Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi muutosasetus ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 3 ja 4 §:stä

Valtioneuvoston asetus ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen 3 ja 4 §:n muuttamisesta 872/2021

Valtioneuvosto antoi asetuksen (872/2021) ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen (826/2021, muutettu 828/2021, 831/2021, 846/2021 ja 856/2021) 3 ja 4 §:n muuttamisesta. Asetus annettiin tartuntatautilain (1227/2016) väliaikaisten säännösten nojalla.

Asetusta muutettiin säätämällä rajoituksia Keski-Pohjanmaan maakunnan alueelle, sillä alue on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen. Asetuksen 3 §:ssä säädetään asiakkaiden oleskelusta ja sijoittelusta. Asetuksen mukaan omaa istumapaikkaa koskeva vaatimus lisättiin Keski-Pohjanmaan alueelle. Asetuksen 4 §:ssä säädetään ravitsemisliikkeiden asiakasmäärän ja aukiolo- ja anniskeluaikojen rajoituksista. Asetuksen 4 §:ssä säädetyt ravitsemisliikkeiden asiakasmäärän rajoitukset säädettiin koskemaan Keski-Pohjanmaan maakunnan aluetta. Rajoituksen mukaan alkoholijuomien anniskelua pääasiallisena ravitsemistoimintanaan pitävien liikkeiden asiakasmäärä rajoitetaan sisä- ja ulkotiloissa puoleen normaalista ja muiden ravitsemisliikkeiden asiakasmäärä sisätiloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Myös anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset säädettiin asetuksella koskemaan Keski-Pohjanmaan maakunnan aluetta. Näin ollen Keski-Pohjanmaan maakunnan alueella sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä anniskelu on sallittua kello 24:ään saakka ja sallittu aukioloaika on kello 5–1.

Alueen epidemiatilanteen mukaisesti säädettävien rajoitusten on tarkoitus vähentää ihmisten sosiaalisia kontakteja sellaisissa tiloissa ja tilanteissa, joissa koronavirustaudin on todettu leviävän tehokkaasti. Voimassa olevista rajoituksista suurin vaikutus on anniskelu- ja aukioloajan rajoituksilla, jotka koskevat erityisesti yökerhojen ja baarien toimintaa. Muutoksilla on negatiivisia taloudellisia vaikutuksia Keski-Pohjanmaan maakunnan alueella. Ravitsemisliikkeisiin kohdistuvaa sääntelyä tarkastellaan edelleen viikoittain ja rajoituksia muutetaan sekä alueiden epidemiatilanteiden muutosten että erityisesti riskinarvioiden muutosten mukaisesti. Riskinarviot tehdään rokotuskattavuuden edistymisen seurannan yhteydessä.

Asetus tuli voimaan 15.10.2021.

Ks. myös sosiaali- ja terveysministeriön muistio.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

muutetaan ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen (826/2021) 3 ja 4 §, sellaisina kuin ne ovat asetuksessa 856/2021, seuraavasti:

3 §
Asiakkaiden oleskelu ja sijoittaminen

Ravitsemisliikkeen on järjestettävä sisä- ja ulkotilansa rakenteet ja kalusteet sekä käytännöt asiakkaidensa palvelemiseksi siten, etteivät asiakkaat altistu tartuntataudin leviämiselle.

Ravitsemisliikkeen on huolehdittava erityisesti siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta ja että asiakkaiden saapuminen liikkeeseen toteutetaan tavalla, jossa pidetään asiakkaiden ja seurueiden välillä riittävä etäisyys.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan tai Keski-Pohjanmaan maakunnassa taikka Helsingin, Espoon, Vantaan tai Kauniaisten kaupungissa sijaitsevan ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Selostus:

Asetuksen 3 §:ssä säädetään ravitsemisliikkeiden velvollisuudesta järjestää asiakkaiden oleskelu ja sijoittaminen tartuntatautiturvallisella tavalla.

Pykälän 1 ja 2 momenttien osalta oikeustila säilyi ennallaan.

Pykälän 3 momentin ravitsemisliikkeiden sisätilojen istumapaikkavaatimusta koskevaan listaukseen lisättiin Keski-Pohjanmaan maakunta. Muutosasetuksen johdosta ravitsemisliikkeiden sisätilojen istumapaikkavaatimus tuli voimaan myös Keski-Pohjanmaan maakunnassa.

4 §
Erityiset rajoitukset

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan tai Keski-Pohjanmaan maakunnassa taikka Helsingin, Espoon, Vantaan tai Kauniaisten kaupungissa sijaitsevan ravitsemisliikkeen, jonka pääasiallisena ravitsemistoimintana on tarjota yleisölle maksusta elintarvikelaissa (297/2021) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa alkoholijuomia, sisä- ja ulkotilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet tartuntatautilain (1227/2016) 58 a §:n 2 momentissa tarkoitetusta anniskeluluvan tai rakennussuunnitelman mukaisesta suurimmasta määrästä asiakkaita tai henkilöitä. Edellä mainitussa maakunnassa tai kaupungissa sijaitsevan muun kuin edellä tarkoitetun ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään kolme neljäsosaa mainitussa momentissa tarkoitetusta määrästä asiakkaita tai henkilöitä.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan tai Keski-Pohjanmaan maakunnassa taikka Helsingin, Espoon, Vantaan tai Kauniaisten kaupungissa sijaitsevassa ravitsemisliikkeessä alkoholijuomien anniskelu on lopetettava viimeistään kello 24 ja liikkeen saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille kello 5:stä kello 1:een.

Selostus:

Asetuksen 4 §:ssä säädetään ravitsemisliikkeitä koskevista erityisistä rajoituksista.

Pykälän 1 momentin asiakaspaikkarajoituksia koskevaan listaukseen lisättiin Keski-Pohjanmaan maakunta. Muutosasetuksen johdosta nyt myös Keski-Pohjanmaan maakunnassa alkoholijuomien anniskelua pääasiallisena ravitsemistoimintanaan pitävien liikkeiden asiakasmäärä on rajoitettu sekä sisä- että ulkotiloissa puoleen normaalista ja muiden ravitsemisliikkeiden asiakasmäärä sisätiloissa kolmeen neljäsosaan normaalista.

Pykälän 2 momentissa säädetään anniskelu- ja aukioloaikarajoituksista listattujen maakuntien ja kaupunkien osalta. Momentin listaukseen lisättiin Keski-Pohjanmaan maakunta. Muutosasetuksen johdosta Keski-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevien ravitsemisliikkeiden osalta anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset tulivat voimaan, mistä johtuen anniskelu on sallittua näissä liikkeissä kello 24:ään saakka ja liikkeen sallittu aukioloaika on kello 5–1.


Tämä asetus tuli voimaan 15 päivänä lokakuuta 2021.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.