Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi laki EU-ympäristömerkistä

Laki EU-ympäristömerkistä 832/2014

EU-ympäristömerkistä annettiin uusi laki. Lailla pantiin täytäntöön EU-ympäristömerkistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 66/2010, jäljempänä ympäristömerkkiasetus, muutettu liite III. Ympäristömerkkiasetuksen liite III koskee EU-ympäristömerkintään liittyviä maksuja. Muutokset liitteeseen III tehtiin komission asetuksella (EU) N:o 782/2013 ja liite III tuli voimaan 4.9.2013. Liite III on sellaisenaan kansallisesti sovellettavaa oikeutta, joten kyseessä olevalla uudella lailla 832/2014 saatettiin kansalliset säännökset vastaamaan voimassaolevaa oikeustilaa. EU tavoitteli liitteen III muutoksilla kustannusvastaavuutta ja tavoitteena on, että EU-ympäristömerkistä aiheutuvat kustannukset ovat riittävät kattamaan EU-ympäristömerkkijärjestelmän kehittämisestä, hallinnoinnista ja markkinoinnista aiheutuvat kustannukset.

Uudella lailla 832/2014 kumottiin EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä annettu laki ja ympäristöministeriön asetus Euroopan yhteisön ympäristömerkkiä koskevista maksuista. Uuteen lakiin sisällytettiin kumotun lain ja asetuksen sisältämät säännökset vaadituilla muutoksilla. Lakiin ei enää sisälly viittausta valtion maksuperustelakiin (150/1992), sillä EU-ympäristömerkkiä koskeva hinnoittelu poikkeaa valtion virastojen toiminnasta. EU-ympäristömerkkijärjestelmä on osa kestävää kulutusta ja tuotantoa koskevaa yhteisön politiikkaa, jolla pyritään vähentämään kulutuksen ja tuotannon kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin.

Laki tulee voimaan 1.11.2014.

Ks. myös hallituksen esitys HE 94/2014 vp.

 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §
Lain tarkoitus

Tässä laissa säädetään EU-ympäristömerkistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 66/2010, jäljempänä ympäristömerkkiasetus, täytäntöön panemiseksi tarpeellisista asioista.

Selostus:

Pykälän mukaan uuden lain tarkoitus on täytäntöönpanna kansallisesti ympäristömerkkiasetus, siihen tehtyine muutoksineen. Ympäristömerkkiasetus täytäntöönpantiin jo vuonna 2011 nyt kumotulla Euroopan yhteisön ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä annetulla lailla. Lain kumoaminen ja uuden samaa asiaa sääntelevän lain antaminen tuli tarpeelliseksi ympäristömerkkiasetuksen liitteeseen III komission asetuksella (EU) N:o 782/2013 tehtyjen muutosten johdosta.


2 §
Toimivaltainen elin

Ympäristömerkkiasetuksen 4 artiklassa tarkoitettu toimielin Suomessa on Motiva Services Oy.

Ympäristömerkkiasetuksen mukaisia tehtäviä Motiva Services Oy:ssä hoitaviin sovelletaan heidän hoitaessaan näitä tehtäviä rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä. Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974).

Selostus:

Pykälän ensimmäisessä momentissa mainitaan toimivaltaisen elimen tehtäviä Suomessa hoitava yritys. Toisessa momentissa mainitaan yrityksen työntekijöitä koskevasta rikosoikeudellisesta virkavastuusta ja vahingonkorvausvastuusta. Kumottu laki EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä sisälsi lisäksi viittaukset hallinnon yleislakeihin, mutta nämä viittaukset jätettiin tarpeettomana pois, sillä yleislait tulevat sovellettavaksi soveltamisalasäännöstensä kautta muutenkin.


3 §
Määritelmät


Tässä laissa tarkoitetaan:
1) suuryrityksellä yritystä, jonka henkilöstön määrä on yli 250 henkilöä ja jonka liikevaihto ylittää 50 miljoonaa euroa tai jonka taseen loppusumma ylittää 43 miljoonaa euroa;
2) pienellä ja keskisuurella yrityksellä yritystä, joka ei ole suuryritys eikä mikroyritys;
3) mikroyrityksellä yritystä, jonka palveluksessa on vähemmän kuin 10 työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään 2 miljoonaa euroa.

