Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Nielemisvaikeudet refluksitaudin leikkaushoidon komplikaationa, Potilasvahinkolautakunnan ratkaisut 0712/2001 ja 1042/2008

Kaivola, Juhani – Lehtonen, Lasse

3.4.2009, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Refluksitaudissa mahan sisältöä virtaa takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja tulehdusoireita ruokatorvessa. Refluksitauti on varsin tavallinen sairaus, sillä närästyksestä kärsii viikoittain 10–20 % väestöstä. Mahan haponeritystä estävä lääkehoito helpottaa useimmilla potilailla oireita, mutta monilla oireet uusiutuvat lääkityksen lopettamisen jälkeen. Jos oireet ovat vaikeita tai tautiin liittyy ruokatorven tulehdus, joka ei parane lääkehoidolla, on refluksitautia mahdollista hoitaa leikkauksella. Hyvä leikkaustulos saavutetaan 7–9 potilaalla kymmenestä, mutta noin yhdellä kymmenestä leikatusta potilaasta esiintyy leikkaukseen liittyviä haittoja, joista tyypillisin on nielemisvaikeudet.

    Lisätiedot
  • PVLtk 0712/2001, PVLtk 1042/2008

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.