Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Kemikaalilakia muutettiin jätedirektiivin edellyttämällä tavalla

Laki kemikaalilain muuttamisesta 716/2021

Selostettavalla lailla muutettiin kemikaalilakia (599/2013) täydentämällä sääntelyä EU:ssa hyväksyttyjen jätealan säädösten mukaisesti. Kemikaalilakiin tehdyillä muutoksilla saatettiin kansallisesti voimaan erityisesti jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (2008/98/EY, jätedirektiivi) 9 artiklan 1 kohdan i alakohdan sääntely, jonka mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että ns. erityistä huolta aiheuttavaa ainetta sisältävän esineen toimittaja antaa REACH-asetuksen (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus N:o 1907/2006) 33 artiklan 1 kohdan mukaiset tiedot esineestä Euroopan kemikaalivirastolle. Jätedirektiivin edellyttämä ilmoitusvelvollisuus sisällytettiin kemikaalilain 22 b §:ään. Samassa yhteydessä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti säädettiin kemikaalilain 59 §:n nojalla rangaistavaksi teoksi. Selostettavalla lailla myös päivitettiin lain viittaussäännöksiä ja täydennettiin lain 3 §:n sääntelyä laajentamalla pykälässä säädettyä mahdollisuutta poiketa kemikaalilain säännöksistä valtioneuvoston asetuksella maanpuolustuksellisista syistä.

Selostettavan lain kanssa samassa yhteydessä muutettiin myös jätelakia (646/2011), ympäristönsuojelulakia (527/2014) ja rikoslakia (39/1889).

Katso myös hallituksen esitys 40/2021 vp.

Laki tuli voimaan 19.7.2021.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kemikaalilain (599/2013) 3 §, 6 §:n 1 kohdan f alakohta, 15 §:n 2 momentti ja 59 §:n 1 momentti, sellaisina kuin niistä ovat 3 § ja 15 §:n 2 momentti laissa 711/2020, sekä

lisätään lakiin uusi 22 b § seuraavasti:

3 §
Lain soveltaminen puolustushallinnossa ja maanpuolustusta tukevassa tuotannossa

Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää välttämättömiä poikkeuksia tämän lain, REACH-asetuksen, CLP-asetuksen ja biosidiasetuksen noudattamisesta puolustushallinnon toiminnassa, jos se on maanpuolustuksen kannalta tarpeen.

Poikkeukset voivat koskea:

1) tiedottamista toimitusketjussa sekä jatkokäyttäjien velvollisuuksia;

2) REACH-asetuksen mukaista lupamenettelyä;

3) CLP-asetuksen mukaista luokitusta, merkintöjä ja ilmoituksia;

4) biosidiasetuksen mukaista lupamenettelyä;

5) tietojen luovuttamista valvontaviranomaisille.

Valtioneuvoston asetuksella voidaan lisäksi säätää puolustushallintoa ja maanpuolustusta tukevaa tuotantoa koskevia välttämättömiä poikkeuksia 22 b §:ssä tarkoitettujen tietojen toimittamisesta sellaisten esineiden osalta, joiden tuotanto tukee välittömästi maanpuolustusta.

Lisäksi puolustushallinnossa voidaan poiketa tässä laissa, REACH-asetuksessa, CLP-asetuksessa ja biosidiasetuksessa säädetyistä vaatimuksista, jos viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 10 kohdassa tai kansainvälisistä tietoturvallisuusvelvoitteista annetussa laissa (588/2004) säädetyt asiakirjan salassapitoa koskevat edellytykset täyttyvät tai poikkeaminen muutoin on maanpuolustuksen luonteen, tarkoituksen tai erityistehtävien vuoksi välttämätöntä.

Tämän lain ja Euroopan unionin kemikaalilainsäädännön soveltamisessa puolustushallinnossa ja maanpuolustusta tukevassa tuotannossa on noudatettava riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkojen ehkäisemiseksi.

Selostus:

Pykälässä säädetään kemikaalilain soveltamisesta puolustushallinnossa ja maanpuolustusta tukevassa tuotannossa. Pykälän 1 ja 2 momentti säilyivät ennallaan.

Pykälään lisättiin uusi 3 momentti, jonka mukaan valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää välttämättömistä puolustushallintoa ja maanpuolustusta tukevaa tuotantoa koskevista poikkeuksista kemikaalilain 22 b §:ssä tarkoitettujen tietojen toimittamisesta sellaisten esineiden osalta, joiden tuotanto tukee välittömästi maanpuolustusta. Momentilla laajennettiin pykälän 1 ja 2 momentissa säädettyä valtioneuvoston valtuutta säätää asetuksella maanpuolustuksen kannalta tarpeellisia poikkeuksia kemikaalilain ja tiettyjen pykälässä mainittujen EU-säädösten noudattamisesta. Uuden momentin johdosta pykälän otsikkoa muutettiin.

