Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

VOC-asetukseen pieniä muutoksia

Valtioneuvoston asetus eräiden orgaanisia liuottimia käyttävien toimintojen ja laitosten ilmaan johdettavien päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 7 §:n ja liitteen 1 kohdan 5 muuttamisesta 133/2018

Valtioneuvoston asetuksella muutettiin eräiden orgaanisia liuottimia käyttävien toimintojen ja laitosten ilmaan johdettavien päästöjen rajoittamisesta annettua valtioneuvoston asetusta (64/2015, jäljempänä VOC-asetus) täydentämällä asetuksen 7 §:n 2 momentin tiettyjen vaarallisten aineiden rajoittamista koskevaa säännöstä sekä liitteen 1 kohtaa 5 koskien sen sääntelyn soveltamista eräisiin painatustoimintoihin.

VOC-asetuksella on pantu täytäntöön teollisuuspäästödirektiivin (2010/75/EU) luvun V ja liitteen VII vaatimukset. Tällä muutoksella asetusta täydennettiin vastaamaan paremmin teollisuuspäästödirektiivissä annetut vaatimukset, mutta muutos ei aiheuta uusia velvoitteita toiminnanharjoittajille tai viranomaisille.

Muutokset tulivat voimaan 15.2.2018.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

muutetaan eräiden orgaanisia liuottimia käyttävien toimintojen ja laitosten ilmaan johdettavien päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (64/2015) 7 § ja liitteen 1 kohta 5, seuraavasti:

7 §
Tiettyjen vaarallisten aineiden korvaaminen ja päästöraja-arvo

Aineet ja seokset, jotka sisältämiensä haihtuvien orgaanistenyhdisteiden vuoksi on aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaisesti luokiteltu syöpää aiheuttaviksi, perimää vaurioittaviksi tai lisääntymiselle vaarallisiksi ja joille on osoitettu tai joissa on oltava vaaralausekkeet H340, H350, H350i, H360D tai H360F, on korvattava vähemmän haitallisilla aineilla tai seoksilla mahdollisimman pian.

Edellä 1 momentissa mainituilla merkinnöillä varustettujen aineiden käytöstä aiheutuvia päästöjä on kansanterveyden ja ympäristön suojelemiseksi rajoitettava hallituissa olosuhteissa siinä määrin kuin se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, eivätkä ne saa ylittää 2 milligrammaa normaalikuutiometrissä, jos näiden yhdisteiden yhteinen massavirta on vähintään 10 grammaa tunnissa.

Selostus:

Pykälän 2 momenttia täydennettiin velvoitteella, jonka mukaan 1 momentissa mainituilla merkinnöillä varustettujen aineiden käytöstä aiheutuvia päästöjä tulee ensisijaisesti rajoittaa niin paljon kuin se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Muutos perustuu teollisuuspäästödirektiivin 59 artiklan 5 kohtaan, jonka kansallinen täytäntöönpano on tältä osin aiemmin jäänyt puutteelliseksi.


Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä helmikuuta 2018.

Selostus:

Muutokset tulivat voimaan 15.2.2018.

Liite 1

SOVELTAMISALAAN KUULUVAT TOIMINNAT JA NIIDEN PÄÄSTÖRAJA-ARVOT


5. Maalaus, pinnoitus

Maalauksella tai pinnoituksella tarkoitetaan toimintaa, jossa levitetään yksi tai useampi kerros maalia, lakkaa tai muuta pinnoitetta jollekin seuraavista pinnoista:

Ajoneuvot:

– uudet henkilöautot, jotka on ajoneuvolaissa (1090/2002) määritelty ajoneuvoluokkaan M1 ja uudet pakettiautot, jotka on määritelty luokkaan N1, mikäli ne maalataan samassa laitoksessa kuin M1-luokan ajoneuvot

– kuorma-autojen ohjaamot, jotka on määritelty ajajan majoitustilaksi, ja ajoneuvolaissa määriteltyjen N2-ja N3-ajonevoluokkien mukaiseen majoitukseen liittyvä tekninen välineistö kokonaisuudessaan

– pakettiautot, jotka on ajoneuvolaissa määritelty ajoneuvoluokkaan N1 ja kuorma-autot, jotka on ajoneuvolaissa määritelty ajoneuvoluokkiin N2 ja N3, lukuun ottamatta rekkojen ohjaamoja

– linja-autot, jotka on ajoneuvolaissa määritelty ajoneuvoluokkiin M2 ja M3.

Perävaunut, jotka on ajoneuvolaissa määritelty ajoneuvoluokkiin O1, O2, O3 ja O4. Metalli- ja muovipinnat, mukaan lukien lentokoneiden, laivojen, junien, traktoreiden ja niitä vastaavien pinnat

* Puupinnat

* Tekstiili-, kangas-, folio- ja paperipinnat

* Nahka

Tähän toimintaan ei kuulu kappaleiden pinnoitus metalleilla, joka tehdään elektroforeesi- tai sumutustekniikalla. Jos maalauksen tai pinnoituksen jossain vaiheessa sama kappale painetaan jollain tekniikalla, niin painutusvaihe katsotaan maalaus- tai pinnoitustoiminnan osaksi. Erillisinä toimintoina suoritettuja painatustoimintoja ei kuitenkaan lueta kuuluviksi tähän kohtaan, mutta ne voivat kuulua tämän asetuksen soveltamisalaan, jos kyseessä oleva painatustoiminto kuuluu sen soveltamisalaan.


Selostus:

Liitteen 1 kohdan 5 johdanto-osan viimeistä kappaletta täydennettiin. Liitteeseen tehdyn lisäyksen mukaan erillisinä toimintoina painatustoimintoja ei lueta kuuluviksi säännöksen tähän kohtaan, mutta ne voivat kuulua asetuksen soveltamisalaan, jos kyseessä oleva painatustoiminto kuuluu sen soveltamisalaan.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.