Selostus:

Pykälässä määritellään suuryritys, pieni ja keskisuuri yritys sekä mikroyritys. Määritelmät ovat tarpeen, sillä EU-ympäristömerkkiä hakevien yritysten maksut on porrastettu yrityksen henkilömäärän ja liikevaihdon tai taseen loppusumman perusteella. Pienten ja keskisuurten, sekä mikroyrityksen määritelmät noudattavat mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmistä annettua komission suositusta (2003/361/EY).


4 §
Tarkastus ja valvonta


Ympäristöministeriöllä on oikeus tarkastaa ja valvoa Motiva Services Oy:n toimintaa ympäristömerkinnän hallinnoijana.

Selostus:

Pykälän mukaan ympäristöministeriöllä on oikeus tarkastaa ja valvoa EU-ympäristömerkkiä hallinnoivan yrityksen toimintaa. Aiempi laki EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä sisälsi asiallisesti samansisältöisen säännöksen.


5 §
Maksut


Sen lisäksi, mitä tässä laissa säädetään, ympäristömerkkiasetuksessa tarkoitetun EU-ympäristömerkin myöntämistä koskevista hakemuksista ja merkin käytöstä perittävistä maksuista säädetään ympäristömerkkiasetuksen liitteessä III.

Selostus:

Pykälässä viitataan yleisesti EU-ympäristömerkkiasetuksen liitteeseen III, jossa on tarkemmin säännelty EU-ympäristömerkin hakemiseen ja ylläpitämiseen liittyvistä maksuista. Ympäristömerkkiasetuksen liite III tuli voimaan 4.9.2013.


6 §
Hakemusmaksu


EU-ympäristömerkin hakemusten käsittelyä ja merkin myöntämistä koskevat hallintokustannukset kattava suuryritykseltä perittävä hakemusmaksu on 2 000 euroa. Pieneltä ja keskisuurelta yritykseltä sekä kehitysmaiden tuotevalmistajilta ja palvelujen tarjoajilta perittävä hakemusmaksu on 600 euroa. Mikroyritykseltä perittävä hakemusmaksu on 350 euroa.

Hakemusmaksu peritään ennen hakemuksen tarkastuksen aloitusta. Perittyä maksua ei palauteta.

Selostus:

Pykälässä säädetään EU-ympäristömerkin hakemusten käsittelyä ja merkin myöntämistä koskevasta hallintokustannukset kattavasta hakemusmaksusta, joka vaihtelee EU-ympäristömerkin käyttöoikeutta hakevan yrityksen koon mukaan 350 eurosta 2000 euroon.

Yritys voi saada alennusta hakemusmaksuista EU:n ympäristömerkkiasetuksen liitteen III alennusperusteiden mukaisesti. Yritykset ovat oikeutettuja alennuksiin joko sillä perusteella, että ne ovat rekisteröityneet yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään (EMAS) tai ne ovat saaneet ISO 14001 -sertifikaatin. Alennukset eivät ole kumulatiivisia. Mikäli yrityksellä on käytössään sekä EMAS, että ISO 14001 -sertifikaatti, sovelletaan vain korkeampaa alennusprosenttia.

7 §
Vuosimaksu


EU-ympäristömerkin käyttöoikeuden haltijalta peritään vuosimaksu merkin myöntämisestä alkaen.

EU-ympäristömerkin vuosimaksu on 0,15 prosenttia ympäristömerkityn tuotteen liikevaihdosta. Yksittäisen tuotteen arvo määritellään ympäristömerkityn tuotteen verottoman valmistushinnan perusteella. EU:n ympäristömerkin saaneiden palveluiden vuosimaksu määritellään palvelun hankintahinnasta. Vuosimaksua alennetaan 15 prosenttia, jos ympäristömerkkiä hakeva yritys on rekisteröitynyt yhteisön ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmään, jäljempänä EMAS-järjestelmä. Muista EU-ympäristömerkin maksualennuksista säädetään ympäristömerkkiasetuksessa.

