Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Todistelun turvaaminen ja henkilötietojen suoja editiossa

Laitala, Elias

15.3.2024, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielma käsittelee oikeudenkäymiskaaren (4/1734, myöhemmin OK) 17 luvun 40 pykälän mukaista asiakirjan esittämisvelvollisuutta eli editiota. Aihetta lähestytään oikeusdogmatiikan metodilla, jonka avulla muodostetaan käsitys edition suhteesta yleiseen turvaamistoimeen sekä tietosuojaan. Tutkielma on rajattu asiakirjatodisteisiin dispositiivisessa riita-asiassa. Tutkielman rakenne etenee yleisestä erityiseen. Aluksi perehdytään todistusoikeuden käsitteisiin ja menettelyihin. Tämän jälkeen siirrytään käsittelemään editiota, yleistä turvaamistoimea, todistelua vastaisuuden varalta ja henkilötietojen suojaa.

Lähtötilanne tutkielmassa on se, että riita-asian asianosaisen oikeus esittää haluamansa näyttö voi olla haasteellista ilman tehokkaita lainmukaisia keinoja. Tutkielmassa selvitetään, voidaanko yleisellä turvaamistoimella mahdollisesti turvata hävittämis- tai tuhoutumisvaarassa olevia asiakirjoja ennen riita-asian vireille tuloa. Tämän jälkeen perehdytään siihen, onko todistelu vastaisuuden varalta (OK 17:61) itsessään riittävä toimi todistelun turvaamiseksi vai onko tarpeen soveltaa yleistä turvaamistoimea (OK 7:3).

Edition kohteena olevien asiakirjojen sisältämät henkilötiedot eivät ole juurikaan saaneet huomiota oikeuskäytännössä tai oikeustieteessä. Tutkielmassa perehdytään Euroopan unionin tuomioistuimen vuonna 2023 antamaan Norra Stockholm Bygg -ennakkoratkaisuun. Ratkaisu ilmentää kansallisen tuomioistuimen velvollisuutta huomioida henkilötietojen suoja ex officio niin edition kuin myös laajemmin oikeudenkäyntiaineiston osalta.

Tutkielman johtopäätöksissä todetaan, että editio on selkeytynyt korkeimman oikeuden ratkaisukäytännössä. Sen sijaan korkeimman oikeuden kantaa yleisen turvaamistoimen soveltamisesta todistelun turvaamiseksi ei ole. Johtopäätöksissä esitetään, että todistelun turvaamiseksi tulee ensisijaisesti soveltaa todistelua vastaisuuden varalle ja tarvittaessa yleistä turvaamistoimea. Lisäksi todetaan, että tuomioistuimen on huomioitava henkilö-tietojen suoja editiossa EUT:n linjan mukaisesti.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.