Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi muutosasetus ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 3 ja 4 §:stä

Valtioneuvoston asetus ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen 3 ja 4 §:n muuttamisesta 886/2021

Valtioneuvosto antoi asetuksen (886/2021) ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen (826/2021, muutettu 828/2021, 831/2021, 846/2021, 856/2021 ja 872/2021) 3 ja 4 §:n muuttamisesta. Asetus annettiin tartuntatautilain (1227/2016) väliaikaisten säännösten nojalla.

Asetusta muutettiin säätämällä leviämisvaiheessa olevien Etelä-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakuntien alueille ravitsemistoiminnan rajoituksia. Rajoitukset säädettiin epidemiatilanteiden muutosten johdosta. Asetuksen 3 §:ssä säädetään asiakkaiden oleskelusta ja sijoittelusta. Asiakkaiden omaa istumapaikkaa koskeva vaatimus sisätiloissa säädettiin voimaan Etelä-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakunnissa. Lisäksi näiden maakuntien alueille säädettiin asetuksen 4 §:ssä säädetyt ravitsemisliikkeiden asiakasmäärän rajoitukset. Rajoitusten mukaan alkoholijuomien anniskelua pääasiallisena ravitsemistoimintanaan pitävien liikkeiden asiakasmäärä tulee rajoittaa sisä- ja ulkotiloissa puoleen normaalista ja muiden ravitsemisliikkeiden asiakasmäärä sisätiloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Etelä-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakunnan alueelle säädettiin lisäksi anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset. Näiden rajoitusten mukaan anniskelu on sallittu kello 24:ään saakka ja vastaavasti sallittu aukioloaika on kello 5–1.

Alueen epidemiatilanteen mukaisesti säädettävien rajoitusten tarkoituksena on vähentää ihmisten sosiaalisia kontakteja sellaisissa tiloissa ja tilanteissa, joissa koronavirustaudin on todettu leviävän tehokkaasti. Voimassa olevista rajoituksista suurin vaikutus on erityisesti yökerhojen ja baarien toimintaa koskevilla anniskelu- ja aukioloajan rajoituksilla. Säädetyillä muutoksilla on negatiivisia taloudellisia vaikutuksia Etelä-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakuntien alueilla. Rajoitusten kohteena olevilla alueilla ravitsemistoiminnan erityisten rajoitusten vaihtoehtona on kuitenkin 16.10.2021 alkaen ollut mahdollisuus koronapassin käyttöönottoon. Ravitsemisliikkeisiin kohdistuvaa sääntelyä tarkastellaan edelleen viikoittain ja rajoituksia muutetaan sekä alueiden epidemiatilanteiden muutosten että erityisesti riskinarvioiden muutosten mukaisesti. Riskinarviot tehdään rokotuskattavuuden edistymisen seurannan yhteydessä.

Asetus tuli voimaan 22.10.2021.

Ks. myös sosiaali- ja terveysministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

muutetaan ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen (826/2021) 3 ja 4 §, sellaisina kuin ne ovat asetuksessa 872/2021, seuraavasti:

3 §
Asiakkaiden oleskelu ja sijoittaminen

Ravitsemisliikkeen on järjestettävä sisä- ja ulkotilansa rakenteet ja kalusteet sekä käytännöt asiakkaidensa palvelemiseksi siten, etteivät asiakkaat altistu tartuntataudin leviämiselle.

Ravitsemisliikkeen on huolehdittava erityisesti siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta ja että asiakkaiden saapuminen liikkeeseen toteutetaan tavalla, jossa pidetään asiakkaiden ja seurueiden välillä riittävä etäisyys.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan tai Uudenmaan maakunnassa sijaitsevan ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Selostus:

Asetuksen 3 §:ssä säädetään ravitsemisliikkeiden velvollisuudesta järjestää asiakkaiden oleskelu ja sijoittaminen tartuntatautiturvallisella tavalla.

Pykälän 1 ja 2 momenttien osalta oikeustila säilyi ennallaan.

