Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Luovutusvoitot ja -tappiot yritysverotuksessa

Mattila, Pauli K.

Verotus 5/2004 s. 485–495
5.11.2004
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Kesällä 2004 valmistuneen yritys- ja pääomaverouudistuksen yhteydessä Suomi liittyi niiden maiden joukkoon, jotka ovat ottaneet käyttöön yhteisöjen osakeluovutusten verovapauden. Uudistuksen tarkoitus on parantaa Suomen asemaa konsernien emo- ja holdingyhtiöiden sijaintimaana. Uudistus merkitsee tuntuvaa aukkoa Suomen muutoin kattavaan yritysveropohjaan.

Verovapaan luovutuksen voi tehdä vain yhteisö (osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki ja keskinäinen vakuutusyhtiö). Luovutuksen kohteena tulee olla osakkeita, jotka ovat kuuluneet luovuttajan käyttöomaisuuteen. Osakkeet on pitänyt omistaa vähintään vuoden ajan ja omistusosuuden luovutetussa yhtiössä on pitänyt olla vähintään 10 % kohdeyhtiön osakepääomasta.

Symmetriasyistä verovapaata luovutusvoittoa vastaa vähennyskelvoton luovutustappio. Luovutustappioon rinnastetaan yhteisön purkautumisen yhteydessä syntyvä tappio, joka siis myös on vähennyskelvoton. Uudistuksen yhteydessä luovuttiin myös kokonaan käyttöomaisuusosakkeiden osakepoistoista. Tämä koskee niitäkin yrityksiä, joilla ei ole mahdollisuutta saada verovapaita osakeluovutusvoittoja (yksityisliikkeet ja henkilöyhtiöt).

Osakeluovutusten uusi verokohtelu muuttaa olennaisesti konsernien verosuunnittelun perusteita.

Muutokset tulivat voimaan jo 19.5.2004 eli päivänä, jona hallitus antoi asiaa koskevan esityksen (HE 92/2004 vp).

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.