Vuosimaksu on enintään 25 000 euroa ja vähintään 500 euroa tuoteryhmältä ja hakijalta.

Selostus:

Pykälässä säädetään EU-ympäristömerkin käytöstä perittävän vuosimaksun määräytymisestä. Vuosimaksua peritään siitä päivästä alkaen, jolloin EU-ympäristömerkin käyttöoikeus myönnetään.

Vuosimaksut määräytyvät yrityksen liikevaihdon perusteella. Vuosimaksuille säädetään pykälässä kuitenkin maksun ala- ja ylärajat tuoteryhmää ja hakijaa kohti. Vuosimaksun määrästä voi saada 15 prosentin alennuksen, mikäli yritys on rekisteröitynyt EMAS-järjestelmään. Ympäristömerkkiasetus tunnistaa toisena alennusperusteena EU-ympäristömerkkiä käyttävän yrityksen koon. Pienen ja keskisuuren yrityksen, mikroyrityksen sekä kehitysmaiden tuotevalmistajien ja palvelujen tarjoajien alennus on 25 prosenttia. Vuosimaksua koskevat alennukset voivat tulla sovellettavaksi päällekkäin.

8 §
Muut maksut


EU-ympäristömerkin käyttöoikeuden haltijalta, joka anoo käyttöoikeuden oleellista muutosta tai laajennusta, peritään käsittelyä koskevina hallintokustannuksina 115 euroa tunnilta. Maksu voi olla korkeintaan 2 000 euroa suuryritykseltä, 600 euroa pieneltä ja keskisuurelta yrityksiltä ja 350 euroa mikroyritykseltä.

Ympäristömerkin käyttöoikeuden haltijalta peritään kulut, jotka aiheutuvat tarkastus- ja todentamiskäynneistä.

Selostus:

Pykälässä määritellään maksut koskien EU-ympäristömerkin käyttöoikeuden oleellista muutosta tai laajennusta. Näihin maksuihin soveltuvat samat alennusperusteet kuin hakemusmaksuihin. Pykälän mukaisia muita maksuja voivat olla matka- ja majoituskustannukset, jotka aiheutuvat toimivaltaisen elimen henkilöstön tai kolmannen osapuolen suorittamista tarkastus- ja todentamiskäynneistä.


9 §
Merkinhakijan muista velvollisuuksista


ISO 14001 -sertifikaatin saaneiden hakijoiden on osoitettava vuosittain panevansa kyseinen sitoumus täytäntöön. EMAS-järjestelmään rekisteröityneiden hakijoiden on toimitettava Motiva Service Oy:lle jäljennös vuosittain tarkastetusta ympäristöselonteostaan.

Viivästyneelle EU-ympäristömerkkiä koskevalle maksulle peritään korkolain (633/1982) mukainen viivästyskorko. Tämän lain perusteella määrätty maksu on suoraan ulosottokelpoinen. Maksun perimisestä säädetään
verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007). Jos ympäristömerkin käyttöoikeuden haltijan EU-ympäristömerkkiä koskeva maksu siirtyy ulosottoon, EU-ympäristömerkkiä koskeva lupa peruutetaan.

Selostus:

