Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Henkilön kuljettaminen terveydenhuollon toimintayksikköön tarkkailulähetteen laatimiseksi – erityisesti poliisin antaman virka-avun näkökulmasta

Suomento, Juuso

15.8.2023, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielmassa käsitellään henkilön kuljettamista terveydenhuollon toimintayksikköön mielenterveyslain 9 §:n mukaisen tarkkailulähetteen laatimiseksi. Tarkkailulähetteen laatiminen on ensimmäinen vaihe prosessissa, jossa selvitetään tarvetta mielenterveyslain mukaiseen tahdosta riippumattomaan hoitoon. Prosessilla pyritään turvaamaan henkilön perus- ja ihmisoikeudet tilanteessa, jossa hän on sairautensa vuoksi erityisen haavoittuvassa asemassa. Erilaiset mielenterveyden häiriöt ja sairaudet voivat aiheuttaa sairaudentunnottomuuden lisäksi esimerkiksi itsemurhavaaraa.

Tutkielman tutkimusmetodi on oikeusdogmaattinen. Tutkielman tarkoituksena on selventää vallitsevaa oikeustilaa mielenterveyslain toimivaltasääntelyn osalta. Tavoitteena on tulkinnan ja systematisoinnin keinoin antaa kokonaisvaltainen vastaus kysymykseen, miten viranomaiset voivat toimittaa terveydenhuollon toimipisteeseen tarkkailulähetteen kirjoittamista varten sellaisen henkilön, joka todennäköisesti täyttää mielenterveyslain 8 §:n mukaiset hoitoon määräämisen edellytykset. Tutkielmassa tarkastellaan tahdosta riippumatonta hoitoa, tarkkailulähetteen laatimista ja mielenterveyslain mukaista virka-apua, erityisesti perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta.

Mielenterveyslaki ei sisällä säännöksiä, jotka antaisivat viranomaisille oikeuden puuttua rajoittavasti henkilön perusoikeuksiin niissä tilanteissa, joissa häntä ei ole vielä otettu tarkkailuun. Lääkärillä tai ensihoitajilla ei näin ollen ole tehtäviinsä liittyvää toimivaltaa puuttua rajoittavasti yksilön vapauteen tai koskemattomuuteen tilanteissa, joissa henkilö on kuljetettava sairaalaan tarkkailulähetteen laatimista varten. Poliisilla taas on mahdollisuudet ottaa henkilö kiinni poliisilain perusteella joko henkilön suojaamiseksi tai rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi laissa erikseen säädetyin edellytyksin. Tutkielma osoittaa, että mielenterveyslaissa on säädetty puutteellisesti niistä toimivaltuuksista, jotka liittyvät henkilön kuljettamiseen terveydenhuollon toimintayksikköön hänen tahdostaan riippumatta. Mielenterveyslain epätäsmällinen sääntely jättää liikaa tulkinnanvaraa viranomaisille, eikä se täytä perusoikeuksien rajoitusedellytyksiä.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.