Pykälän 3 ja 4 momentit siirrettiin pykälän 4 ja 5 momenteiksi. Uutta 5 momenttia muutettiin samalla täsmentämällä, että momentissa säädetty velvollisuus noudattaa riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta kemikaalilain ja Euroopan unionin kemikaalilainsäädännön soveltamisessa henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkojen ehkäisemiseksi koskee puolustushallinnon lisäksi myös maanpuolustusta tukevaa tuotantoa.

6 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan

1)Euroopan unionin kemikaalilainsäädännöllä seuraavia EU:n asetuksia ja näiden nojalla annettuja säädöksiä:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

f) pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1021, jäljempänä POP-asetus; ja

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälän 1 momentin 1 kohdan alakohdassa f oleva viittaus POP-asetukseen päivitettiin vastaamaan uudelleenlaadittua pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annettua asetusta (EU 2019/1021). Muutoksella ei ole vaikutusta säännöksen sisältöön.

15 §
Toimivaltaiset viranomaiset ja nimetyt elimet

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Suomen ympäristökeskus toimii POP-asetuksen 19 artiklassa ja lukuun ottamatta 1 momentissa tarkoitettuja tehtäviä elohopea-asetuksen 17 artiklassa tarkoitettuna toimivaltaisena viranomaisena sekä PIC-asetuksen 4 artiklassa tarkoitettuna nimettynä kansallisena viranomaisena. Suomen ympäristökeskus toimii lisäksi Rotterdamin yleissopimuksessa tarkoitettuna nimettynä kansallisena viranomaisena, jollei PIC-asetuksesta muuta johdu.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälän 2 momentissa oleva viittaus POP-asetuksen 15 artiklaan korvattiin viittauksella uudelleenlaaditun POP-asetuksen 19 artiklaan.

22 b §
Tietojen toimittaminen esineen sisältämästä erityistä huolta aiheuttavasta aineesta

REACH-asetuksen 3 artiklan 33 kohdassa tarkoitetun esineen toimittajan on toimitettava mainitun asetuksen 33 artiklan 1 kohdan mukaiset tiedot Euroopan kemikaalivirastolle. Tiedot on toimitettava käyttäen Euroopan kemikaaliviraston tätä tarkoitusta varten saataville asettamia lomakkeita ja ohjelmistotyökaluja. Velvollisuus ei koske sellaista esineen toimittajaa, joka ainoastaan toimittaa esineen kuluttajalle.

Selostus:

Lakiin lisättiin uusi pykälä, jossa säädetään REACH-asetuksen 57 artiklan mukaiset kriteerit täyttävää ja kyseisen asetuksen 59 artiklan 1 kohdan mukaisesti tunnistettua erityistä huolta aiheuttavaa ainetta sisältävän esineen tuottajan velvollisuudesta ilmoittaa REACH-asetuksen 33 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot aineesta Euroopan kemikaaliviraston tätä tarkoitusta varten perustamaan tietokantaan. Pykälän mukainen ilmoitusvelvollisuus koskee esineen tuottajaa, maahantuojaa, jakelijaa tai muuta toimitusketjun toimijaa, joka saattaa markkinoille mainittua ainetta yli 0,1 painoprosenttia sisältävän esineen. Pykälän mukainen ilmoitusvelvollisuus ei koske toimijaa, joka ainoastaan toimittaa esineen kuluttajalle.

59 §
Kemikaalirikkomus

Joka tahallaan tai huolimattomuudesta

1) rikkoo 20 §:ssä säädettyä kemikaalia koskevien tietojen kielivaatimusta tai 21 §:n säännöstä kemikaalien markkinoinnista,

2) laiminlyö 22, 22 a tai 22 b §:ssä tarkoitetun tietojen toimittamisvelvollisuuden,

3) laiminlyö 23 §:n 2 momentissa säädetyn ilmoitusvelvollisuuden,

4) laiminlyö 27 §:ssä säädetyn biosidivalmisteen hyväksyttämisvelvollisuuden taikka 34 §:ssä tarkoitetun koetoimintaa koskevan luvan hakemisen tai ilmoituksen tekemisen,

5) rikkoo 35 §:n mukaista velvoitetta käyttää biosidivalmistetta asianmukaisesti ja käyttöohjeita noudattaen,

6) laiminlyö 36 §:ssä tarkoitettujen näytteiden toimittamisen tai

7) laiminlyö 40, 43 tai 44 §:ssä säädetyn ilmoitusvelvollisuuden,

on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, kemikaalirikkomuksestasakkoon.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälän 1 momentin 2 kohtaa muutettiin lisäämällä kemikaalilain 22 a §:ssä ja 22 b §:ssä tarkoitettujen tietojen laiminlyönti teoksi, josta voidaan pykälän nojalla tuomita kemikaalirikkomuksesta sakkoon, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta.


Tämä laki tuli voimaan 19 päivänä heinäkuuta 2021.

Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.