Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Muutoslaki eräiden alusten ja niitä palvelevien satamien turvatoimista ja turvatoimien valvonnasta

Laki eräiden alusten ja niitä palvelevien satamien turvatoimista ja turvatoimien valvonnasta annetun lain muuttamisesta 672/2021

Eräiden alusten ja niitä palvelevien satamien turvatoimista ja turvatoimien valvonnasta annetun lain (485/2004) muuttamisesta annettiin laki (672/2021). Lakiin lisättiin uusi 4 a §, joka valtuuttaa Liikenne- ja viestintäviraston antamaan hyväksymälleen luokituslaitokselle mahdollisuuden suorittaa lain ja turvatoimiasetuksen vaatima aluksen turvatarkastus ja myöntää alukselle kansainvälinen turvatodistus.

Tavoitteena on sujuvan tavara- ja rahtiliikenteen turvaaminen myös niissä tilanteissa, joissa matkustamiselle on asetettu rajoituksia. Toinen tavoite on alusten katsastustoiminnan sujuvoittaminen, kun katsastuksen voi suorittaa aluksen sijaintivaltiossa jo valmiiksi paikan päällä oleva toimija. Potentiaalisia katsastajia on melkein kaikissa valtioissa, sillä luokituslaitoksilla on laaja kansainvälinen verkosto. Pääsääntöisesti varustamoilla on sopimukset tiettyjen luokituslaitosten kanssa, ja näin ollen tarkastuksen tekisi käytännössä se luokituslaitos, jota varustamo käyttää. Liikenne- ja viestintävirasto voi kuitenkin yhä itse toimia turvatarkastuksen tekijänä.

Laki tuli voimaan 1.7.2021.

Ks. myös hallituksen esitys 71/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään eräiden alusten ja niitä palvelevien satamien turvatoimista ja turvatoimien valvonnasta annettuun lakiin (485/2004) uusi 4 a § seuraavasti:

4 a §
Luokituslaitoksen tekemä aluksen turvatarkastus

Liikenne- ja viestintävirasto voi valtuuttaa aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009) 2 §:n 42 kohdassa tarkoitetun hyväksymänsä luokituslaitoksen tekemään alukselle turvatoimiasetuksessa tarkoitetut turvatarkastukset. Lisäksi virasto voi valtuuttaa edellä tarkoitetun luokituslaitoksen antamaan tarkastetulle alukselle kansainvälisen turvatodistuksen.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun luokituslaitoksen työntekijään sovelletaan rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä hänen suorittaessaan mainitussa momentissa tarkoitettua turvatarkastusta ja antaessaan alukselle tarkastukseen kuuluvan kansainvälisen turvatodistuksen. Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974).

Selostus:

Lakiin lisättiin uusi 4 a §.

Pykälän 1 momentissa säädetään Liikenne- ja viestintäviraston mahdollisuudesta valtuuttaa hyväksymänsä luokituslaitos tekemään aluksen turvatarkastus kuten turvatoimiasetuksessa tarkoitetaan. Lisäksi luokituslaitoksella on mahdollisuus valtuutuksen nojalla antaa tarkastetulle alukselle kansainvälinen turvatodistus. Valtuutus voi koskea kaikkia turvatoimiasetuksessa tarkoitettuja tarkastuksia, mukaan lukien väli- ja uusintatarkastukset. Ainoastaan Liikenne- ja viestintävirasto on voinut aikaisemmin voimassa olleen lain 4 §:n mukaan tehdä tarkastuksen ja antaa todistuksen. Momentissa viitataan aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1868/2009) 2 §:n määritelmään hyväksytyn luokituslaitoksen osalta.

Pykälän 2 momentissa säädetään luokituslaitoksen työntekijän rikosoikeudellisesta virkavastuusta sekä vahingonkorvausvastuusta. Luokituslaitoksella tarkoitetaan alusten tarkastuksia ja katsastuksia tekeviä laitoksia. Hyväksytyllä luokituslaitoksella tarkoitetaan aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009) 2 §:n 42 kohdan mukaan turvatoimiasetuksen mukaisesti hyväksyttyä laitosta, jonka kanssa Liikenteen turvallisuusvirasto tai Liikenne- ja viestintävirasto on tehnyt katsastusvaltuutusta koskevan sopimuksen.

Turvatoimiasetuksessa edellytetyt kansallista täytäntöönpanoa koskevat säännökset annetaan turvatoimilailla. Muutos on EU-lainsäädännön mukainen, sillä turvatoimiasetus mahdollistaa tehtävän siirtämisen luokituslaitoksille. Lisäksi on yleisen kansainvälisen käytännön mukaista, että valtiot omia tehtäviä hoitaessaan käyttävät ja tukeutuvat luokituslaitoksiin.


Tämä laki tuli voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2021.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.