Elintarvikehuoneisto
- Säädökset > Lainsäädäntö318/2021Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta
- Säädökset > Lainsäädäntö315/2021Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta
- Säädökset > Lainsäädäntö 9.4.2021/297 Elintarvikelaki
- Säädökset > Lainsäädäntö1367/2011Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (kumottu)
- Säädökset > Lainsäädäntö420/2011Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (kumottu)
- Säädökset > Lainsäädäntö28/2009Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (kumottu)
- Säädökset > Lainsäädäntö905/2007Sosiaali- ja terveysministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (kumottu)
- Säädökset > Lainsäädäntö23/2006Elintarvikelaki (kumottu)
- Säädökset > Lainsäädäntö1115/2001Sosiaali- ja terveysministeriön asetus elintarvikehuoneistossa työskentelevältä vaadittavasta elintarvikehygieenisestä osaamisesta ja osaamisen testaamisesta (hygieniaosaamisasetus)
- Säädökset > Lainsäädäntö597/2000Sosiaali- ja terveysministeriön asetus elintarvikkeiden kuljetuslämpötiloista ja muista kuljetusoloista
- määritelmä 3 §
- Lakikirjasto > ArtikkelitLähteenmäki-Uutela, Anu: Elintarviketurvallisuus17.5.2010, KommentaariTeos käsittelee EU:n elintarvikelainsäädäntöä kuluttajansuojan näkökulmasta. Tarkastelun kohteena ovat säädökset, joiden perimmäisenä tavoitteena on elintarvikkeiden turvallisuus. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös elintarvikkeiden markkinointia koskevat säännöt. Teoksen rakenne pohjautuu ajatukseen elintarvikeketjusta eli lainsäädäntöä on jaoteltu sen mukaan, mille ketjun osalle säännöt asettavat velvollisuuksia. Teoksen aikaisempaan versioon (2004) verrattuna olen lisännyt kolmen...
- Uutiset
1.3.2023 16.00
Hallinto-oikeus: Ruokavirasto oli voinut peruuttaa pienteurastamotoimintaa harjoittavan Keltasiipi Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisen 50.000 euron uhkasakollaKun otettiin huomioon hallinto-oikeuden päätöksessä lausuttu sekä elintarvikelain 1 §:ssä ilmaistu lain tarkoitus, Ruokavirasto oli voinut peruuttaa Keltasiipi Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisen elintarvikelain 60 §:ssä säädetyillä perusteilla. Koska laitoksen aiheuttamaa terveysvaaraa ei ole voitu muulla tavoin ja lievemmin hallinnollisin pakkokeinoin estää, ei päätös ollut myöskään suhteellisuusperiaatteen vastainen. (Vailla lainvoimaa 1.3.2023) - Uutiset
11.7.2022 15.15
Ruokavirasto: Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta on päivitetty - Uutiset
8.6.2022 8.57
MMM: Ravintoloiden on ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisestiSuomi on vuosien ajan esittänyt, että elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskevia vaatimuksia pitää yhdenmukaistaa EU-lainsäädännössä. Koska säädäntö ei ole kehittynyt toivotulla tavalla, on Suomessa annettu kansalliset asetukset elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta. Vuonna 2019 tuli voimaan asetus, joka velvoittaa tarjoilupaikat ilmoittamaan kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan. Tarjoilupaikkoja ovat esimerkiksi ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat ja grillikioskit. - Uutiset
9.5.2022 13.13
Ruokavirasto: Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei?Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohjeeseen lisätty havainnolliset päätöksentekopuut. Myös lihan jäädyttäminen -ohje on päivitetty. - Uutiset
29.12.2021 15.00
Hovioikeus tuomitsi pizzanmyyntitoimintaa harjoittaneen yrittäjän rakentamisrikkomuksesta ja terveysrikoksesta 45 päiväsakon rangaistukseen - Uutiset
5.11.2021 15.55
Ruokavirasto: Elintarvikeyrityksiltä peritään valvonnasta perusmaksua vuonna 2022Kunnat alkavat periä yrityksiltä 150 euron suuruista perusmaksua elintarvikevalvonnasta vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Esimerkiksi kyläkauppojen ei tarvitse kuitenkaan maksaa valvonnan perusmaksua. - Uutiset
24.11.2020 11.05
Parturi-kampaamo anniskeluoikeuksilla - hallinto-oikeus kumosi AVI:n päätöksen ja palautti asian AVI:lle uudelleen käsiteltäväksiHAO totesi, että majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain soveltamisalan ulkopuolelle ei ole jätetty alkoholijuomien tarjoamista asiakkaalle, vaikka se olisi vähäistä toiminnanharjoittajan samassa liikehuoneistossa harjoittamaan muuhun elinkeinotoimintaan verrattuna. HAO katsoi, että A Oy:n anniskelulupahakemuksessa kuvatussa alkoholijuomien anniskelussa oli kysymys majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain mukaisesta ravitsemistoiminnasta. A Oy oli siten alkoholilain 18 §:n tarkoittama ravitsemistoimintaa harjoittava anniskeluluvan hakija. Asiassa saadun selvityksen perusteella muiden AVI:jen toimialueilla sijaitseville parturi-kampaamoille ja hyvinvointialan yrityksille on lisäksi poikkeuksetta myönnetty niiden hakema anniskelulupa, joten niiden osalta alkoholijuomien anniskelutoiminta on katsottu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain tarkoittamaksi ravitsemistoiminnan harjoittamiseksi. A Oy:tä ei tullut asettaa niihin nähden eriarvoiseen asemaan. Asiassa todetun vuoksi Lounais-Suomen AVI ei ollut voinut sen päätöksestä ilmenevin perustein hylätä yhtiön anniskelulupahakemusta. AVI:n päätös oli siten kumottava ja asia palautettava AVI:lle uudelleen käsiteltäväksi. (KHO:2021:78: HAO:n päätöksen lopputulosta ei muutettu) - Uutiset
18.5.2017 15.00
Norminpurkutyön tuloksia: Säädökset eivät enää estä kahvilaa leipomasta pullaa ja piirakoita lähimaidollaMMM on muuttanut ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen hygieniasta annettua asetusta. Uusi asetus yksinkertaistaa aikaisempaan nähden elintarvikehuoneistojen rakenteellisia vaatimuksia ja henkilökunnan suojavaatetusvaatimuksia sekä laajentaa raakamaidon ammattikäyttöä ja tuottajien omien teuraseläinten käyttöä. Uusi asetus tulee voimaan 1. kesäkuuta 2017. - Uutiset
22.12.2014 12.30
Oiva-järjestelmä laajenee vähitellen kaikkiin elintarvikealan yrityksiinUusia Oiva-järjestelmän tarkastuskohteita vuonna 2015 ovat esimerkiksi makeistehtaat, leipomot, myllyt ja lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsittelevät laitokset. Saadut tulokset julkistetaan viimeistään 1.1.2016. Kuntien elintarvikevalvojat ovat tarkastaneet jo puolitoista vuotta elintarvikemyymälöiden, ravintoloiden ja suurkeittiöiden elintarviketurvallisuutta koko Suomessa Oiva-järjestelmän mukaisesti. Tulokset ovat olleet valtaosin hyviä ja järjestelmän on todettu yhtenäistävän tarkastuksia.