Pykälän 3 momentin ravitsemisliikkeiden sisätilojen istumapaikkavaatimusta koskevaan listaukseen lisättiin Etelä-Pohjanmaan maakunta. Muutosasetuksen johdosta ravitsemisliikkeiden sisätilojen istumapaikkavaatimus tuli voimaan myös Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Listaukseen lisättiin lisäksi Uudenmaan maakunta, minkä johdosta listauksessa aiemmin ollut rajaus Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeihin poistettiin. Muutosasetuksella siis säädettiin istumapaikkoja koskevat rajoitukset voimaan koko Uudenmaan maakunnassa, aiempien kaupunkikohtaisten rajausten sijaan. Lisäksi momenttiin tehtiin pieni teknisluonteinen muutos, kun kohdan 'Uudenmaan' edessä olevalla ilmauksella 'tai' korvattiin aiempi ilmaus 'taikka'.

4 §
Erityiset rajoitukset

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan tai Uudenmaan maakunnassa sijaitsevan ravitsemisliikkeen, jonka pääasiallisena ravitsemistoimintana on tarjota yleisölle maksusta elintarvikelaissa (297/2021) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa alkoholijuomia, sisä- ja ulkotilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet tartuntatautilain (1227/2016) 58 a §:n 2 momentissa tarkoitetusta anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukaisesta suurimmasta määrästä asiakkaita tai henkilöitä. Edellä mainitussa maakunnassa tai kaupungissa sijaitsevan muun kuin edellä tarkoitetun ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään kolme neljäsosaa mainitussa momentissa tarkoitetusta määrästä asiakkaita tai henkilöitä.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan tai Uudenmaan maakunnassa sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä alkoholijuomien anniskelu on lopetettava viimeistään kello 24 ja liikkeen saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille kello 5:stä kello 1:een.

Selostus:

Asetuksen 4 §:ssä säädetään ravitsemisliikkeitä koskevista erityisistä rajoituksista.

Pykälän 1 momentin asiakaspaikkarajoituksia koskevaan listaukseen lisättiin Etelä-Pohjanmaan maakunta. Muutosasetuksen johdosta nyt myös Etelä-Pohjanmaan maakunnassa alkoholijuomien anniskelua pääasiallisena ravitsemistoimintanaan pitävien liikkeiden asiakasmäärä on rajoitettu sekä sisä- että ulkotiloissa puoleen normaalista ja muiden ravitsemisliikkeiden asiakasmäärä sisätiloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Listaukseen lisättiin myös Uudenmaan maakunta, minkä johdosta listauksessa aiemmin ollut rajaus Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeihin poistettiin. Muutosasetuksella siis säädettiin asiakasmäärää koskevat rajoitukset voimaan koko Uudenmaan maakunnassa, aiempien kaupunkikohtaisten rajausten sijaan. Lisäksi momenttiin tehtiin pieni teknisluonteinen muutos, kun kohdan 'Uudenmaan' edessä olevalla ilmauksella 'tai' korvattiin aiempi ilmaus 'taikka'.

Pykälän 2 momentissa säädetään anniskelu- ja aukioloaikarajoituksista listattujen maakuntien ja kaupunkien osalta. Momentin listaukseen lisättiin Etelä-Pohjanmaan maakunta. Muutosasetuksen johdosta Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevien ravitsemisliikkeiden osalta anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset tulivat voimaan. Listaukseen lisättiin myös Uudenmaan maakunta, minkä johdosta listauksessa aiemmin ollut rajaus Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeihin poistettiin. Muutosasetuksella siis säädettiin anniskelu- ja aukioloaikoja koskevat rajoitukset voimaan koko Uudenmaan maakunnassa, aiempien kaupunkikohtaisten rajausten sijaan. Näin ollen sekä Etelä-Pohjanmaan että Uudenmaan maakunnassa sijaitsevissa ravitsemisliikkeissä anniskelu on sallittua kello 24:ään saakka ja liikkeen sallittu aukioloaika on kello 5–1. Lisäksi momenttiin tehtiin pieni teknisluonteinen muutos, kun kohdan 'Uudenmaan' edessä olevalla ilmauksella 'tai' korvattiin aiempi ilmaus 'taikka'.


Tämä asetus tuli voimaan 22 päivänä lokakuuta 2021.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.