Pykälässä määritellään muut velvollisuudet, jotka EU-ympäristömerkin hakijalla ja käyttöoikeuden haltijalla on aiemmissa pykälissä säänneltyjen maksujen lisäksi. ISO 14001 -sertifikaatin haltijoiden ja EMAS-järjestelmään rekisteröityjen yritysten pitää osoittaa vuosittain täyttävänsä järjestelmiin sisältyvät ehdot. EU-ympäristömerkin käyttöoikeus edellyttää merkkiä koskevien maksujen asianmukaista ja ajallaan maksamista Motiva Services Oy:lle. Kumottuun EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä annettuun lakiin sisältyi viittaus valtion maksuperustelakiin. Koska uudesta laista poistettiin tämä viittaus, otettiin uuteen lakiin säännös, jonka mukaisesti Motiva Service Oy voi periä viivästyskorkoa EU-ympäristömerkkiä koskevien maksujen viivästystapauksissa ja että kyseiset maksut ovat suoraan ulosottokelpoisia. Ympäristömerkkiasetus edellyttää, että mikäli EU-ympäristömerkitty tuote ei täytä sen myöntämisperusteita, tai EU-ympäristömerkkiä ei käytetä ympäristömerkkiasetuksen mukaisten käyttöehtojen mukaisesti, toimivaltaisen elimen on voitava kieltää merkin käyttö. Tämän vaatimuksen johdosta pykälään lisättiin säännös, jonka mukaan EU-ympäristömerkkiä koskeva lupa peruutetaan, mikäli niitä koskevat maksut siirtyvät ulosottotoimin perittäviksi.


10 §
Rangaistus salassapitovelvollisuuden rikkomisesta


Rangaistus ympäristömerkkiasetuksen 10 artiklan 6 kohdassa säädetyn kiellon rikkomisesta tuomitaan rikoslain (39/1889) 38 luvun 1 tai 2 §:n mukaan, jollei teko ole rangaistava rikoslain 40 luvun 5 §:n mukaan tai siitä muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta.

Selostus:

Pykälä viittaa ympäristömerkkiasetukseen. Asetuksen 10 artiklan 6 kohta sisältää salassapitosäännöksen, jonka mukaan toimivaltainen elin ei saa paljastaa tietoja, jotka se on saanut käyttöönsä arvioidessaan noudattaako EU-ympäristömerkin käyttäjä EU-ympäristömerkin myöntämisperusteita. Myös kumotussa EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä annetussa laissa oli salassapitoa koskeva pykälä. Kansallisiin rangaistussääntöihin ei tullut tämän johdosta muutoksia.

11 §
Muutoksenhaku


Motiva Service Oy:n maksun määräämistä koskevaan päätökseen saa vaatia oikaisua Motiva Service Oy:ltä siten kuin hallintolaissa (434/2003) säädetään.

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen sekä Motiva Service Oy:n ympäristömerkin myöntämistä koskevaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään. Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Selostus:

Pykälässä säädetään oikaisuvaatimusmenettelystä sekä muutoksenhausta hallintolainkäyttölain mukaisesti. Aiemmin oikaisuvaatimusmenettely Motiva Service Oy:n maksupäätöksestä tapahtui valtion maksuperustelain nojalla. Uuteen lakiin ei enää sisälly viittausta valtion maksuperustelakiin. Uuteen säännökseen on kirjoitettu selkeyden vuoksi toimivaltaisen elimen tilalle yrityksen nimi, jonka päätöksistä saa valittaa. Pykälässä on huomioitu oikeusministeriön valmistelusta tehty muutosesitys, jolla lisättiin valituslupamenettely korkeimpaan hallinto-oikeuteen, niin maksupäätöksistä kuin EU-ympäristömerkin myöntämistä koskevasta hallinto-oikeuden päätöksestä.


12 §
Voimaantulo


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä marraskuuta 2014.

Tällä lailla kumotaan EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä annettu laki (86/2011) ja Euroopan yhteisön ympäristömerkkiä koskevista maksuista annettu ympäristöministeriön
asetus (361/2011).

Vuosimaksuun, jonka peruste on syntynyt ennen tämän lain voimaantuloa, sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

Selostus:

Uudella lailla kumottiin laki ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä ja Euroopan yhteisön ympäristömerkkiä koskevista maksuista annettu ympäristöministeriön asetus. Voimaantulosäännöksessä on siirtymäsäännös, joka koskee niitä vuosimaksuja, joiden peruste on syntynyt voimassaolevan lain aikana, mutta jotka tuleivat maksettaviksi vasta uuden lain voimaantultua.

Laki tulee voimaan 1.11.2014.

 


 

Suvi Marttinen
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy

Puh. +358 9 474 2217
 

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.