Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rakennettua ympäristöä koskevan tiedon tekijänoikeus

Korhonen, Reko

9.1.2019, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan rakennettua ympäristöä koskevan tiedon tekijänoikeudellista ulottuvuutta ja sen tarkoituksena on systematisoida tekijänoikeuden, julkisuusperiaatteen ja avoimen datan suhteita toisiinsa lainopin keinoin. Tutkielmassa analysoidaan, mitä vaatimuksia tekijänoikeuslaki (404/1961) ja informaatio-oikeudellinen säädöspohja asettavat rakennettua ympäristöä koskevalle tiedolle, ja aihetta lähestytään pitkälti tekijänoikeuden, luettelosuojan, tietokantasuojan sekä lisensoinnin kautta. Näin ollen tutkielma sijoittuu tekijänoikeuden tutkimusalaan, mutta sen poikkioikeustieteellisyys on syytä tunnistaa.

Digitalisaation ja tietoverkkojen kasvun myötä tekijänoikeuden suhde aineiston käyttäjiin ja oikeudenhaltijoihin on kokenut nopean muutoksen 2000-luvulla. Tekijänoikeus ja sen lähioikeudet kohtaavat teknologisen kehityksen myötä uusia haasteita ja soveltamistilanteita, sillä suojattuja aineistoja on digitalisaation myötä mahdollista kopioida entistä helpommin. Julkishallinto hallinnoi tällaisia aineistoja ja informaatiovarantoja, joista suurin osa on julkishallinnon omassa käytössä. Teknologinen kehitys avaa mahdollisuuksia tällaisen datan hyödyntämiseen, jolloin esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalalle voisi syntyä avoimen datan mahdollistamia hyödykkeitä ja palveluita. Tulevaisuudessa myös maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) suunnitteluprosessit voivat tapahtua digitaalisessa ympäristössä. Tutkielman aihe on näin ollen sidoksissa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen.

Tekijänoikeuden ja julkisuusperiaatteen välisessä suhteessa julkisuusperiaate syrjäyttää lähtökohtaisesti tekijänoikeuden. Tekijänoikeus ei kuitenkaan kumoudu tämän seurauksena, ja voi tietyissä tilanteissa rajoittaa asiakirjojen käyttöä. Kaava-asiakirjojen ja rakennuspiirustusten osalta kysymys onkin usein julkisuuseriaatteen toteuttamisesta. Luettelo- ja tietokantasuoja puolestaan konkretisoituvat tietojen luomisen ja keräämisen yhteydessä. Näin ollen maankäyttö- ja rakennustiedon osalta luotu tieto voi olla suojattu luettelosuojan nojalla, ja tietokanta, johon nämä tiedot on koottu, tietokantasuojan nojalla.

Tekijänoikeudet eivät myöskään kumoudu tai lakkaa olemasta tietojen avautumisen seurauksena. Avoimen datan osalta tekijänoikeuden ja lähioikeuksien asemaa määrittelevät pitkälti lisenssisopimukset, joissa tekijänoikeudet ja lähioikeudet ovat edelleen keskiössä. Ympäristöalan lisenssikäytännöissä suhtautuminen avoimuuteen on kaksijakoista, sillä lisenssejä muokataan erilaisiksi eri käyttäjille. Avoin data paljastuu lähemmässä tarkastelussa rajatuksi käyttöoikeudeksi, mikä kuvastaa tekijänoikeuksien vahvistumista.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.