Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tuulivoimalan syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen edellytyksiä tarkennettiin

Valtioneuvoston asetus uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun asetuksen 1 §:n muuttamisesta 1014/2016

Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun valtioneuvoston asetuksen (1397/2010) 1 §:ään lisättiin uusi 4 momentti, joka täydentää pykälän 1–3 momenttia. Tavoitteena on antaa tarkempia säännöksiä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain (tuotantotukilaki, 1396/2010) 7 §:n 1 momentissa säädetystä sähköverkkoliitäntää koskevasta edellytyksestä ja 14 §:ssä säädetystä syöttötariffijärjestelmään hyväksymistä koskevasta hakemuksesta. Verkkoliitännälle ja syöttötariffijärjestelmään hyväksymistä koskevalle hakemukselle asetettuja edellytyksiä on kuitenkin tarpeen tarkentaa ainoastaan tuulivoimaloiden osalta ottaen huomioon myös lokakuussa 2015 voimaan tullut tuotantotukilain muutos.

Jatkossa syöttötariffijärjestelmään voidaan hyväksyä ainoastaan tuulivoimala, joka on liitetty sähköverkkoon, kun hakemus syöttötariffijärjestelmään hyväksymistä varten jätetään, ja jota koskevan hakemuksen liitteenä on luotettava selvitys tuuliturbiinien yhtäjaksoisesta ja keskeytymättömästä rakentamisaikataulusta. Tällainen luotettava selvitys voi esimerkiksi olla pystytysaikataulua koskeva sitova sopimus. Lisäksi uudessa 4 momentissa on täsmennetty tuulivoimalan verkkoon liittämistä koskevaa tuotantotukilain 7 §:n mukaista edellytystä ottaen huomioon Energiaviraston linjaamaa soveltamiskäytäntöä. Asetustasolla näiden asioiden sääntely selkeyttää verkkoliitännälle ja syöttötariffijärjestelmään hyväksymistä koskevalle hakemukselle asetettuja vaatimuksia sekä sähkön tuottajia että todentajia koskien.

Asetus tuli voimaan 1.12.2016.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

lisätään uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun valtioneuvoston asetuksen (1397/2010) 1 §:ään uusi 4 momentti seuraavasti:

1 §
Voimalaitoksen hyväksyminen syöttötariffijärjestelmään

Sen lisäksi, mitä 1–3 momentissa säädetään, syöttötariffijärjestelmään voidaan kuitenkin hyväksyä ainoastaan tuulivoimala, joka on liitetty sähköverkkoon, kun hakemus syöttötariffijärjestelmään hyväksymistä varten jätetään, ja jota koskevan hakemuksen liitteenä on luotettava selvitys tuuliturbiinien yhtäjaksoisesta ja keskeytymättömästä rakentamisaikataulusta. Tuulivoimalan katsotaan olevan liitetty sähköverkkoon, jos:

1) sähköasema on otettu käyttöön sähköturvallisuuslain (410/1996) 5 luvun 16 ja 17 §:n mukaisesti ja se on jännitteinen liittymispisteestä vähintään päämuuntajalle, joka myös on jännitteinen, tai, jos tuulivoimalaa varten ei ole tarkoitus rakentaa omaa sähköasemaa, tuulivoimalaa koskeva varsinainen verkkoliitäntäsopimus on tehty ja verkkoon liittämispäivä on yksiselitteisesti varmistettavissa; ja

2) viimeistään kahden kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä ainakin yksi tuuliturbiini on pystytetty ja liitetty sähköverkkoon niin, että yhteys tuuliturbiinilta sähköverkkoon on jännitteinen.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2016.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 2217
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.