Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Verkossa ilmenevä lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta ihmiskaupan muotona – ilmiön tunnistaminen ja torjunta lainsäädännöllisenä ongelmana

Halmeenlaakso, Noora

15.8.2023, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkimuksessa perehdytään verkossa ilmenevän lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ja ihmiskaupan väliseen rajapintaan sekä lainsäädännön tasolla että käytännön toimintaympäristössä esiintyvänä ilmiönä. Tutkimuksen lainsäädännöllinen tarkastelu keskittyy ihmiskauppasäännösten soveltamisedellytyksiin ja 1.1.2023 voimaan astuneen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutuksiin ihmiskauppasäännösten soveltamisessa. Ymmärrystä verkossa ilmenevän lapsiin kohdistuvan ihmiskaupparikollisuuden muotojen erityispiirteistä kerätään integroivan kirjallisuuskatsauksen avulla.

Tutkimuksen havaintona todetaan, että lapsiin verkossa kohdistuvien seksuaalirikosten ja ihmiskaupan sääntelyalueella on havaittavissa epäjohdonmukaisuutta ja päällekkäisyyksiä. Tutkimuksessa esitetään, että lapsiin verkossa kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvää ihmiskauppaa käsiteltäisiin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin saattamisena, mikäli teko on sisältänyt lapsen toiminnan välineellistämisen mallin avulla kuvattua mekaniikkaa tämän seksuaalisen itsemääräämisoikeuden fyysisen loukkaamisen mahdollistamiseksi tai lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa kuvaavaa materiaalia on jaettu verkossa. Lisäksi tutkimuksessa esitetään, että ihmiskaupan lähirikosten määritelmää laajennettaisiin kattamaan parituksen lisäksi tietyt lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, joilla havaittiin olevan yhtymäkohtia ihmiskauppaan paitsi sääntelyn, myös käytännön tasolla. Tutkimuksen kannanotoilla pyritään herättämään keskustelua nykypäivän toimintaympäristöä vastaavien tulkintakannanottojen tarpeesta sekä ihmiskaupan alati kehittyvien muotojen huomioimisesta tulevia säädösmuutoksia valmisteltaessa.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.