voimassa olevaa lakia lukuun ottamatta pientä teknisluontoista muutosta. Yhteistoimintalain uudistuttua momentin viittaus vanhaan yhteistoimintalakiin poistettiin ja tilalle muutettiin viittaus uuteen lakiin.

8 §
Lausunnon pyytäjä ja sen pyytäminen

Työneuvoston lausuntoa voi pyytää:

1) tuomioistuin;

2) aluehallintovirasto;

3) työnantajien tai työntekijöiden keskusjärjestö;

4) valtion työmarkkinapolitiikkaa käsittelevä ministeriö;

5) kirkon sopimusvaltuuskunta;

6) kunnallinen työmarkkinalaitos;

7) Ahvenanmaan maakunnan hallitus tai Ahvenanmaan maakunnan kunnallinen sopimusvaltuuskunta; taikka

8) yhteistoiminta-asiamies siitä, sovelletaanko yhteistoimintalakia tai yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä annettua lakia yritykseen tai yritysryhmään.

Selostus:

Pykälässä säädetään lausunnon pyytämisestä työneuvostolta.

Pykälän 1 momentin mukaan työneuvoston lausuntoa voi pyytää tuomioistuimet, aluehallintovirastot, työelämän keskusjärjestöt, ministeriö, joka käsittelee valtion työmarkkinapolitiikkaa, kirkon sopimusvaltuuskunta, kunnallinen työmarkkinalaitos, Ahvenanmaan maakunnan hallitus ja kunnallinen sopimusvaltuuskunta sekä yhteistoiminta-asiamies. Yhteistoiminta-asiamies voi pyytää lausuntoa koskien yhteistoimintalain tai yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä annetun lain soveltamista tiettyyn yritykseen tai yritysryhmään. Momentti vastaa voimassa olevaa lakia lukuun ottamatta pientä teknisluontoista muutosta. Yhteistoimintalain uudistuttua momentin 8 kohdassa viittaus vanhaan yhteistoimintalakiin poistettiin ja tilalle muutettiin viittaus uuteen lakiin.


Tämä laki tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 2022.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.